
Randstad waarschuwt dat personeelstekorten economie kunnen raken
DIEMEN (ANP) - De krapte op de arbeidsmarkt kan de economische groei van Nederland gaan raken. Daarom is het dringend nodig dat er wat aan de personeelstekorten in bijvoorbeeld het onderwijs, de techniek en de zorg wordt gedaan. Dat vindt topman Jacques van den Broek van uitzendconcern Randstad, die donderdag zijn vertrek bij de onderneming aankondigde.
De Randstad-baas benadrukt dat hij de huidige problemen op de arbeidsmarkt al jaren zag aankomen. En de tekorten zouden alleen maar verder kunnen toenemen. Dat komt omdat miljoenen Nederlanders de arbeidsmarkt volgens Van den Broek de komende jaren zullen verlaten omdat ze met pensioen gaan. Hij denkt dat er minder nieuwe mensen voor in de plaats gaan komen.
Dat betekent dat Nederland meer moet halen uit mensen die aan het werk kunnen, concludeert de topman die hierin kansen ziet voor Randstad. Het bedrijf is naar eigen zeggen gespecialiseerd in het matchen van werkzoekenden en bedrijven die om arbeidskrachten zitten te springen. Van den Broek herhaalt een eerder pleidooi dat uitzenders, gemeenten en uitkeringsinstantie UWV hun data naast elkaar moeten leggen. Met die gegevens kan een beter beeld ontstaan waar de vraag zit en waar het aanbod. Vervolgens moeten werkzoekenden dan individuele begeleiding krijgen.
Vraag naar uitzendkrachten
Randstad profiteert de laatste tijd juist van de ontstane situatie. Met het herstel van de economie en de krapte op de arbeidsmarkt trekt de vraag naar uitzendkrachten duidelijk aan. Dat merkt Randstad met name in de webwinkelbranche. De omzet van het bedrijf liep afgelopen kwartaal op tot het hoogste niveau ooit en de winst verdubbelde bijna ten opzichte een jaar geleden. Van den Broek staat al sinds 2014 aan het roer van het bedrijf. Hij geeft aan dat hij "op zijn hoogtepunt" wil stoppen. Daarom zal hij in maart volgend jaar een stap terug doen. Zijn opvolger wordt Sander van 't Noordende, die jarenlang werkte voor organisatieadviesbureau Accenture.
Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam eerder op de dag naar voren dat de werkloosheid in Nederland zich op een zeer laag niveau bevindt, ondanks dat Nederland de coronacrisis achter de rug heeft. Het UWV merkte daarbij op dat het aantal WW-uitkeringen al maanden terugloopt. "Nog steeds merken we de effecten van de aantrekkende economie en de versoepelingen van de coronamaatregelen", verklaart arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV. Vooral het aantal uitkeringen aan jongeren uit de horeca is volgens Witjes sterk afgenomen.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.
7 uur geledenHETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.
12 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geƫindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.
22 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariƫrs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.
23 uur geledenLONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.
1 dag geledenSAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.
1 dag geleden