Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rake klappen voor Philips en Galapagos op Beursplein 5

Rake klappen voor Philips en Galapagos op Beursplein 5

AMSTERDAM (ANP) - Zorgtechnologiebedrijf Philips en biotechnoloog Galapagos kregen maandag rake klappen op de Amsterdamse beurs. Philips kampte afgelopen kwartaal met de coronalockdowns in China en leveringsproblemen en leed een verlies. Ook werd het bedrijf door de zwakke prestaties negatiever over de omzetverwachting voor dit jaar. Het aandeel werd 11 procent lager. Galapagos zakte 7 procent vanwege een verkoopadvies door Jefferies.

Daarnaast bleven beleggers terughoudend voorafgaand aan het nieuwe rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdag op het programma staat. De Amerikaanse centrale bank zal dan naar verwachting de rente opnieuw met 0,75 procentpunt gaan verhogen om de hoge inflatie te beteugelen. Ook komen deze week veel grote Amerikaanse en Europese bedrijven met resultaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent lager op 703,34 punten. De MidKap verloor 0,1 procent tot 929,80 punten. De beurzen in Londen en Parijs klommen tot 0,5 procent. De DAX in Frankfurt won 0,4 procent ondanks een verdere daling van het Duitse ondernemersvertrouwen.

Just Eat Takeaway

Naast Philips stond Just Eat Takeaway (min 3,3 procent) in de staartgroep van de AEX na een verlaging van het koersdoel door Deutsche Bank. Vrijdag won de eigenaar van Thuisbezorgd.nl nog bijna 14 procent dankzij een positieve handelsupdate van de Duitse branchegenoot Delivery Hero.

ING ging aan kop met een plus van 2,2 procent en in de MidKap behoorde ABN AMRO (plus 1,7 procent) tot de sterkste stijgers. Levensmiddelenconcern Unilever en uitzender Randstad, die dinsdag de boeken openen, noteerden 0,1 procent en 0,6 procent hoger. MidKapper Flow Traders veerde op en steeg 1,6 procent. Vrijdag verloor de flitshandelaar nog ruim 9 procent na een teleurstellende handelsupdate.

Ryanair

In Dublin klom Ryanair dik 2 procent. De Ierse budgetvlieger boekte afgelopen kwartaal weer winst na een fors verlies in dezelfde periode vorig jaar. Volgens financieel directeur Neil Sorahan is het herstel uit de coronacrisis nog wel "broos" door de toch blijvende onzekerheid over het virus en de oorlog in Oekraïne.

Volkswagen zakte 2 procent in Frankfurt. Topman Oliver Blume van sportwagenmerk Porsche volgt met ingang van september Herbert Diess op, die sinds 2018 aan het hoofd staat van de Duitse autogroep. Een precieze reden voor de wisseling van de wacht werd niet vermeld.

De euro was 1,0244 dollar waard, tegen 1,0217 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 95,52 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder op 104,21 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Vakbonden bereiden acties bij NS voor

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijke stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

1 uur geleden
Chinese bedrijven dalen op Wall Street na schrappen noteringen

NEW YORK (ANP) - De Chinese bedrijven met beursnoteringen in New York stonden vrijdag onder druk. De koersdalingen volgden op de aankondigingen van een aantal grote Chinese staatsbedrijven om hun noteringen op Wall Street te schrappen. De stappen zijn het gevolg van een langlopende ruzie tussen China en de VS over de toegang tot informatie van de Chinese bedrijven. Het besluit onderstreept ook de spanningen tussen China en de VS, die verder zijn opgelopen na het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan.

1 uur geleden
Nederlandse bedrijven zien kansen door klimaatwet president Biden

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven die actief zijn in de hernieuwbare energie verwachten opdrachten te krijgen dankzij de nieuwe klimaatwet van de Amerikaanse president Joe Biden. Dat zeggen bedrijven zoals elektrische bussenbouwer Ebusco, ingenieursbureau Arcadis en SIF, bouwer van funderingen voor windmolenparken, zogeheten monopiles.

1 uur geleden
Mercedes-Benz partner bij bouw grote accufabriek in Hongarije

STUTTGART (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse automerk Mercedes-Benz doet mee aan de bouw van een grote fabriek voor accu's voor elektrische auto's in Hongarije. Die fabriek wordt gebouwd door het Chinese Contemporary Amperex Technology CATL). Daarmee is een investering gemoeid van 7,3 miljard euro.

2 uur geleden
NS dreigt met gang naar rechter als spoorbonden gaan staken

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen dreigen naar de rechter te gaan als de spoorvakbonden gaan staken. Volgens het spoorbedrijf kunnen acties "zeer schadelijke gevolgen" hebben, onder meer voor reizigers die sterk afhankelijk zijn van vervoer per spoor.

2 uur geleden
Prada wil 1 miljard ophalen met tweede beursnotering in Milaan

MILAAN (ANP/BLOOMBERG) - Het Italiaanse modehuis Prada wil minstens 1 miljard dollar ophalen met een tweede beursnotering in Milaan. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De in Milaan gevestigde maker van luxe kleding, parfums en designerhandtassen heeft al een beursnotering in Hongkong en zou de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in de arm hebben genomen om een notering in het thuisland voor te bereiden.

2 uur geleden
Eerste omzetgroei voor techconcern Huawei sinds sancties VS

SHENZHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese techconcern Huawei heeft voor het eerst sinds eind 2020 de omzet in een kwartaal opgevoerd. Toen stelden de Verenigde Staten sancties in tegen het bedrijf, dat daardoor een grote afzetmarkt voor met name zijn mobiele telefoons zag verdwijnen. Ook de apparatuur voor mobiele netwerken van het bedrijf worden in de VS en steeds meer Europese landen geweerd.

3 uur geleden