Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Racistische leuzen op Erasmusbrug kwamen uit draagbare laserkubus

Racistische leuzen op Erasmusbrug kwamen uit draagbare laserkubus

ROTTERDAM (ANP) - De politie gaat ervan uit dat de racistische teksten die tijdens oud en nieuw te zien waren op de Erasmusbrug in Rotterdam zijn geprojecteerd met een draagbaar laserapparaat in de vorm van een kubus. De laser stond mogelijk opgesteld tussen het Wilhelminaplein en de Wilhelminakade op de Kop van Zuid, of ergens tussen de Westerkade en Willemskade aan de andere kant van de Nieuwe Maas, meldt een politiewoordvoerster in het programma Opsporing Verzocht.

De teksten konden volgens de zegsvrouw vanuit een woning zijn geprojecteerd. Maar het is ook mogelijk dat de projector op straat stond.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de teksten die tijdens de jaarwisseling zijn geprojecteerd strafbaar. Het ging onder meer om 'White Lives Matter' en 'Vrolijk Blank 2023'. Ook de Engelstalige zin 'We must secure the existence of our people and a future for white children’ (We moeten het bestaan van ons volk en de toekomst van witte kinderen verzekeren) was te zien. Dit is ook wel bekend onder de afkorting '14 words', een tekst van een Amerikaanse neonazi. De politie is onder leiding van het OM een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Leden van de Telegramgroep White Lives Matter uit Nederland en Duitsland hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor het projecteren van de teksten. Wie er achter deze Telegramgroep zitten, is onbekend.

Meer uit Binnenland

Weerstand van bewoners tegen komst erotisch centrum in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Honderden Amsterdammers zijn tegen de komst van een nieuw erotisch centrum in de stad. Ze verwachten overlast en criminaliteit. Bewoners rond de drie voorkeurslocaties in de stadsdelen Zuid en Noord hebben dinsdag- en woensdagavond hun onvrede geuit op bijeenkomsten met burgemeester Femke Halsema. Ook hebben meer dan 9000 mensen petities ondertekend tegen de komst van het centrum.

3 uur geleden
RTL wil 'stevig gesprek' met ITV, inzet niet duidelijk

HILVERSUM (ANP) - RTL wil een "stevig gesprek" voeren met producent ITV, nadat deze een samenvatting van het rapport over de misstanden bij het programma The Voice heeft gepubliceerd. Dat laat een woordvoerder van RTL woensdag weten.

5 uur geleden
Hamer: arbeidsinspectie zou veranderingen ITV moeten controleren

DEN HAAG (ANP) - Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, zou willen dat de Nederlandse Arbeidsinspectie extra toezicht gaat houden op producent ITV om te kijken of de beloofde initiatieven na de wantoestanden bij The Voice echt zijn doorgevoerd. Dat laat zij aan het ANP weten in reactie op de verklaring die ITV woensdag naar buiten bracht na veertien maanden onderzoek.

7 uur geleden
Politiebureau ontruimd na afgeven tas met mogelijke handgranaten

DEN HAAG (ANP) - Twee handgranaten die woensdag werden afgegeven bij politiebureau Leidschendam-Voorburg zijn veiliggesteld, meldt de politie Den Haag. Dat is gebeurd door het Team Explosieven Verkenning dat onderzoek deed naar het voorval.

7 uur geleden
Na afronden repliek gaat liquidatieproces Marengo laatste fase in

AMSTERDAM (ANP) - Met de afronding woensdagmiddag van de reactie van het Openbaar Ministerie op de pleidooien van de advocaten in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, gaat de strafzaak de laatste fase in. Vanaf 6 april mogen de advocaten van alle verdachten nog een laatste keer (nieuwe) standpunten naar voren brengen en krijgen de verdachten de mogelijkheid tot het laatste woord. De stap daarna is de uitspraak van de rechtbank, die staat gepland in oktober.

8 uur geleden
Extra drinkwaterwinning Twente groot risico voor schade huizen

ZWOLLE (ANP) - Drinkwaterbedrijf Vitens kan geen extra drinkwater gaan winnen in natuurgebied Hammerflier in Den Ham in Twente. Onderzoek heeft uitgewezen dat daardoor een te groot risico ontstaat op constructieve schade aan woningen, schrijft de Overijsselse commissaris van de Koning Andries Heidema in een brief aan Provinciale Staten. Vitens gaat onderzoeken of er technische oplossingen mogelijk zijn. Anders moet er drinkwater vanuit andere plekken in Overijssel naar het zeer droge Twente worden gebracht.

8 uur geleden
Media eisen dat meldingen van hulpdiensten beschikbaar blijven

DEN HAAG (ANP) - De mediasector dreigt naar de rechter te stappen vanwege een plan van minister van Justitie Dilan Yeşilgöz. Zij heeft besloten om per 1 april, komende zaterdag, te stoppen met de persalarmering. Dat systeem informeert journalisten over incidenten, zoals verkeersongevallen, branden en explosies.

9 uur geleden