
Radboudumc zet stap naar adequatere aanpak leverkanker
NIJMEGEN (ANP) - Wetenschappers van het Radboudumc in Nijmegen hebben een methode ontwikkeld waarmee ze vrijwel meteen kunnen zien of een injectie tegen leverkanker op de goede plek terechtkomt en of ze, al doende, de plaats en de dosering moeten aanpassen. Eerder konden behandelaars dat alleen een week later zien op een scan. De nieuwe methode kan nog niet direct worden toegepast, daarvoor zijn nog vervolgstudies nodig.
Patiënten met tumoren in de lever krijgen soms radioactieve bolletjes voor de bestraling van de kanker geïnjecteerd via een katheter. Die bolletjes moeten bij de tumoren zelf terechtkomen. Volgens het ziekenhuis is het nu voor het eerst dat de weg van deze bolletjes zo ongeveer live te volgen is. Onderzoekers spoten de bolletjes namelijk in bij zes patiënten die al in een MRI-scanner lagen en konden zo meteen controleren of de bolletjes de juiste plaats bereikten. "De procedure blijkt veilig en haalbaar", aldus het umc.
"We injecteren de bestralingsbolletjes in vier fracties. Per fractie maken we een beeld met de MRI-scanner. De opname kost drie minuten en de uitwerking van de meting duurt tien minuten. Dus binnen een kwartier per fractie heb je duidelijkheid waar de bolletjes zitten", legt onderzoeker en groepsleider Frank Nijsen van het Radboudumc uit.
Maatwerk
De onderzoekers zagen tijdens de MRI-metingen ook dat 80 procent van alle geconstateerde tumoren nog niet vol zat met bolletjes. "In die tumoren zou je daarom meer bolletjes dan gewoonlijk willen toedienen, zodat de behandeling verbetert", zegt promovendus Joey Roosen. "Het is een balans tussen enerzijds tumoren vullen met bolletjes voor een optimaal behandelresultaat, en anderzijds de gezonde lever voldoende ontzien en zo bijwerkingen voorkomen. Dat is maatwerk, waarbij de MRI goed kan helpen."
De onderzoekers hopen de procedure uiteindelijk geschikt te maken voor ieder ziekenhuis ter wereld waar een MRI-scanner staat.
Meer uit Gezond
BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
3 dagen geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
6 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 week geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 week geleden