
Randstad: lhbti'er ervaart op werk nog altijd discriminatie
AMSTERDAM (ANP) - Bedrijven en organisaties hebben al veel gedaan om een inclusieve werkplek op te zetten, maar nog lang niet genoeg. Dat zegt uitzendbureau Randstad in een wereldwijd onderzoek naar de lhbti-gemeenschap op het werk. Meer dan een kwart van de ondervraagden zegt dat discriminatie de afgelopen vijf jaar erger is geworden. Een derde van de mensen denkt dat hun seksuele voorkeur of genderidentiteit een negatieve invloed heeft gehad op hun carrière.
Het onderzoek is verschenen in aanloop naar de Pride-maand, die volgende week zaterdag begint. Volgens Randstad, dat sprak met ruim 2300 mensen uit de lhbti-gemeenschap uit Australië, Duitsland, Frankrijk, Japan, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, zegt een op de drie mensen zich eenzamer te voelen op de werkplek dan vijf jaar geleden. Dit speelt meer onder jongere generaties dan onder oudere.
Meer dan een derde van de lhbti-medewerkers zegt ook minder gemotiveerd of productief te zijn als zij niet zichzelf kunnen zijn. En als er zorgen zijn over discriminatie op het werk, vertrekken mensen eerder. Ruim 40 procent van de ondervraagde mensen uit de lhbti-gemeenschap zegt tijdens hun carrière te maken te hebben gehad met discriminatie of vooroordelen.
Verbeteringen
De afgelopen jaren hebben ondervraagden ook verbeteringen gezien. Twee op de vijf lhbti-werknemers zeggen minder discriminatie te ervaren dan in 2019. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan dat de werkgever "betekenisvolle acties" heeft ondernomen om een prettige werkplek te creëren.
Randstad-topman Sander van 't Noordende, zelf lid van de lhbti-gemeenschap, zegt dat een "zorgwekkend deel van de lhbti-gemeenschap" nog altijd kampt met discriminatie en gevolgen voor de carrière. "Alleen maar omdat ze zichzelf zijn", zegt hij.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - Bij een steekincident zondagavond aan de Langs de Baan in Hoogvliet Rotterdam zijn twee personen gewond geraakt, meldt de politie. Ook raakten twee mensen gewond bij een vechtpartij die aan het steekincident voorafging.
2 uur geledenSIBCULO (ANP) - De paraglider die zondagmiddag om het leven kwam in Sibculo (Overijssel) is een 53-jarige man uit Nunspeet. Na onderzoek is gebleken dat de man een natuurlijke dood is gestorven.
13 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam zijn een paar duizend mensen op de been om steun te betuigen aan Gaza. Ze zijn in de middag vertrokken vanaf de Essalammoskee vlak bij De Kuip in Rotterdam-Zuid. Vanaf daar liepen ze via de Erasmusbrug richting de Coolsingel.
13 uur geledenSIBCULO (ANP) - Een paraglider is zondag bij een ongeluk om het leven gekomen in Sibculo (Overijssel), meldt de politie. Over de identiteit van het slachtoffer zijn geen mededelingen gedaan.
15 uur geledenGORINCHEM (ANP) - De brandweer is naar verwachting nog de hele ochtend bezig met het nablussen van de brand in een voormalig en verlaten schoolgebouw in Gorinchem. De brand is inmiddels wel uit. Wegens de vrijkomende rook die over Gorinchem trok, werd het advies gegeven ramen en deuren gesloten te houden.
22 uur geledenROUVEEN (ANP) - Aan de Oude Rijksweg in Rouveen, Overijssel, is omstreeks middernacht in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand uitgebroken in een schuur. Dat meldt de Veiligheidsregio IJsselland.
1 dag geledenLEUSDEN (ANP) - Meer dan zeshonderd mensen hebben zaterdagmiddag bij het Nationaal Monument Kamp Amersfoort herdacht dat de nazi's het concentratiekamp tachtig jaar geleden overdroegen aan het Rode Kruis. Een van de laatste oud-gevangenen van het kamp, Hans Gerritsen, was erbij. Schrijver Roxane van Iperen zei tijdens haar toespraak dat herdenken "niet alleen eer betonen aan de slachtoffers van toen" is.
1 dag geleden