Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Racismedebat levert vooral harde botsingen op tussen partijen

Racismedebat levert vooral harde botsingen op tussen partijen

DEN HAAG (ANP) - Het debat over racisme in de Tweede Kamer leidt vooral tot harde botsingen tussen verschillende politieke partijen. Oud zeer tussen de PvdA en de partij DENK, die werd opgericht door oud-PvdA-Kamerleden werd uitgevochten en verschillende fractievoorzitters botsten hard met PVV-leider Geert Wilders wegens zijn betoog.

In de laatste week voor de zomerstop praat de Kamer met premier Mark Rutte en andere leden van het kabinet over racisme in Nederland. Maar de partijen vlogen vooral elkaar in de haren.

PvdA-leider Lodewijk Asscher reageerde woedend toen DENK-leider Farid Azarkan excuses van hem eiste over de rol van de PvdA diens in het racismedebat. Hij wees Azarkan op de "talloze fatsoenlijke volksvertegenwoordigers die door de partij DENK van de heer Azarkan etnisch geprofileerd zijn op filmpjes. Tot aan de Turkse televisie aan toe. Mensen hebben bedreigingen ontvangen, mensen zijn uitgescholden. Hun familie kwam in de problemen. Allemaal door de partij DENK van de heer Azarkan."

Wilders

Turkse en Marokkaanse Kamerleden werden in het verleden uitgelicht door DENK in filmpjes op sociale media waarin ze werden aangesproken op hun stemgedrag over multiculturele kwesties. Daarover eiste Asscher op zijn beurt juist excuses van Azarkan.

Het stuitte veel partijen tegen de borst dat PVV-leider Wilders voorstellen om bewuster stil te staan bij het slavernijverleden, voor een meldpunt over discriminerende uitzendbureaus en voor meer bewustwording over racisme in het onderwijs, bij voorbaat van tafel veegde. GroenLinks-voorman Jesse Klaver vond het daarnaast "schandalig" dat Wilders de rapper Akwasi Owusu Ansah minachtend een "nazaat van de Ghanese Ashanti-stam van zwarte slavenhandelaren" noemde. Tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op 1 juni op de Dam in Amsterdam had de schrijver en rapper gezegd dat hij Zwarte Piet hoogstpersoonlijk op zijn gezicht zou trappen als hij hem tegenkomt.

Ook D66-leider Rob Jetten had een aanvaring met Wilders. Jetten vroeg de PVV-leider "welke boodschap hij heeft aan de duizenden jongeren die meekijken naar dit debat" die op een oplossing hopen. Wilders kaatste terug dat hij ze zou waarschuwen voor de "bangmakerij" van Jetten. "U zet de Nederlanders in de verkeerde hoek. U bent fout en stigmatiserend bezig."

Meer uit Politiek

Van der Burg 'baalt enorm' van overvol Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat ondanks een rechterlijke uitspraak meer dan tweeduizend asielzoekers in Ter Apel hebben overnacht, "daar baal ik enorm van", zegt demissionair asielstaatssecretaris Eric van der Burg. "Even los van het feit dat het COA nu geld moet betalen aan de gemeente Westerwolde. Maar uitspraken van rechters moet je nakomen. Dat is dus niet gelukt."

1 uur geleden
Biden wil Rutte als nieuwe leider van NAVO

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden wil dat de Nederlandse premier Mark Rutte de nieuwe leider van de NAVO wordt. Biden schaart zich volgens een Amerikaanse functionaris volledig achter de kandidatuur van de Nederlander, bericht persbureau Reuters.

1 uur geleden
Hoogleraar en VVD-senator Van den Berg voorzitter universiteiten

DEN HAAG (ANP) - Hoogleraar bestuurskunde en senator Caspar van den Berg wordt de nieuwe voorzitter van de Universiteiten van Nederland (UNL). Hij gaat de vereniging van universiteiten vanaf 1 juni leiden. VVD'er Van den Berg blijft in de Eerste Kamer zitten, maar hij stapt daar wel uit de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De benoeming is voor de komende vier jaar.

1 uur geleden
VK steunt Rutte als secretaris-generaal van de NAVO

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk steunt Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken denkt dat hij de meest geschikte opvolger is van de Noor Jens Stoltenberg, die naar verwachting in oktober terugtreedt.

2 uur geleden
CPB: nieuw kabinet moet bijsturen om tekort in toom te houden

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw kabinet zal financieel moeten bijsturen om te voorkomen dat het begrotingstekort oploopt tot boven de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Zonder maatregelen komt het tekort daar al in 2026 boven en vanaf 2028 structureel, volgens de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

2 uur geleden
Timmermans noemt Wilders 'bewonderaar van Poetin'

DEN HAAG (ANP) - Radicaal-rechtse partijen zijn een bedreiging voor de rechtsstaat, en spelen daarmee de Russische president Vladimir Poetin in de kaart, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In de tweejaarlijkse Banninglezing noemt Timmermans het "urgent" dat "Wilders geen directe verantwoordelijkheid gaat dragen voor onze landsverdediging en onze veiligheid. Ik zou niet graag mijn lot leggen in de handen van de bewonderaars van Poetin, noch hier, noch elders".

18 uur geleden
Gelderse gedeputeerde: brugongeluk Lochem is ontzettend tragisch

LOCHEM (ANP) - Het ongeluk met de brug in aanbouw over het Twentekanaal bij Lochem is "ontzettend tragisch". Dat zegt gedeputeerde Klaas Ruitenberg van de provincie Gelderland, die de provinciale infrastructuur in zijn portefeuille heeft. De provincie Gelderland is de opdrachtgever van de bouw van de Nettelhorsterbrug.

22 uur geleden