Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rabobank geeft als derde Nederlandse grootbank inzage in boeken

Rabobank geeft als derde Nederlandse grootbank inzage in boeken

UTRECHT (ANP) - Rabobank presenteert donderdag als derde Nederlandse grootbank zijn jaarcijfers. Net als ING en ABN AMRO zal het financiële concern waarschijnlijk hebben geprofiteerd van het oplopen van de rente. Daardoor wordt het voor banken weer makkelijker om hogere marges te rekenen over spaargeld dat mensen bij hen stallen.

Waarschijnlijk wordt de jaarwinst wel gedrukt door de beslissing van Rabobank om zich volledig terug te trekken uit Rusland. Daardoor moest er in de eerste helft van 2022 meer geld naar de stroppenpot, werd in augustus al bekend. Rabobank zei toen ook te merken dat het economische tij was omgeslagen door de oorlog in Oekraïne en de flink opgelopen energieprijzen.

In 2021, het jaar waarmee de cijfers vergeleken zullen worden, had Rabobank zijn winst nog fors opgevoerd. Dat dankte de bank vooral aan het aantrekken van de economie na de dip van de coronacrisis. Daardoor kon Rabobank ook veel geld, dat eerder apart was gezet voor dreigende kredietverliezen, weer laten vrijvallen.

Witwassen

Bij de publicatie van de jaarcijfers gaat de aandacht ook naar het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie. Rabobank is vorig jaar door justitie als verdachte aangemerkt bij een onderzoek naar tekortschieten bij het tegengaan van witwassen en financiering van terrorisme. De kwestie zou de bank nog een flinke boete kunnen opleveren. De witwasregels zorgen al jaren voor problemen bij Nederlandse banken. ING en ABN AMRO moesten beide honderden miljoenen euro's betalen na schikkingen met het OM.

In december kwam ook naar buiten dat Rabobank mogelijk een grote boete uit Brussel boven het hoofd hangt. De Europese Commissie denkt namelijk dat de Rabobank door geheime afspraken met Deutsche Bank over de handel in staatsobligaties de Europese concurrentieregels heeft geschonden. Volgens de Europese concurrentiewaakhond hebben beide banken tussen 2005 en 2016 marktgevoelige informatie over staatsobligaties uitgewisseld en hun prijzen en handelsstrategieën op elkaar afgestemd.

Meer uit Financieel

Duitsland onderzoekt machtspositie Microsoft

BONN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Duitse markttoezichthouder onderzoekt of Microsoft te veel macht heeft in de technologiesector. Als blijkt dat Microsoft te dominant is, kan de Duitse mededingingsautoriteit bepaalde onderdelen van het techbedrijf verbieden.

6 minuten geleden
Actie Europees OM tegen grote btw-fraude op luchthaven Luik

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) heeft dinsdag in België tien huiszoekingen laten uitvoeren en vier verdachten laten oppakken vanwege een onderzoek naar een bende die zich inliet met douanefraude op de luchthaven van Luik. Daardoor zou tussen 2019 en 2022 voor minstens 303 miljoen euro aan btw en 6,6 miljoen euro aan douanerechten zijn ontdoken, meldt het EPPO.

16 minuten geleden
NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

UTRECHT (ANP) - Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij een softwareleverancier van dat bedrijf hebben buitenstaanders toegang gekregen tot persoonlijke data. Van treinreizigers die meededen aan een tevredenheidsonderzoek kunnen bijvoorbeeld e-mailadressen, telefoonnummers of namen zijn gelekt.

35 minuten geleden
Alibaba schiet omhoog op terughoudend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Alibaba is kort na het openen van de beurshandel in New York bijna 10 procent meer waard geworden. Het Chinese techbedrijf, onder andere bekend van AliExpress, wil zich opsplitsen in zes onderdelen die uiteindelijk zelf naar de beurs moeten gaan. Het gaat om divisies als e-commerce, media en cloudsystemen.

46 minuten geleden
Hoogleraar: Deliveroo-oordeel Hoge Raad kan andere sectoren raken

DEN HAAG (ANP) - De uitspraak van de Hoge Raad, die vrijdag oordeelde dat bezorgers die werkten voor Deliveroo eigenlijk werknemers waren en geen zelfstandigen, moet ook andere sectoren die werken met zzp'ers aan het denken zetten. Dat stelt Evert Verhulp, hoogleraar Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens hem werken veel zzp'ers, bijvoorbeeld in de kinderdagopvang of de zorg, namelijk ook als werknemer en niet als zelfstandige. Maar zolang een dienstverband niet wordt afgedwongen, staat dat niet vast, aldus Verhulp.

1 uur geleden
België zet bemiddelaar in bij conflict over winkels Delhaize

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Er komt een bemiddelaar bij het conflict over het afstoten van de eigen winkels van supermarktketen Delhaize in België. Nadat een overleg tussen de vakbonden en de Belgische dochter van winkelconcern Ahold Delhaize opnieuw op niets was uitgelopen, had Delhaize de regering daar om gevraagd. Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne laat echter weten dat dit verzoek geen rol speelde bij zijn beslissing om een bemiddelaar aan te stellen.

1 uur geleden
EU-landen blijven nog een jaar streven naar gasbesparing

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen proberen ook komend jaar 15 procent minder gas te verbruiken. Ze hebben afgesproken de noodmaatregel, die ze vrijwillig op zich nemen, met een jaar te verlengen.

2 uur geleden