Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RAI Amsterdam dit keer geen stemlocatie Turkse verkiezingen

RAI Amsterdam dit keer geen stemlocatie Turkse verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Turkse Nederlanders kunnen niet opnieuw in de RAI Amsterdam voor de Turkse presidentsverkiezingen stemmen. In plaats daarvan kan van 20 tot en met 24 mei gestemd worden in het Rhone Events & Congrescenter, vlak bij station Amsterdam Sloterdijk. Het congrescentrum zet extra beveiligers in om eventuele onrust te voorkomen, laat eigenaar Umut Kaplan dinsdag weten. In Den Haag, Deventer en Eindhoven kan wel op dezelfde locaties gestemd worden.

Bij de eerste stemronde liep het in de Amsterdamse RAI tot twee keer toe uit de hand. De grootste onrust in de evenementenlocatie ontstond op 7 mei. Toen brak er bij het sluiten van de stembussen een vechtpartij uit tussen driehonderd mensen. De politie sprak toen van een "chaotische situatie" en zette onder meer honden en de Mobiele Eenheid (ME) in.

De gemeente Amsterdam neemt zelf geen veiligheidsmaatregelen vanwege de komende verkiezingsronde, laat een woordvoerder dinsdag weten.

Vijftig man beveiliging

Bij GIA Trade and Exhibition Centre in Den Haag zijn ze niet bang voor onrust tijdens de twee ronde. "Er loopt hier vijftig man beveiliging rond. Ook vanuit het Turkse consulaat is hier beveiliging", aldus een medewerker van het evenementencentrum. "We hebben twee keer een verhitte discussie gehad bij de eerste ronde. Als het stemvolume omhoog gaat, dan staan er drie of vier beveiligers gelijk bij. Maar de afgelopen verkiezingen zijn boven verwachting goed verlopen."

De gemeente Deventer laat dinsdag weten dat er geen concrete signalen zijn van mogelijke onrust. Mocht dat wel blijken dan wordt volgens de gemeente de inzet van politie en beveiligers opgeschaald. Het Van der Valk Hotel in Eindhoven wil niks zeggen of er extra veiligheidsmaatregelen worden genomen.

50 procent

De verkiezingen gaan de tweede ronde in omdat niemand 50 procent van het totale aantal stemmen heeft gehaald. De strijd gaat vooral tussen de zittende president Recep Tayyip Erdogan en zijn grootste concurrent Kemal Kilicdaroglu. Erdogan kreeg 49,50 procent van alle stemmen en Kilicdaroglu 44,80 procent. Bij de tweede ronde zijn de stembussen in Nederland van 08.00 tot 22.00 uur geopend.

Meer uit Binnenland

OM eist 6 maanden cel en tbs tegen vermeende stalker universiteit

DEN HAAG (ANP) - Tegen de 32-jarige student die vorig jaar dreigberichten en een rouwkaart naar de Haagse campus van de Universiteit Leiden heeft gestuurd, is zes maanden cel en tbs met dwangverpleging geëist. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man zich schuldig gemaakt aan stalking, doodsbedreiging en wapenbezit.

58 minuten geleden
ILT wil dat drankproducenten kijken naar verhoging statiegeld

DEN HAAG (ANP) - Producenten en importeurs van bijvoorbeeld frisdranken moeten het voor consumenten makkelijker en aantrekkelijker maken om plastic drankflessen in te leveren. Zij moeten onder meer onderzoeken of het daarvoor nodig is het statiegeld te verhogen. Te veel flessen worden nu niet teruggebracht, zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport, die met dwangsommen zwaait om de branche in beweging te krijgen.

1 uur geleden
KNAW zet omstreden hoogleraar en partner aan de kant

AMSTERDAM (ANP) - Een hoogleraar en haar partner die van langdurig ongewenst en veelal grensoverschrijdend gedrag op de universiteit van Leiden worden beticht, zijn aan de kant gezet door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De hoogleraar was lid van het KNAW-genootschap en via de universiteit gedetacheerd bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), een instituut van de KNAW. Haar partner was daar in tijdelijke dienst.

2 uur geleden
Geen dwangsom voor Staat om overtreden verbod F-35-onderdelen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat hoeft geen dwangsom te betalen voor elke dag dat het verbod om F-35-onderdelen naar Israël te laten vervoeren, wordt overtreden. Dit heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag besloten in een kort geding, aangespannen door meerdere mensenrechtenorganisaties.

3 uur geleden
Veldkamp: andere accenten en stijl in omgang met Israël

WASHINGTON (ANP) - Het nieuwe kabinet gaat Israël anders bejegenen dan het vorige. De nieuwe buitenlandminister Caspar Veldkamp hoopt met een "misschien minder uitgesproken" koers meer te bereiken.

9 uur geleden
Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

DELFT (ANP) - Het woningtekort in Nederland is in 2023 verder opgelopen, hoewel er 88.200 woningen zijn bijgebouwd. Er zijn op dit moment 400.500 woningen te weinig, 10.300 meer dan een jaar eerder. Dit staat in de jaarlijkse prognose die onderzoeksbureau ABF Research uitvoert in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en die vrijdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

9 uur geleden
Schoof denkt als ex-spionnenbaas leiders vertrouwen te geven

WASHINGTON (ANP) - Premier Dick Schoof heeft bij zijn debuut onder wereldleiders baat gehad bij zijn verleden als baas van inlichtingendienst AIVD, denkt hij. Op de NAVO-top, waar veiligheidskwesties centraal staan, "vindt men het eigenlijk wel geruststellend dat er een premier is vanuit Nederland die al heel lang met dat bijltje gehakt heeft."

13 uur geleden