Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raciale ongelijkheid kostte Amerikaanse economie al 51 biljoen

Raciale ongelijkheid kostte Amerikaanse economie al 51 biljoen

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Raciale ongelijkheid heeft de Amerikaanse economie sinds de jaren 90 al 51 biljoen dollar (ruim 43 biljoen euro) gekost, stellen onderzoekers woensdag. Grote werkgelegenheid-, opleidingsniveau- en inkomensverschillen tussen mensen van diverse afkomsten zorgen voor een verkleining ter waarde van duizenden miljarden van de economie en daarmee het bruto binnenlands product (bbp).

"Dat maakt de noodzaak voor gelijkheid niet alleen moreel, maar ook economisch", vertelde een van de onderzoekers, Mary Daly, tevens president van de Federal Reserve in San Francisco, woensdag. Het onderzoek, dat donderdag volledig gepubliceerd wordt, bracht in kaart wat het Amerikaanse bbp geweest zou zijn als er geen ongelijkheid op de arbeidsmarkt was geweest.

De realiteit in de Verenigde Staten is volgens de onderzoekers dat de werkgelegenheid voor zwarte mannen consequent lager is dan die voor mannen van een andere afkomst, en de inkomens van zwarte en Latijns-Amerikaanse werknemers structureel achterblijven bij die van witte mensen. Ook blijft het opleidingsniveau van Latijns-Amerikaanse mannen en vrouwen achter ten opzichte van dat van witte Amerikanen.

Zouden deze verschillen niet bestaan, dan was de economische winst tussen 1990 en 2019 opgelopen tot 22,9 biljoen dollar (ruim 19 biljoen euro). Omdat het aandeel niet-witte bevolkingsgroepen met name de afgelopen jaren is toegenomen, viel er vooral in recente jaren winst te behalen. Al met al kost de raciale ongelijkheid volgens schattingen van de onderzoekers 51 biljoen dollar, omdat een eerlijke arbeidsmarkt ook zou zorgen voor meer kapitaalinvesteringen.

Meer uit Financieel

Kredietbeoordelaar S&P verlaagt Franse kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/AFP) - Kredietbeoordelaar S&P Global verlaagt de kredietwaardigheid van Frankrijk, mede omdat het begrotingstekort van de Franse overheid de komende jaren hoger uitvalt dan verwacht. S&P verlaagt daarom de rating van AA naar AA-.

3 uur geleden
Computerbedrijf Dell hard omlaag op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - De fabrikant van computers en servers Dell Technologies was vrijdag een opvallende verliezer op de aandelenbeurzen in New York na bekendmaking van kwartaalcijfers. Daarbij kwam Dell onder meer met een tegenvallende winstverwachting voor het lopende kwartaal. Dat werd door beleggers op Wall Street afgestraft met een koersverlies van bijna 18 procent.

3 uur geleden
Grote autoshow in Genève stopt na 119 jaar

GENÈVE (ANP/AFP) - De internationale autoshow in het Zwitserse Genève komt na een geschiedenis van 119 jaar voorgoed ten einde. Volgens de organisatoren van de Geneva International Motor Show, zoals de expo officieel heet, hangt dat besluit vooral samen met de verminderde interesse van autobedrijven en ook bezoekers.

4 uur geleden
Vermogen oprichter computermaker Dell fors lager na koersval

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Michael Dell, de oprichter en topman van de grote computerfabrikant Dell Technologies, zag vrijdag een flink deel van zijn vermogen in rook opgaan door een zware koersval van het aandeel Dell op de beurzen in New York. Dell kwam namelijk met cijfers en vooruitzichten die niet goed vielen bij beleggers op Wall Street. Het aandeel dook daarop tot wel 23 procent in de min, de sterkste koersdaling op één dag ooit.

5 uur geleden
Olieprijzen gedaald in mei, ook merkbaar aan de pomp

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - De olieprijzen zijn in mei gedaald en dat is ook te merken aan de pomp waar automobilisten wat minder kwijt zijn voor brandstof. Op de oliemarkt wordt nu uitgekeken naar de vergadering van oliekartel OPEC+ op zondag, waar naar verwachting de productiebeperkingen verder verlengd zullen worden.

7 uur geleden
AEX sluit licht lager na inflatiecijfers eurozone en VS

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag op de laatste handelsdag van mei met een kleine min gesloten. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar cijfers over de inflatie in de eurozone en de Verenigde Staten. De inflatie in het eurogebied liep in mei sterker op dan verwacht. Volgende week vergadert de Europese Centrale Bank (ECB) over de rente en er wordt algemeen verwacht dat de ECB dan overgaat tot een eerste renteverlaging.

8 uur geleden
Frankrijk weert Israëlische bedrijven van grote defensiebeurs

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - Frankrijk weert Israëlische bedrijven van deelname aan een grote defensiebeurs die wordt gehouden in de buurt van Parijs. Die Eurosatory-beurs vindt volgende maand plaats. De Franse overheid heeft nu besloten geen Israëlische bedrijven toe te laten, aldus de organisatoren.

8 uur geleden