
Randstad hekkensluiter in AEX na winstwaarschuwing Britse Hays
AMSTERDAM (ANP) - Uitzender Randstad was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam met een koersverlies van 3,3 procent. Randstad stond onder druk door een winstwaarschuwing van de Britse branchegenoot Hays die in Londen meer dan 7 procent onderuit ging. Hays zei dat de zwakte op de uitzendmarkt aanhoudt en dat de marktomstandigheden uitdagend blijven. Sectorgenoot Adecco werd 3,2 procent lager gezet in Zürich en het Britse PageGroup verloor bijna 3 procent in Londen.
De AEX eindigde de handelsdag met een min van 0,2 procent op 777,58 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 906,58 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,3 procent omlaag.
Brouwer Heineken, chiptoeleverancier Besi en levensmiddelenconcern Unilever waren de koplopers in de hoofdindex op het Damrak met winsten tot 1,3 procent.
Pharming
In de MidKap stond laadpalenbedrijf Alfen bovenaan met een plus van 4 procent. Investeringsplatform Allfunds en roestvrijstaalproducent Aperam sloten de rij bij de middelgrote fondsen met minnen van 3,1 procent. Douwe Egberts-eigenaar JDE Peet's kreeg een verkoopadvies van de Franse zakenbank Exane BNP Paribas en verloor 1,3 procent.
Bij de kleinere fondsen op Beursplein 5 had Ebusco het lastig met een verlies van bijna 5 procent, vanwege een verlaging van het beleggingsadvies voor de fabrikant van elektrische bussen naar verkopen door Jefferies. Biotechnoloog Pharming zette de opmars door en won 3 procent. Een dag eerder steeg het aandeel al ruim 9 procent na een goed ontvangen handelsbericht.
Waterzuiveraar
NX Filtration dook ruim 9 procent in het rood bij de lokale fondsen in Amsterdam. De waterzuiveraar uit Enschede waarschuwde dat de omzet in 2023 lager zal uitvallen dan eerder werd verwacht. Volgens topman Jeroen Pynenburg drukte de oplopende rente op de investeringsplannen van klanten, wat leidde tot vertragingen van orders. Het aandeel werd 6 procent lager gezet.
De euro was 1,0926 dollar waard, tegen 1,0978 dollar op maandag. De olieprijzen toonden herstel na de forse daling een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,5 procent meer op 72,53 dollar en Brentolie werd 2,3 procent duurder op 77,86 dollar per vat.
Meer uit Financieel
SCHIPHOL (ANP) - Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.
32 minuten geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.
2 uur geledenBOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion heeft vorig jaar opnieuw afgesloten met een verlies. Het bedrijf uit Boxtel maakte veel kosten voor een reorganisatie waarbij het zich voor een groot deel terugtrekt uit Duitsland. Daarnaast kampten de slachthuizen van Vion met hogere inkoopprijzen voor dieren, terwijl de concurrentie toenam vanuit landen waar goedkoper gewerkt kan worden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Criminelen maken op grote schaal gebruik van schijnbedrijven en katvangers om het financiële stelsel te misbruiken, concludeert de Financial Intelligence Unit (FIU) na onderzoek. "Achter ogenschijnlijk legale bedrijfsstructuren gaan complexe witwaspraktijken, belastingfraude en zelfs financiering van terrorisme schuil."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Energieproducenten hadden het afgelopen halfjaar vaker te maken met negatieve stroomprijzen, meldt Energieopwek.nl. Daarbij moeten ze zelf betalen om stroom kwijt te kunnen. Het aantal zonnepanelen en windmolens in Nederland is gegroeid en ze leverden door de felle zon en harde wind vaak meer elektriciteit op dan op dat moment nodig was.
3 uur geleden