Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Randstad en Unilever trekken AEX naar winst

Randstad en Unilever trekken AEX naar winst

AMSTERDAM (ANP) - Uitzender Randstad en levensmiddelenconcern Unilever hoorden donderdag bij de stijgers op de Amsterdamse beurs. De twee bedrijven kwamen met kwartaalcijfers en die vielen goed bij beleggers, wat de AEX-index ook naar een plus hielp. Een strategische update van bezorgbedrijf Just Eat Takeaway viel minder goed.

Randstad was met een plus van 5,4 procent de koploper in de AEX. De uitzender boekte de hoogste kwartaalomzet ooit en zag de winst bijna verdubbelen ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Topman Jacques van den Broek kondigde tevens zijn vertrek aan. Hij wordt volgend jaar opgevolgd door Sander van 't Noordende.

Unilever steeg 1,1 procent. Het levensmiddelenconcern had last van de coronamaatregelen in Zuidoost-Azië en hogere grondstofprijzen. Dankzij prijsverhogingen lukte het het bedrijf om die hogere kosten door te berekenen aan klanten en steeg de omzet. Ook heeft het bedrijf de operationele afsplitsing van de theetak afgerond. Unilever richt zich nu op een beursgang, verkoop of partnerschap van dit onderdeel.

Thuisbezorgd

De AEX-index op Beursplein 5 sloot met een winst van 0,3 procent op 807,64 punten. De MidKap verloor 0,5 procent tot 1063,79 punten. Frankfurt, Parijs en Londen daalden tot 0,4 procent.

Just Eat Takeaway zakte 1,7 procent. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl bestempelde 2021 als het "piekjaar van verliezen". Na dit jaar zullen de verliezen verminderen en de marges verbeteren, verklaarde het bedrijf tijdens een beleggersdag. Staalbedrijf ArcelorMittal was de hekkensluiter met een verlies van 3,7 procent.

RELX

Informatieleverancier RELX zag de omzet bij al zijn divisies oplopen en klom 1,6 procent. Medisch techbedrijf Onward Medical kende een weinig spannend beursdebuut. De koers van het bedrijf uit Eindhoven, dat behalve in Amsterdam ook een notering kreeg in Brussel, opende flink hoger maar schommelde daarna vrijwel de hele dag rond de uitgifteprijs van 12,75 euro. Uiteindelijk eindigde het aandeel zijn eerste handelsdag met een verlies van 0,1 procent.

De euro was 1,1640 dollar waard, tegen 1,1644 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,6 procent minder op 81,22 dollar. Brentolie werd 2,5 procent goedkoper op 83,70 dollar.

Meer uit Financieel

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

DEN HAAG (ANP) - Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

11 uur geleden
Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

BRUGGE (ANP/AFP) - Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën zorgt volgens haar voor "verstoringen" die de Europese Unie moet tegengaan. Andere Europese leiders leverden eerder ook al kritiek op de maatregelen, die ze zien als een vorm van protectionisme.

13 uur geleden
Olieprijzen trekken aandacht in rustige beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers gaan een relatief rustige week tegemoet, waarin nog amper kwartaalberichten van bedrijven op de agenda staan. Op de grondstoffenmarkten wordt daarentegen rekening gehouden met veel prijsschommelingen als nieuwe westerse beperkingen op de handel in Russische olie uitwerken.

14 uur geleden
Nederlanders deden liefst op tijd sinterklaasinkopen

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben veel van hun sinterklaasinkopen ruim voor 5 december gedaan, waarbij ze mogelijk nog wilden profiteren van aanbiedingen rond Black Friday. Afgelopen zaterdag was weliswaar de drukste dag aan de kassa van de afgelopen week, maar het aantal betalingen met betaalkaarten was lang niet zo groot als de zaterdag na het koopjesfestijn.

14 uur geleden
OPEC en bondgenoten zien af van ingreep in olieproductie

LONDEN (ANP) - Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan verlagen of verhogen hun olieproductie niet. Dat maakten ze bekend na afloop van een vlot verlopen vergadering. In oktober sneden ze nog flink in de productie om de prijzen op peil te houden. De productieafspraken hebben doorgaans grote invloed op de olieprijzen en bepalen daardoor mede de prijzen bij de benzinepomp.

17 uur geleden
Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

FRANKFURT (ANP) - Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site. Het bedrijf, dat twee jaar geleden het Nederlandse De Giro overnam, moet van de Duitse beurswaakhond Bafin hogere financiële buffers aanhouden. Ook zou het bestuur te klein zijn voor het leiden van een complex bedrijf als FlatexDEGIRO, dat een van de grootste brokers voor particuliere beleggers in Europa is.

18 uur geleden
Oprichter FTX kan slechts 'speculeren' over miljarden van klanten

NASSAU (ANP/RTR) - De oprichter van de omgevallen cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, weet naar eigen zeggen niet precies waar miljarden dollars van klanten zijn gebleven. In een interview met The Wall Street Journal zegt Bankman-Fried dat tegoeden van klanten in de begindagen van het handelsplatform werden gestald bij de eveneens door hem opgerichte cryptobelegger Alameda Research, omdat FTX zelf geen bankrekening had. Veel van dat geld is nu kwijt. Het is mogelijk gebruikt voor risicovolle beleggingen.

19 uur geleden