Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Randstad op kop, Just Eat Takeaway onderaan in lagere AEX

Randstad op kop, Just Eat Takeaway onderaan in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met een klein verlies begonnen aan een drukke cijferdag. De resultaten van uitzender Randstad, die zijn topman ziet vertrekken, vielen in de smaak bij beleggers. De kwartaalcijfers van levensmiddelenconcern Unilever, die zijn prijzen verhoogde, werden ook goed ontvangen. Een update van de strategie van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway kon beleggers echter niet bekoren.

Randstad (plus 3,8 procent) ging op kop in de AEX. De uitzender doet goede zaken door het herstel van de economie. De omzet liep op tot het hoogste niveau ooit en de winst verdubbelde bijna ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Het bedrijf kondigde ook aan dat topman Jacques van den Broek volgend jaar opstapt. Zijn opvolger wordt Sander van 't Noordende, die jarenlang werkte voor organisatieadviesbureau Accenture.

Just Eat Takeaway (min 1,8 procent) behoorde tot de grootste dalers bij de hoofdbedrijven op het Damrak. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl bestempelde 2021 als het "piekjaar van verliezen". Na dit jaar zullen de verliezen verminderen en de marges verbeteren, verklaarde het bedrijf tijdens een beleggersdag.

Unilever

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent in de min op 804,77 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 1063,34 punten. Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,3 procent.

Unilever won 0,4 procent. Het was- en levensmiddelenconcern zag de verkopen afgelopen kwartaal dalen door de impact van de coronapandemie in Zuidoost-Aziƫ en de lockdownmaatregelen in die regio. De totale omzet nam wel toe. Dat komt vooral doordat Unilever de prijzen heeft verhoogd vanwege dure grondstoffen. Ook heeft het bedrijf de operationele afsplitsing van de theetak afgerond. Unilever richt zich nu op een beursgang, verkoop of partnerschap van dit onderdeel.

RELX

RELX klom 0,6 procent. De informatieleverancier zag de omzet bij alle vier divisies oplopen in de eerste negen maanden van het jaar. In de MidKap zakte Intertrust 4 procent. Topman Shankar Iyer sprak van een teleurstellende omzet in Nederland en Luxemburg vanwege een hoger personeelsverloop door de aanhoudende transformatie van het trustkantoor. De trustsector ligt onder vuur van de toezichthouders vanwege witwassen en belastingontwijking.

De euro was 1,1641 dollar waard, tegen 1,1644 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 82,98 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent minder op 85,16 dollar per vat.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

18 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

20 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

22 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

23 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

1 dag geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

1 dag geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 dag geleden