
Race tegen de klok voor hulpverleners, drie dagen na ramp Marokko
RABAT (ANP/AFP/RTR) - Reddingswerkers in Marokko zijn drie dagen na de verwoestende aardbeving verwikkeld in een race tegen de klok. De BBC bericht maandag dat mensen in afgelegen dorpen soms met hun blote handen zoeken naar slachtoffers in het puin. Die plaatsen kunnen door de grootschalige verwoestingen lastig te bereiken zijn voor reddingswerkers.
Het officiële dodental door de aardbeving van vrijdagavond laat staat op ruim 2100. Duizenden mensen raakten gewond. Marokko kondigde na de aardbeving drie dagen van nationale rouw af. Ook blijven scholen in zwaar getroffen plaatsen maandag dicht. Reddingswerkers en militairen zoeken nog naar overlevenden en lichamen van slachtoffers. Meerdere landen, waaronder Nederland, hebben hulp aangeboden.
De Marokkaanse autoriteiten hebben tot dusver alleen de hulp geaccepteerd van Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Die landen mogen reddingsteams sturen. Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken sloot niet uit dat in de toekomst meer hulp wordt aangenomen, maar dat zou momenteel nog niet nodig zijn. "Een gebrek aan coördinatie zou contraproductief kunnen zijn."
Atlasgebergte
Spanje stuurde zondag 86 reddingswerkers en speciaal getrainde honden. "We sturen alles wat nodig is. Iedereen weet dat deze eerste uren cruciaal zijn. Vooral als er nog mensen onder het puin liggen", zei minister van Defensie Margarita Robles op televisie. Het Verenigd Koninkrijk zegt ook tientallen reddingswerkers en honden te sturen. Vanuit de Verenigde Arabische Emiraten zou zondagavond een hulpvlucht zijn vertrokken.
De aardbeving zou volledige dorpen hebben verwoest in het Atlasgebergte. Woningen in afgelegen bergplaatsen zijn vaak gemaakt van leem. De BBC meldt dat de frustratie lijkt te groeien over het uitblijven van hulp in sommige zwaar getroffen gebieden. "We hebben geen eten. Geen brood of groente. We hebben niets", klonk het vanuit een menigte in de plaats Asni, op zo'n 50 kilometer van Marrakech. "We hebben alleen God en de koning."
Meer uit Buitenland
MOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben voor het eerst in jaren weer met elkaar gebeld. De laatste keer dat ze met elkaar spraken was in september 2022, ruim een halfjaar nadat Rusland aan een grootschalig offensief in Oekraïne was begonnen.
1 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Een Russische rechter heeft de voormalige onderminister van Defensie Timoer Ivanov veroordeeld tot dertien jaar opsluiting in een strafkolonie vanwege corruptie. Het is de zwaarste straf die tot dusver is opgelegd in een serie fraudezaken tegen hoge defensieambtenaren.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Republikeinse meerderheid in de Senaat van het Amerikaanse parlement heeft na een marathonzitting ingestemd met de belangrijkste uitgavenwet van de Republikeinse president Donald Trump. De Democraten uitten felle kritiek op de bezuinigingen op sociale welzijnsprogramma's en omdat de staatsschuld gigantisch stijgt.
1 uur geledenWERCHTER (ANP) - Het Belgische festival Rock Werchter neemt maatregelen in verband met de verwachte hitte op woensdag. Het muziekfestival begint donderdag, maar de camping gaat al op woensdag open. Ook in België worden temperaturen ruim boven de 30 graden verwacht en daarom verloopt de check-in anders dan voorgaande jaren, laat het festival weten.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zinspeelt op de deportatie van Tesla-baas Elon Musk, die in Zuid-Afrika is geboren. Het is de jongste escalatie in het conflict tussen de voormalige bondgenoten.
3 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - Bijna 20.000 migranten zijn de afgelopen zes maanden in kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een record voor de eerste helft van een jaar.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim 170 internationale hulporganisaties roepen gezamenlijk op om een einde te maken aan "het dodelijke Israëlische distributieprogramma" voor hulpgoederen. Ze doelen onder meer op de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De hulp die Israël nog toelaat zijn plaatsen geworden van "terugkerende slachtpartijen die het internationaal humanitair recht met voeten treden". Volgens Save the Children is Gaza "de dodelijkste plek op aarde voor een kind".
3 uur geleden