Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rabobank voorziet komende jaren nauwelijks economische groei

Rabobank voorziet komende jaren nauwelijks economische groei

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse economie zal de komende jaren nauwelijks groeien. Volgens een kwartaalbericht van de Rabobank zal na de verwachte groei van 4,2 procent dit jaar de economie er volgend jaar 0,6 procent op vooruitgaan. In 2024 is de economische groei naar verwachting 1 procent, aldus de prognose van RaboResearch.

Rabobank spreekt over de eerste maanden van dit jaar van een "indrukwekkende herstelgroei" na de coronapandemie, waarna in het derde kwartaal de klad erin kwam. Ook in het slotkwartaal van 2022 zal dit het geval zijn, aldus de kenners.

Volgens Rabo-econoom Nic Vrieselaar raakt de economie sinds dit jaar aan haar grenzen. Hij wijst erop dat er overal een tekort is aan personeel en materiaal. Ook de productiecapaciteit zit volgens hem aan zijn grens. "Dat geeft weinig ruimte om verder te groeien. Tegelijkertijd drukken de hoge inflatie en gestegen rente op de bestedingen van consumenten en bedrijven, zowel in Nederland als bij belangrijke handelspartners."

Die facetten bij elkaar zullen volgens de econoom gaan zorgen voor krimp. "Maar de overheid wil de economie juist stimuleren. Door die tegengestelde krachten verwachten we dat de Nederlandse economie in een ‘doormodder-stand’ terecht komt, met sterke krimp noch sterke groei."

Volgens het kwartaalrapport zullen de consumentenprijzen blijven stijgen. Na de inflatie van 11,6 procent dit jaar gaat het volgend jaar om een geldontwaarding van 4,2 procent. Energie zal mogelijk door het prijsplafond niet veel duurder worden, maar dat geldt niet voor andere producten, aldus de bank. In 2024 zal de inflatie op krap 6 procent uitkomen, omdat dan het prijsplafond weer wordt afgebouwd.

Verder stelt de Rabobank dat de werkloosheid oploopt, maar dat die wel op een laag niveau zal blijven. De stijgende werkloosheid komt deels doordat bedrijven in de nasleep van de coronapandemie alsnog hun deuren moeten sluiten. Bedrijven en consumenten zullen de komende tijd verder op de kleintjes blijven letten, meent de Rabobank. Dat heeft alles te maken met de hoge inflatie. Ondertussen zullen de uitgaven door de overheid stevig toenemen, al heeft ook de overheid last van de krapte op de arbeidsmarkt.

Tot slot verwacht Rabobank dat de investeringen in de bouw en verbouw van huizen een rem zullen blijven zetten op de economie. "Door de gestegen rente, dalende huizenprijzen en het afnemend aantal woningverkopen zakt de woningbouw namelijk terug", aldus de bank.

Meer uit Financieel

Chiptoeleverancier ASMI wil nieuwe hoofdkantoor in VS

SCOTTSDALE (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) is van plan 324 miljoen dollar (300 miljoen euro) te investeren in een nieuw hoofdkantoor in de Amerikaanse staat Arizona. Het bedrijf wil vijfhonderd nieuwe mensen aannemen voor de nieuwe fabriek in Scottsdale, meldt Bloomberg. Het huidige hoofdkantoor is gevestigd in Phoenix, de hoofdstad van de Amerikaanse staat.

2 uur geleden
Wall Street terughoudend, cryptoplatformen verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten dinsdag geen grote uitslagen zien, na de verliezen een dag eerder. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt. Dat rapport is van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

3 uur geleden
Beurs Tel Aviv zag geen ongebruikelijke handel voor aanval Hamas

ISRAËL (ANP/RTR) - Een rapport van Amerikaanse onderzoekers dat suggereert dat er beleggers in Israël waren, die mogelijk hebben geprofiteerd van voorkennis van de aanval van Hamas op 7 oktober, is onjuist, stelt de Tel Aviv Stock Exchange. De Israëlische effectenbeurs noemt de publicatie onverantwoord.

3 uur geleden
Concurrentiewaakhond onderzoekt deal tussen ExxonMobil en Pioneer

HOUSTON (ANP/AFP) - De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond, wil aanvullende informatie over de overname van olieconcern Pioneer Natural Resources door branchegenoot ExxonMobil. De overnamedeal ter waarde van ongeveer 60 miljard dollar werd afgelopen oktober aangekondigd en is de grootste dit jaar.

4 uur geleden
WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

6 uur geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

7 uur geleden
AEX buigt verlies om in winst, Duitse DAX naar recordhoogte

AMSTERDAM (ANP) - Het Damrak wist de openingsverliezen dinsdag tijdens de middaghandel om te buigen in winst, geholpen door hogere standen op Wall Street. In Duitsland klom de toonaangevende DAX-index gedurende de handel tot recordhoogte, mede door speculaties over een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) volgend jaar.

7 uur geleden