Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Radicaal-islamitisch Iran executeert meer mensen dan vorig jaar

Radicaal-islamitisch Iran executeert meer mensen dan vorig jaar

TEHERAN (ANP/AFP) - In het radicaal-islamitische Iran zijn dit jaar tot nu toe meer dan vijfhonderd mensen geëxecuteerd, veel meer dan in heel 2021. Dit is het hoogste aantal in vijf jaar. Volgens de in Noorwegen gevestigde mensenrechtengroep Iran Human Rights (IHR) gaat het al om 504 personen. De organisatie onderzoekt nog meldingen over andere mensen die naar verluidt zijn opgehangen.

Het cijfer komt naar buiten in een periode van groeiende bezorgdheid over het lot van betogers die de laatste maanden demonstreren tegen het regime en meer vrijheden eisen. Zeker zes deelnemers zijn al tot de doodstraf veroordeeld en de vrees is dat de autoriteiten dat op grote schaal gaan doen.

Zondag werden nog vier mensen geëxecuteerd omdat ze zouden hebben samengewerkt met de Israëlische inlichtingendienst. Zij werden ter dood veroordeeld zonder eerlijk proces, volgens IHR. "Deze executies zijn bedoeld om maatschappelijke angst te zaaien en de publieke aandacht af te leiden van het falen van de inlichtingendiensten van de Islamitische Republiek."

Meer uit Buitenland

Pakistanen kunnen weer op Wikipedia na opheffing blokkade

ISLAMABAD (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Pakistaanse regering heeft de blokkade op Wikipedia opgeheven. De Pakistanen konden sinds vrijdag niet meer terecht bij de online-encyclopedie, omdat de regering vond dat daar "godslasterlijke" dingen te lezen waren. De ministerraad heeft die beslissing nu teruggedraaid, omdat die "ongepast" zou zijn.

31 minuten geleden
Naschok in Zuid-Turkije met kracht van 5.3

GAZIANTEP (ANP) - In het zuiden van Turkije is na de verwoestende aardbevingen van maandag een naschok geweest met een kracht van 5.3. De schok werd door het Amerikaans seismologisch instituut USGS gemeten op 29 kilometer van Gaziantep, vlak bij de eerdere aardbevingen. De zwaarste bevingen hadden een kracht van 7.8 en 7.5.

1 uur geleden
Meer dan 3700 doden in Turkije en Syrië na aardbevingen

GAZIANTEP (ANP/RTR/AFP/DPA) - Het dodental in Turkije en Syrië loopt ook uren na de verwoestende aardbevingen nog steeds snel op. Volgens de Turkse rampendienst AFAD zijn in dat land zeker 2316 mensen om het leven gekomen. In Syrië zijn volgens de autoriteiten zeker 1440 doden, waardoor in totaal minstens 3756 mensen de natuurramp niet hebben overleefd.

2 uur geleden
Zeven dagen van nationale rouw in Turkije, vlaggen halfstok

ANKARA (ANP/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zeven dagen van nationale rouw afgekondigd voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in het land. De vlaggen blijven tot zondag zonsondergang halfstok hangen, staat in een overheidsdecreet.

4 uur geleden
Twee Amerikaanse reddingsteams onderweg naar Turkije

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee Amerikaanse zoek- en reddingsteams van elk 79 mensen zijn onderweg naar Turkije om te helpen bij het zoeken naar slachtoffers na de zware aardbevingen waardoor meer dan 2500 mensen in Turkije en Syrië zijn omgekomen. De Amerikaanse president Joe Biden had eerder maandag gezegd "diep bedroefd te zijn over het verlies aan mensenlevens en de verwoesting in beide landen". Hij beloofde "alle benodigde hulp" aan Turkije te bieden.

4 uur geleden
Meer dan 2500 doden in Turkije en Syrië na aardbevingen

GAZIANTEP (ANP/AFP/RTR) - Door de aardbevingen in het zuiden van Turkije zijn zeker 2651 mensen om het leven gekomen. In Turkije overleefden 1651 mensen de ramp niet, meldt vicepresident Fuat Oktay. In Syrië staat het dodental tot nu toe op 1000, met 570 doden in regeringsgebieden en 430 in de gebieden die onder controle staan van de rebellen.

5 uur geleden
Griekse premier belt met Erdogan over noodhulp na aardbevingen

ANKARA/ATHENE (ANP/AFP) - De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft maandag gebeld met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over noodhulp na de verwoestende aardbevingen in Turkije. Mitsotakis heeft "onmiddellijke" hulp aangeboden en volgens Athene heeft Erdogan hem daarvoor bedankt. Het was een zeldzaam teken van goede wil tussen de buurlanden, die op gespannen voet met elkaar staan.

5 uur geleden