
Rampjaar voor bierbrouwers, met name in de horeca
DEN HAAG (ANP) - Voor bierbrouwers was 2020 een "rampjaar". De bierverkoop daalde op jaarbasis met 14 procent. In de horeca en de evenementenbranche was zelfs sprake van een daling met 58 procent, vooral door de horecasluiting en het afzeggen van evenementen vanwege de coronacrisis. Branchevereniging Nederlandse Brouwers vreest dat de pijn nog niet geheel geleden is.
Doordat de sluiting van de horeca nog wel even duurt, zijn ook de vooruitzichten somber. Nederlandse Brouwers verwacht dat er ook dit jaar weer fors minder bier verkocht zal worden. "Het is van belang dat de overheid snel met duidelijke kaders komt voor na de lockdown, waarin de horeca weer verantwoord open kan. Dat biedt iedereen wat meer perspectief", zo klinkt het.
Door de sluiting van de horeca werd thuis vaker een biertje opengetrokken. De thuisconsumptie van bier steeg met 5 procent. Maar deze toename is volgens de brouwers bij lange na niet genoeg om de grote daling van bijna 2 miljoen hectoliter in de verkoop te voorkomen.
Meer brouwers
Ondanks de crisis steeg het aantal brouwers afgelopen jaar wel. Op 1 januari 2020 telde Nederland 787 brouwerijen. Een jaar later waren dat er 810, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Van de 71 nieuwkomers waren er 22 die met eigen ketels aan de slag gingen. 49 nieuwe brouwers huurden hun brouwbenodigdheden. Daartegenover stonden 48 gestopte brouwerijen, waarvan 15 brouwerijen met eigen ketels en 33 brouwerijhuurders.
Bij de vereniging zijn veertien in Nederland gevestigde bierbrouwerijen aangesloten. Zij zijn samen goed voor ruim 95 procent van de bierproductie in Nederland.
Meer uit Financieel
ZAANDAM (ANP) - De bevoorrading van supermarkten van Albert Heijn in de regio Rotterdam en Den Haag is weer zo goed als op peil. Dat laat een woordvoerster van de supermarktketen weten. In de distributiecentra van de supermarktketen wordt sinds eind vorige maand gestaakt door uitzendkrachten.
6 minuten geledenWARSCHAU (ANP/RTR) - De Poolse regering wil dat de Europese Unie een onderzoek opent naar xAI van techondernemer Elon Musk. De chatbot Grok van het bedrijf in kunstmatige intelligentie baarde de afgelopen tijd opzien met uitspraken die tot klachten over antisemitisme leidden. Daarnaast beledigde het AI-programma Poolse politici.
9 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
1 uur geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
2 uur geleden