Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raadsman: Holleeder niet schuldig aan moord Cor van Hout

Raadsman: Holleeder niet schuldig aan moord Cor van Hout

SCHIPHOL (ANP) - Willem Holleeder is niet de opdrachtgever geweest van de moord op Cor van Hout in januari 2003 en van de mislukte moordaanslag op crimineel John Mieremet eind 2002. Dat betoogde zijn raadsman Sander Janssen woensdag tijdens het hoger beroep van Holleeder in de rechtbank op Schiphol in een eerste verweer tegen deze twee beschuldigingen.

Holleeder (62) kreeg vorig jaar levenslang omdat volgens de rechtbank was bewezen dat hij opdracht had gegeven voor een serie moorden, waaronder die op Van Hout. Daarnaast vond de rechtbank hem schuldig aan de moordaanslag op crimineel John Mieremet. Mieremet raakte zwaargewond, maar overleefde. Eind 2005 werd hij in Thailand alsnog doodgeschoten. Volgens de rechtbank was Holleeder ook van die moord opdrachtgever. Holleeder ontkent alle beschuldigingen.

Janssen probeerde woensdag met een aan de hand van talloze onderzoeksdossiers, getuigenverklaringen en telefoontaps samengestelde tijdlijn het gerechtshof te laten zien dat het Openbaar Ministerie in elk geval voor de moord op Van Hout en de aanslag op Mieremet bij zijn cliënt aan het verkeerde adres is. Een "goed onderbouwde reconstructie", vond hij, die "andere, geloofwaardige scenario's" in beeld brengt "en die het OM in mijn ogen simpelweg niet kan negeren".

De raadsman noemde het "bijzonder" dat het OM veel zaken die Holleeders verdediging van groot belang vindt tot nu toe links heeft laten liggen. Vlak daarvoor had hij er zijn verbazing over geuit "dat nooit eerder lijkt te zijn geprobeerd alle bij politie en justitie aanwezige informatie in samenhang met elkaar te beschouwen". De tijdlijn die hij presenteerde, zei hij, had eigenlijk jaren geleden al door de recherche in elkaar moeten worden gezet.

Janssen vroeg het OM ook opnieuw met klem om een oordeel over de rol van de zussen-Holleeder. Zij speelden met hun belastende verklaringen een cruciale rol bij de veroordeling van hun broer, maar hebben volgens hem onder ede gelogen over de gang van zaken rond de criminele erfenis van Cor van Hout, de partner van Holleeders zus Sonja. Wat de laatste weken over die zaak naar boven is gekomen "schreeuwt om uitleg", aldus Janssen.

Het OM reageert volgende week op het verweer.

Meer uit Binnenland

Europees Parlement touwtrekt over Hoekstra én zijn superieur

STRAATSBURG (ANP) - De keuring van kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra door het Europees Parlement is verstrengeld geraakt met die van zijn superieur in de Europese Commissie. Ook die heeft moeite voldoende Europarlementariërs achter zich te krijgen.

17 minuten geleden
XR: waterkanon lijkt gericht op mishandeling en vernedering

DEN HAAG (ANP) - De inzet van waterkanonnen tegen betogers van Extinction Rebellion (XR) lijkt vooral gericht op "mishandeling en vernedering" en dient "geen enkel legitiem doel". Dat betogen de advocaten die opkomen voor XR dinsdag voor de rechtbank in Den Haag. Volgens hen is ook totaal onduidelijk op grond van welke regels de politie de waterkanonnen eigenlijk inzet. Daarom moet die inzet volgens de eisers ophouden.

52 minuten geleden
Ombudsman: mensen in Participatiewet ervaren onvoldoende invloed

DEN HAAG (ANP) - Veel mensen die in de Participatiewet zitten, ervaren onvoldoende invloed op hun eigen situatie. Ze hebben te weinig inspraak, krijgen banen aangeboden die niet aansluiten bij hun mogelijkheden en beperking, en worden in sommige gemeenten niet genoeg betrokken bij de beleidsvorming en uitvoering van de wet. Dat concludeert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een nieuw rapport.

4 uur geleden
Giro555: bijna 125 miljoen euro opgehaald voor Turkije en Syrië

DEN HAAG (ANP) - Op Giro555 is de afgelopen maanden 124,5 miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat laat de organisatie dinsdag weten. Door de aardbevingen in februari kwamen meer dan 50.000 mensen om het leven. Volgens de Turkse overheid zijn meer dan 80.000 gebouwen in het land ingestort of hebben ernstige schade opgelopen. Tienduizenden mensen zijn dakloos. Ook in Syrië is de schade groot. Door het langlopende conflict in dit land waren er al grote groepen vluchtelingen en vormt de veiligheidssituatie een uitdaging voor hulpverleners.

5 uur geleden
XR wil verbod op inzet van waterkanon bij A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) vecht dinsdag in een kort geding tegen de Staat uit of er waterkanonnen ingezet mogen worden bij de klimaatdemonstraties op de A12. De klimaatactiegroep wil dat er een verbod komt.

8 uur geleden
Nederlandse regering geeft Curaçaose held Tula eerherstel

DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose nationale held Tula krijgt, 228 jaar nadat hij de slavenopstand op zijn eiland leidde, eerherstel van de Nederlandse regering. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) zal namens het kabinet haar decreet van rehabilitatie uitspreken. Dat gebeurt op een symbolische datum: op deze dag in 1795 werd de verzetsleider op gruwelijke wijze geëxecuteerd door de Nederlandse machthebbers.

8 uur geleden
Geluidsproblemen verstoren 'EU-examen' Wopke Hoekstra

STRAATSBURG (ANP) - De hoorzitting waarin Wopke Hoekstra steun van Europarlementariërs moet verzamelen om de klimaatman van de Europese Commissie te worden, is stilgelegd. De geluidsinstallatie haperde keer op keer, tot er niets anders opzat dan naar een andere zaal in het Europees Parlement in Straatsburg te verhuizen.

13 uur geleden