Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rabobank verlaagt groeiraming economie in 2022

Rabobank verlaagt groeiraming economie in 2022

AMSTERDAM (ANP) - Rabobank verlaagt zijn verwachting voor de groei van de Nederlandse economie in 2022 door de opleving van het coronavirus en de strengere maatregelen om de pandemie tegen te gaan. De bank rekent nu voor volgend jaar op een groei met 2,9 procent. Eerder werd een plus van 3,7 procent voorspeld. Dit jaar zou de economie met 4,5 procent vooruit moeten gaan.

Rabobank wijst ook op de hoge inflatie als reden voor de zwakkere groei omdat de particuliere bestedingen daardoor onder druk staan. De inflatie kwam volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in november uit op het hoogste niveau in bijna veertig jaar met 5,2 procent op jaarbasis. Dat komt vooral door de hoge energieprijzen. De bank denkt dat de inflatie volgend jaar uitkomt op 3,8 procent en dan in 2023 gaat dalen naar 2,1 procent als het effect van de hoge energieprijzen wegebt.

Daarnaast zorgen de personeelstekorten in veel bedrijfssectoren voor een tragere groei, net als de hoge kosten voor materialen. Volgens Rabo kunnen ondernemingen in de detailhandel en handel die extra kosten niet altijd aan de klant doorberekenen. De bank zegt dat in de industrie, bouw en delen van de vervoerssector bedrijven kostenstijgingen iets gemakkelijker doorberekenen aan hun afnemers vanwege de aanhoudend sterke vraag en de noodzaak om te investeren in verduurzaming.

"De strengere maatregelen als gevolg van de recente opleving van het coronavirus dempen de economische activiteit. Daar komen de gevolgen van de veel hoger dan verwachte consumentenprijsinflatie nog bij. Wel blijkt de Nederlandse economie steeds beter in staat om zich aan te passen aan de coronacrisis. Mensen raken gewend aan thuiswerken, thuis eten laten komen in plaats van uit eten gaan en artikelen via onlinewinkels bestellen. Ook passen ondernemers hun activiteit aan als reactie op de nieuwe coronarealiteit", zegt Rabo-econoom Hugo Erken in het rapport.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Benzineprijs dit weekend naar record door spanningen Oekraïne

EINDHOVEN (ANP) - De prijs voor een liter benzine stijgt zaterdag naar een nieuwe recordhoogte. De spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne drijven de toch al hoge olieprijzen verder op. De markten houden er rekening mee dat de Russische export van olie en gas wordt geraakt door een escalatie van het conflict, bijvoorbeeld in het geval van economische sancties.

11 minuten geleden
HEMA overweegt personeel als 'essentieel' te bestempelen

AMSTERDAM (ANP) - Winkelketens kampen met steeds meer uitval van personeel dat ziek of in quarantaine thuis zit. HEMA overweegt daarom bepaald personeel als essentieel aan te merken als de nood te hoog wordt, zodat deze medewerkers aan minder strenge regels rond quarantaine zijn gebonden. Andere grote namen uit de winkelstraat zijn dat vooralsnog niet van plan.

2 uur geleden
5G-masten kunnen toch iets dichter bij vliegvelden in VS staan

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De grote Amerikaanse telecombedrijven AT&T en Verizon kunnen hun zendmasten voor 5G-netwerken toch iets dichter bij luchthavens plaatsen dan eerder gedacht zonder het vliegverkeer in gevaar te brengen. Volgens Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA zorgen ze dan niet voor verstoring van gevoelige apparatuur in vliegtuigen, staat in een nieuwe verklaring van de toezichthouder.

3 uur geleden
Twee maanden extra uitstel voor belastingbetaling ondernemers

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers krijgen tot 31 maart uitstel voor het betalen van belastingen, schrijft staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder gold deze termijn tot 31 januari.

3 uur geleden
Hadj-pelgrims verdienen bescherming bij bankroet reisbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Om islamitische pelgrims die naar Mekka willen te beschermen past de Autoriteit Consument & Markt (ACM) met terugwerkende kracht oude lasten onder dwangsom aan. Die dwangmiddelen werden begin 2020 ingezet tegen zes aanbieders van zogeheten hadj-reizen naar Saudi-Arabië.

4 uur geleden
Verlichtingsbedrijf Signify schaarse winnaar op fors lager Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een fors verlies het weekend ingegaan. Het vooruitzicht van hogere rentes maakt beleggers nerveus. Binnen de hoofdgraadmeter AEX was verlichtingsbedrijf Signify een zeldzame winnaar. Het bedrijf werd ruim een tiende meer waard na een goed ontvangen kwartaalbericht.

4 uur geleden
KLM laat crew niet meer in Kiev overnachten om Oekraïense onrust

DEN HAAG (ANP) - Vliegmaatschappij KLM laat personeel niet meer in de Oekraïense hoofdstad Kiev overnachten vanwege de onrust in het land door de opgelopen spanningen met buurland Rusland. Personeel vliegt direct terug. De vliegmaatschappij heeft daar recent toe besloten, laat een woordvoerster weten na vragen van het ANP. KLM vliegt nog wel op Oekraïne.

5 uur geleden