Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raadsman hoofdverdachte Mallorca-zaak: cliënt is erin geluisd

Raadsman hoofdverdachte Mallorca-zaak: cliënt is erin geluisd

LELYSTAD (ANP) - Hilversummer Sanil B. (19), hoofdverdachte in het onderzoek naar de gewelddadige dood van Carlo Heuvelman vorig jaar zomer op het Spaanse eiland Mallorca, is wel degelijk door de politie in de val gelokt. Dat stelde zijn raadsman Peter Plasman vrijdagmiddag bij de rechtbank in Lelystad.

Eerder op de dag zei B. zelf dat de politie "alles uit de kast haalt" om een bekentenis bij hem af te dwingen. Op een van zijn schoenen is DNA-materiaal van Heuvelman gevonden, maar de Hilversummer ontkent elke betrokkenheid bij diens dood. Hij heeft vanwege "alle leugens en intimidaties" door de politie overwogen zijn medewerking aan het onderzoek te stoppen, maar zag daar vanaf uit respect voor de nabestaanden "en omdat ik zelf ook wil weten wat met Carlo is gebeurd".

Zijn advocaat vertelde hoe zijn cliënt tijdens een verhoor een presentatie kreeg voorgeschoteld over de dodelijke mishandeling in de zogenoemde 'grensrechterzaak', een zaak waarin een veroordeling volgde op basis van DNA-materiaal, en daarna op de luchtplaats werd opgevangen door undercoveragenten. Toen zij B. vroegen of hij Heuvelman had geschopt, antwoordde hij bevestigend, maar Plasman plaatst daar vraagtekens bij: "De opzet was hem zo overstuur en bang te maken, dat hij zich niet meer in de hand had."

Voorarrest

Volgens hem heeft justitie "de zaak niet rond". Hij wil weten of het DNA-materiaal van het slachtoffer afkomstig is uit bloed, snot of speeksel. "Dat kan verklaren hoe dat op de schoen van mijn client is beland. Bij een gevecht kan speeksel rondvliegen." Daarnaast vroeg hij B. vrij te laten uit voorarrest.

Heuvelman kwam vorig jaar op Mallorca door uitgaansgeweld om het leven. Hij werd op 14 juli kort na 02.00 uur samen met vrienden ernstig mishandeld tijdens een confrontatie op de boulevard van badplaats El Arenal. Terwijl hij op de grond lag, zou hij nog diverse malen zijn geschopt. Hij overleed zondag 18 juli aan zijn verwondingen.

Betrokkenheid

In de zaak zijn negen verdachten van 18 en 19 jaar, die volgens het OM op de bewuste avond een spoor van geweld over het vakantie-eiland trokken. Van hen zitten er nog drie vast op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Heuvelman. Naast Sanil B. zijn dat de Hilversummers Mees T. (18) en Hein B. (18). Alle drie waren aanwezig in de rechtbank.

Mees T. zei het gevoel te hebben "dat heel Nederland in mijn nek hijgt". Ook zijn advocaat vroeg om vrijlating uit voorarrest, net als de raadsman van Hein B. Het OM verzet zich. De rechtbank beslist later over de verzoeken.

Meer uit Binnenland

Vier Nederlanders vliegen terug van Mallorca na instorten club

DEN HAAG (ANP) - Vier van de tien Nederlanders die betrokken waren bij de ingestorte beachclub op Mallorca vliegen maandag terug naar huis. Dat meldt de ANWB Alarmcentrale. "We hopen dat een aantal op korte termijn volgt", aldus een woordvoerster. Eén Nederlander moet nog in het ziekenhuis blijven.

1 uur geleden
Joost Klein haalt uit naar songfestival: fuck Eurovision

VANCOUVER (ANP) - Joost Klein heeft tijdens zijn eerste buitenlandse optreden na het Eurovisie Songfestival uitgehaald naar het evenement. Tijdens zijn show op een festival in Vancouver in Canada riep hij "fuck Eurovision", zo is te zien op beelden op sociale media.

1 uur geleden
Q-Park is 'enorm geschrokken' van instorten garage Nieuwegein

NIEUWEGEIN (ANP) - Q-Park is "enorm geschrokken" van het instorten van de hellingbanen in de parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. "We zijn opgelucht dat bezoekers en medewerkers ongedeerd zijn gebleven. Wij willen onze oprechte dank uitspreken aan de hulpdiensten voor hun snelle en professionele handelen", schrijft de parkeerexploitant mede namens Primevest, de eigenaar van de garage, in een verklaring op de website.

2 uur geleden
Bouwer Ballast Nedam werkt mee aan onderzoek ingestorte garage

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijf Ballast Nedam werkt waar nodig mee aan het verkennende onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de ingestorte parkeergarage van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Dat zegt een woordvoerster van het concern. Ballast Nedam heeft de parkeergarage in 2008 gebouwd.

4 uur geleden
Politie schiet 24-jarige vrouw dood in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Een 24-jarige vrouw uit Groningen is in de nacht van zondag op maandag overleden, nadat een agent op haar had geschoten. De politie kreeg een melding van een "dreigende situatie" in een woning aan de Helperzoom in Groningen. Daar ontstond een situatie waarbij de agent zich "genoodzaakt" voelde om te schieten. Het slachtoffer raakte hierbij zwaargewond en overleed kort daarna.

4 uur geleden
Stichting: liever drinkfles van staal of glas dan van plastic

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Tegengif raadt ouders aan hun kinderen voor onderweg drinkflessen mee te geven van roestvrij staal of glas. De veelvuldig in omloop zijnde herbruikbare plastic drinkflessen zouden volgens de stichting chemicaliën naar de inhoud kunnen lekken, met name nadat ze in de afwasmachine zijn geweest.

5 uur geleden
OVV begint verkennend onderzoek bij ingestorte garage Nieuwegein

NIEUWEGEIN (ANP) - Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn aan het eind van de ochtend aangekomen bij de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein. Volgens een woordvoerster zijn drie onderzoekers ter plaatse voor een verkennend onderzoek.

6 uur geleden