Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rake klappen voor Philips en Galapagos op Beursplein 5

Rake klappen voor Philips en Galapagos op Beursplein 5

AMSTERDAM (ANP) - Zorgtechnologiebedrijf Philips en biotechnoloog Galapagos kregen maandag rake klappen op de Amsterdamse beurs. Philips kampte afgelopen kwartaal met de coronalockdowns in China en leveringsproblemen en leed een verlies. Ook werd het bedrijf door de zwakke prestaties negatiever over de omzetverwachting voor dit jaar. Het aandeel werd 11 procent lager. Galapagos zakte 7 procent vanwege een verkoopadvies door Jefferies.

Daarnaast bleven beleggers terughoudend voorafgaand aan het nieuwe rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdag op het programma staat. De Amerikaanse centrale bank zal dan naar verwachting de rente opnieuw met 0,75 procentpunt gaan verhogen om de hoge inflatie te beteugelen. Ook komen deze week veel grote Amerikaanse en Europese bedrijven met resultaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent lager op 703,34 punten. De MidKap verloor 0,1 procent tot 929,80 punten. De beurzen in Londen en Parijs klommen tot 0,5 procent. De DAX in Frankfurt won 0,4 procent ondanks een verdere daling van het Duitse ondernemersvertrouwen.

Just Eat Takeaway

Naast Philips stond Just Eat Takeaway (min 3,3 procent) in de staartgroep van de AEX na een verlaging van het koersdoel door Deutsche Bank. Vrijdag won de eigenaar van Thuisbezorgd.nl nog bijna 14 procent dankzij een positieve handelsupdate van de Duitse branchegenoot Delivery Hero.

ING ging aan kop met een plus van 2,2 procent en in de MidKap behoorde ABN AMRO (plus 1,7 procent) tot de sterkste stijgers. Levensmiddelenconcern Unilever en uitzender Randstad, die dinsdag de boeken openen, noteerden 0,1 procent en 0,6 procent hoger. MidKapper Flow Traders veerde op en steeg 1,6 procent. Vrijdag verloor de flitshandelaar nog ruim 9 procent na een teleurstellende handelsupdate.

Ryanair

In Dublin klom Ryanair dik 2 procent. De Ierse budgetvlieger boekte afgelopen kwartaal weer winst na een fors verlies in dezelfde periode vorig jaar. Volgens financieel directeur Neil Sorahan is het herstel uit de coronacrisis nog wel "broos" door de toch blijvende onzekerheid over het virus en de oorlog in Oekraïne.

Volkswagen zakte 2 procent in Frankfurt. Topman Oliver Blume van sportwagenmerk Porsche volgt met ingang van september Herbert Diess op, die sinds 2018 aan het hoofd staat van de Duitse autogroep. Een precieze reden voor de wisseling van de wacht werd niet vermeld.

De euro was 1,0244 dollar waard, tegen 1,0217 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 95,52 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder op 104,21 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Beleggers letten komende beursweek op belangrijk inflatiecijfer VS

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers letten de komende beursweek vooral op een belangrijk inflatiecijfer dat vrijdag uit de Verenigde Staten komt. De Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve ziet dit cijfer als de belangrijkste graadmeter voor de prijsontwikkeling en dus van groot belang voor het rentebeleid van de Fed.

4 uur geleden
WSJ: Apple praat met Meta over AI-model in systeem verwerken

NEW YORK (ANP/RTR) - Apple en het moederbedrijf van Facebook gaan mogelijk samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Apple en Facebook-eigenaar Meta hebben gesprekken gevoerd over het integreren van het generatieve AI-model van Meta in het nieuwe AI-systeem Apple Intelligence. Dit meldt The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden.

6 uur geleden
Jurist: bunq heeft niet alle gedupeerden compensatie geboden

AMSTERDAM (ANP) - Bunq heeft nog niet alle klanten die slachtoffer zijn geworden van phishing of helpdeskfraude compensatie aangeboden. Dit zegt jurist Chizki Loonstein, die met advocaten namens tientallen gedupeerden mogelijk een rechtszaak tegen de onlinebank start. Bunq stelt dat alle bij de bank bekende slachtoffers van fraude wel een bericht hebben gehad.

8 uur geleden
Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

AMSTERDAM (ANP) - De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een waterschimmel om zich heen grijpt. Dit probleem blijft mogelijk nog jaren voelbaar, ook in de portemonnee van de consument.

10 uur geleden
Vliegveld Manchester schrapt vluchten om stroomstoring

MANCHESTER (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Vluchten die zondag vanaf het vliegveld van Manchester zouden vertrekken, zijn geschrapt of lopen lange vertraging op. Een eerdere stroomstoring in de regio van de Engelse stad zorgt voor problemen op de luchthaven, meldt een woordvoerder van de luchthaven.

10 uur geleden
Gegevens tienduizenden klanten van grote Duitse bank gelekt

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een dochterbedrijf van een van Duitslands grootste banken, DZ Bank, is getroffen door een cyberaanval. Daardoor zijn persoonlijke gegevens van tienduizenden klanten mogelijk in verkeerde handen gevallen, zei een woordvoerster van de bank.

1 dag geleden
Socialemediaplatform X gaat geld vragen voor livestreams

SAN FRANCISCO (ANP) - Socialemediaplatform X wil dat gebruikers gaan betalen om livebeelden uit te zenden via het berichtenplatform. Binnenkort is de functie voor livestreamen alleen nog maar beschikbaar voor mensen die op zijn minst een premiumabonnement hebben, maakte het techbedrijf bekend. Dat abonnement kost in Nederland 8 euro per maand.

1 dag geleden