Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rabobank verdachte in witwasonderzoek Openbaar Ministerie

Rabobank verdachte in witwasonderzoek Openbaar Ministerie

UTRECHT (ANP) - Rabobank is door het Openbaar Ministerie als verdachte aangemerkt bij een onderzoek naar tekortschieten bij het tegengaan van witwassen en financiering van terrorisme. Dat heeft justitie gedaan naar aanleiding van een melding van De Nederlandsche Bank (DNB). Over het strafrechtelijk onderzoek worden op dit moment verder geen mededelingen gedaan.

De witwasregels zorgen al jaren voor problemen bij Nederlandse banken. ING trof al in 2018 een schikking met het OM van 775 miljoen euro wegens "ernstige nalatigheid". ABN AMRO moest vorig jaar bij een schikking een boete van 480 miljoen euro betalen. Nu lijkt het erop dat er voor Rabobank ook een geldstraf dreigt.

Rabobank voldeed al langer niet aan de vereisten. Eerder heeft het concern daarom al eens een dwangsom van 500.000 euro moeten betalen. Rabobank kondigde vorig jaar vervolgens aan dat DNB een zogeheten handhavingstraject zou starten vanwege de tekortkomingen rond het tegengaan van witwassen. Toen was alleen nog niet direct duidelijk dat er een strafrechtelijk onderzoek zou volgen.

Honderden miljoenen geïnvesteerd

De aanwijzingen van de toezichthouder waren voor Rabobank al reden om honderden miljoenen euro's extra uit te trekken om het antiwitwasbeleid te verbeteren. Volgens de bank was dat geld nodig voor bijvoorbeeld het wegwerken van achterstanden bij het klantenonderzoek en het in de gaten houden van transacties. Daarvoor zijn duizenden mensen aan de slag bij de bank.

Rabobank laat weten volledig mee te werken aan het onderzoek van het OM. Verder kan de bank naar eigen zeggen momenteel geen extra informatie geven.

Boete van Europese Commissie

Het is voor het concern de tweede domper in twee dagen. Dinsdag kwam al naar buiten dat Rabobank mogelijk een hoge boete boven het hoofd hangt. De Europese Commissie denkt namelijk dat de Rabobank door geheime afspraken met Deutsche Bank over de handel in staatsobligaties de Europese concurrentieregels heeft geschonden. Volgens de Europese concurrentiewaakhond hebben beide banken tussen 2005 en 2016 marktgevoelige informatie over staatsobligaties uitgewisseld en hun prijzen en handelsstrategieën op elkaar afgestemd.

De banken vroegen de commissie eerder al om een schikking over de kwestie, maar omdat dat niet opschoot zet het dagelijks bestuur van de EU nu de strafprocedure door. Zolang het onderzoek loopt wil Rabobank niets over de zaak kwijt. Toezichthouders betrapten het concern jaren terug al eens op het manipuleren van internationale rentetarieven. Die zogeheten Libor-zaak werd in 2013 geschikt. Dat kostte Rabobank 774 miljoen euro.

Meer uit Financieel

FNV wil stakingen in metaal- en techniekbranche uitbreiden

EINDHOVEN (ANP) - Vakbond FNV wil de stakingen in de metaal- en techniekbranche uitbreiden van 24 naar 48 uur. "We gaan opschalen in duur", laat FNV-onderhandelaar Peter Reniers donderdag weten tijdens een stakingsbijeenkomst in Eindhoven.

34 minuten geleden
Brede oproep aan Gilead voor meer toegankelijk hiv-middel

FOSTER CITY (ANP/AFP) - De Amerikaanse farmaceut Gilead moet toestaan dat er meer en goedkopere versies komen van zijn nieuwe, veelbelovende medicijn tegen hiv. Meer dan driehonderd mensen, onder wie politici, gezondheidswetenschappers, activisten en beroemdheden als Gillian Anderson, Stephen Fry en Sharon Stone deden deze oproep donderdag in een brief aan topman Daniel O'Day.

40 minuten geleden
EU voert 'verlammende' importheffingen in voor Russisch graan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie voert onbetaalbaar hoge importheffingen in voor graan uit Rusland en Belarus, een nauwe bondgenoot. Dat kost Rusland inkomsten die het anders zou kunnen besteden aan de oorlog tegen Oekraïne. De heffingen moeten ook voorkomen dat het Kremlin de kans krijgt om de Europese markt te ontwrichten. En het wordt moeilijker voor Rusland om gestolen Oekraïens graan te slijten, zeggen de EU-lidstaten.

42 minuten geleden
Sandalenmerk Birkenstock krikt omzetverwachting op

LONDEN (ANP) - De vraag naar sandalen van het Duitse merk Birkenstock blijft groot. De tot mode-item gebombardeerde instappers leverden het bedrijf in de eerste drie maanden van 2024 ruim een vijfde meer omzet op. Dat is voor het onlangs naar de beurs gestapte bedrijf reden om de omzetverwachtingen voor heel het boekjaar naar boven bij te stellen.

51 minuten geleden
Hackers kunnen goede zaken doen met data Ticketmaster

DELFT (ANP) - Cybercriminelen kunnen goede zaken doen met de gegevens die hackers hebben gestolen van Ticketmaster. "Ze bevatten gevoelige informatie zoals volledige namen, adressen, mailadressen, telefoonnummers en creditcardgegevens," zegt cybersecurity-expert Willem Zeeman van Fox-IT.

55 minuten geleden
Saudi Aramco komt met nieuwe aandelenverkoop, aldus bronnen

RIYAD (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco is van plan opnieuw aandelen te gaan verkopen. Volgens bronnen gaat het om een verkoop met een waarde van minstens 10 miljard dollar. Mogelijk komt er donderdag al een aankondiging van het bedrijf en dan zou zondag de verkoop kunnen beginnen.

1 uur geleden
Werkloosheid in eurozone daalt licht

LUXEMBURG (ANP) - De werkloosheid in de eurozone is in april iets gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat kwam de werkloosheid vorige maand uit op 6,4 procent, tegen 6,5 procent een jaar eerder. Vergeleken met maart dit jaar nam de werkloosheid ook licht af.

2 uur geleden