Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Randstad en Unilever trekken AEX naar winst

Randstad en Unilever trekken AEX naar winst

AMSTERDAM (ANP) - Uitzender Randstad en levensmiddelenconcern Unilever hoorden donderdag bij de stijgers op de Amsterdamse beurs. De twee bedrijven kwamen met kwartaalcijfers en die vielen goed bij beleggers, wat de AEX-index ook naar een plus hielp. Een strategische update van bezorgbedrijf Just Eat Takeaway viel minder goed.

Randstad was met een plus van 5,4 procent de koploper in de AEX. De uitzender boekte de hoogste kwartaalomzet ooit en zag de winst bijna verdubbelen ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Topman Jacques van den Broek kondigde tevens zijn vertrek aan. Hij wordt volgend jaar opgevolgd door Sander van 't Noordende.

Unilever steeg 1,1 procent. Het levensmiddelenconcern had last van de coronamaatregelen in Zuidoost-Azië en hogere grondstofprijzen. Dankzij prijsverhogingen lukte het het bedrijf om die hogere kosten door te berekenen aan klanten en steeg de omzet. Ook heeft het bedrijf de operationele afsplitsing van de theetak afgerond. Unilever richt zich nu op een beursgang, verkoop of partnerschap van dit onderdeel.

Thuisbezorgd

De AEX-index op Beursplein 5 sloot met een winst van 0,3 procent op 807,64 punten. De MidKap verloor 0,5 procent tot 1063,79 punten. Frankfurt, Parijs en Londen daalden tot 0,4 procent.

Just Eat Takeaway zakte 1,7 procent. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl bestempelde 2021 als het "piekjaar van verliezen". Na dit jaar zullen de verliezen verminderen en de marges verbeteren, verklaarde het bedrijf tijdens een beleggersdag. Staalbedrijf ArcelorMittal was de hekkensluiter met een verlies van 3,7 procent.

RELX

Informatieleverancier RELX zag de omzet bij al zijn divisies oplopen en klom 1,6 procent. Medisch techbedrijf Onward Medical kende een weinig spannend beursdebuut. De koers van het bedrijf uit Eindhoven, dat behalve in Amsterdam ook een notering kreeg in Brussel, opende flink hoger maar schommelde daarna vrijwel de hele dag rond de uitgifteprijs van 12,75 euro. Uiteindelijk eindigde het aandeel zijn eerste handelsdag met een verlies van 0,1 procent.

De euro was 1,1640 dollar waard, tegen 1,1644 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,6 procent minder op 81,22 dollar. Brentolie werd 2,5 procent goedkoper op 83,70 dollar.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

President Erdogan hoopt dat Turkse lira snel stabiliseert

SIIRT (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan hoopt dat de Turkse lira en de inflatie snel stabiliseren. Dat zei hij op een bijeenkomst in de stad Siirt in het oosten van het land. De nationale munteenheid is de laatste tijd in een vrije val beland, waardoor het dagelijks leven voor Turken steeds duurder wordt. Er moet bijvoorbeeld meer worden betaald voor geïmporteerde energie.

25 minuten geleden
Winkeliers: druk in winkelstraat, maatregelen goed nageleefd

AMSTERDAM (ANP) - Het is druk in de winkelstraten met mensen die nog cadeautjes willen kopen voor Sinterklaas. De drukte is wel goed te handhaven en mensen houden zich aan de coronamaatregelen zoals afstand houden en mondkapjes dragen, aldus verschillende winkelketens.

2 uur geleden
Goldman Sachs verlaagt groeiprognose VS vanwege Omikron

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Zakenbank Goldman Sachs verlaagt de groeiverwachtingen voor de economie van de Verenigde Staten vanwege de opkomst van de Omikron-variant van het coronavirus. De economen stellen dat Omikron voor een vertraging van de groei zal zorgen.

5 uur geleden
Bankenautoriteit EBA wil terughoudendheid met hoog dividend

PARIJS (ANP/DPA/RTR) - De European Banking Authority (EBA) wil dat financiële instellingen in Europa terughoudend zijn met hoge dividenduitkeringen en omvangrijke aandeleninkoopprogramma's. De EBA waarschuwt kredietverstrekkers dat de economische vooruitzichten kunnen verslechteren, waardoor banken te maken kunnen krijgen met meer leningen die niet terugbetaald worden.

5 uur geleden
Bitcoin weer hard omlaag te midden van onrust op beurzen

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin en andere digitale munten ging zaterdag weer hard onderuit, te midden van de grote onrust op de financiële markten door de opmars van de Omikron-variant van het coronavirus. De bitcoin, 's werelds bekendste cryptomunt, kelderde met 17 procent tot circa 47.200 dollar.

6 uur geleden
Overheid VS klaagt Whole Foods aan om kledingvoorschriften

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Whole Foods, de Amerikaanse supermarktketen die in 2017 werd overgenomen door Amazon, wordt aangeklaagd door het Amerikaanse federale agentschap dat de arbeidsrechten beschermt. De supermarktketen zou het werknemers in 2020 verboden hebben kleding te dragen waarop Black Lives Matter-boodschappen te zien waren. Werknemers in verschillende staten zouden zijn aangesproken op het dragen van zulke kleding. Ook zijn hier volgens het agentschap mensen om ontslagen.

12 uur geleden
Opmars Omikron raakt volgens IMF groeiprognoses wereldeconomie

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De vooruitzichten voor de wereldeconomie verslechteren nu de Omikron-variant van het coronavirus in steeds meer landen opduikt. Topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uitte hier op een conferentie vrijdag haar zorgen over. Ze benadrukte dat nieuwe virusvarianten "zeer snel" het vertrouwen kunnen schaden, met mogelijke impact op de economie tot gevolg.

16 uur geleden