Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ramadan voorbij, moslims vieren Suikerfeest

Ramadan voorbij, moslims vieren Suikerfeest

DEN HAAG (ANP) - Voor moslims zit de vastenmaand ramadan erop. Op woensdag wordt dat gevierd met de start van Ied-al-Fitr, ook wel bekend als het Suikerfeest, met lekkernijen, cadeaus en bezoekjes aan familie en vrienden. Met het einde van de islamitische vastenmaand mogen moslims over de hele wereld ook weer tussen zonsopgang en zonsondergang eten, drinken, vrijen en roken.

Zowel het begin van de ramadan als Ied-al-Fitr valt ieder jaar op een ander moment. Voor Turkse moslims stond al vast dat de vastenperiode dinsdag zou eindigen en dat het Suikerfeest dan woensdag begint. Turkse wetenschappers hebben al eerder met astronomische berekeningen bepaald wanneer de nieuwe maansikkel te zien zou moeten zijn. De Marokkaanse gemeenschap moest wachten totdat de nieuwe maan officieel was vastgesteld in Saudi-Arabië. Dat gebeurde dinsdagavond.

De ramadan begon op 11 maart. Het exacte begin hing ook samen met het zichtbaar worden van de eerste sikkel van de nieuwe maan. Ook begint de vastenmaand elk jaar op een andere dag omdat de islamitische kalender een maankalender is. Zo'n maanjaar is ongeveer elf dagen korter dan onze westerse jaartelling.

Meer uit Binnenland

Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

36 minuten geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

2 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

2 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

2 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

5 uur geleden
Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

9 uur geleden
Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

12 uur geleden