Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rampvliegtuig Indonesië had 'afwijking' in apparatuur

Rampvliegtuig Indonesië had 'afwijking' in apparatuur

JAKARTA (ANP/RTR/DPA/AFP) - Het passagiersvliegtuig dat vorige maand crashte bij Indonesië had een probleem met de bediening van de motoren. Het toestel van Sriwijaya Air zwenkte op ongeveer 3 kilometer hoogte plotseling naar links en stortte in de Javazee, melden onderzoekers. Alle 62 inzittenden kwamen om het leven.

De Indonesische commissie die gaat over transportveiligheid (KNKT) spreekt over een probleem bij het systeem waarmee de motoren worden bediend. Een van de hendels bewoog naar achteren, waardoor de stuwkracht van een motor verminderde. Een tweede hendel leek juist vast te zitten. "Wat kan deze afwijking hebben veroorzaakt? We kunnen nog geen conclusies trekken", benadrukte een onderzoeker.

Het toestel crashte enkele minuten na het opstijgen. Reddingswerkers hebben na de ramp een van de zwarte dozen gevonden. Daar staat informatie op uit de instrumenten van de 26 jaar oude Boeing 737-500. Een tweede zwarte doos met geluiden uit de cockpit is nog spoorloos. Die informatie zou volgens een van de onderzoekers meer duidelijkheid kunnen geven over wat precies is misgegaan.

De autoriteiten hebben eerder gezegd dat de bemanning geen alarm sloeg voorafgaande aan de crash. Ook zou geen melding zijn gemaakt van technische problemen aan boord. Eilandenstaat Indonesië is de afgelopen jaren vaker opgeschrikt door vliegrampen. Er vielen ongeveer drie jaar geleden 189 doden toen een Boeing 737 MAX van Lion Air in zee stortte.

Meer uit Buitenland

Vier vermiste kinderen na crash in Colombia levend gevonden

BOGOTA (ANP/RTR) - De vier kinderen die op 1 mei crashten met een vliegtuig in het Amazonewoud in Colombia zijn vrijdag gevonden. Alle vier zijn nog in leven. Dat bevestigen militaire autoriteiten aan Colombiaanse media.

42 minuten geleden
Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

5 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

6 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

8 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

9 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

9 uur geleden
Berlusconi terug in het ziekenhuis voor controles

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag weer opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dokters zeggen tegen Italiaanse media dat het om controles gaat vanwege zijn chronische leukemie. De controles zijn weliswaar enkele dagen naar voren gehaald, maar er zou volgens dokters en partijgenoten geen reden zijn voor paniek.

10 uur geleden