Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rabobank gaat tot 1 miljard euro aan certificaten terugkopen

Rabobank gaat tot 1 miljard euro aan certificaten terugkopen

UTRECHT (ANP) - Rabobank gaat tot 1 miljard euro aan certificaten van de bank terugkopen. Het is voor het eerst dat de bank zijn certificaathouders, een soort aandeelhouders zonder stemrecht, een dergelijk aanbod doet.

Rabobank heeft in totaal voor 7,8 miljard euro aan certificaten uitstaan. Dat enorme bedrag levert de bank veel kosten op, omdat het streven is om certificaathouders jaarlijks 6,5 procent aan rendement uit te keren.

Tijdens de coronacrisis wilde de Europese Centrale Bank (ECB) een tijd lang niet dat banken contante uitkeringen deden. Rabobank beloonde zijn certificaathouders toen met extra certificaten, waardoor het totaalbedrag nog verder opliep.

60 miljoen euro

Nu vindt de bank het tijd om het aantal uitstaande certificaten flink terug te dringen. Rabobanks buffer is dusdanig ruim dat dit financieel mogelijk is. De stap moet een jaarlijkse kostenbesparing van zo'n 60 miljoen euro opleveren.

Elk certificaat van de bank heeft een waarde van 25 euro. Wie ingaat op het bod van de bank, ontvangt dan 27,125 euro voor zijn stukken. Zo'n premie is in de financiële wereld gebruikelijk bij dit soort biedingen.

Verhandelbaarheid vergroot

Rabobank kwam in 2000 met ledencertifaten om de leden van de bank de mogelijkheid te geven te participeren in het eigen vermogen van de Rabobank. Tot 2012 was er sprake van een geringe handel. Daarna nam de handel echter scherp toe, onder meer door onrust op de financiële markten.

De certificaten in de huidige vorm gaan terug tot 2014. Sindsdien is het mogelijk om Rabobank Certificaten te verhandelen aan de beurs in Amsterdam. Door de certificaten open te stellen voor alle beleggers werd de verhandelbaarheid vergroot en konden bijvoorbeeld ook institutionele beleggers zoals pensioenfondsen ze kopen.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

2 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

2 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

4 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

5 uur geleden
Gat in Britse financiën dreigt bij loonsverhoging publieke sector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk krijgt mogelijk te maken met een gat in de financiën als de nieuwe Labour-regering instemt met loonsverhogingen die hoger zijn dan de inflatie voor miljoenen werkenden in de publieke sector, zoals leraren en verpleegkundigen. De nieuwe Britse minister van Financiën Rachel Reeves hintte erop dat ze overweegt die loonsverhogingen in te voeren, om stakingen te voorkomen.

6 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

11 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

13 uur geleden