
Raadsleden over AEB: goede afvalverwerking heeft prioriteit
AMSTERDAM (ANP) - Goede afvalverwerking in Amsterdam heeft de prioriteit en dat moet dan ook meewegen in toekomstige plannen. Dat laten fractievoorzitter Ilana Rooderkerk van D66 en een woordvoerder van de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad weten in een reactie op het besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om de overname van de Amsterdamse afvalverwerker AEB door Afvalverwerking Rijnmond (AVR) te verbieden. Volgens ACM zou er een te machtig bedrijf ontstaan wat zou leiden tot hogere prijzen voor bijvoorbeeld het verwerken van huishoudelijk afval.
"Voor de PvdA staat het publieke belang dat het AEB dient voorop", meldt de woordvoerder. "De verwerking van huishoudelijk afval en ander afval van alle Amsterdammers moet onverstoord door kunnen gaan. Hierbij moet ook en vooral rekening worden gehouden met alle werknemers van het AEB, zij hebben nu duidelijkheid nodig."
Rooderkerk van D66 geeft aan dat haar fractie de uitspraak van de ACM goed gaat bestuderen. "Van het risico dat de ACM de overname zou verbieden waren we ons bewust. Het is nu tijd om te kijken hoe we verder gaan, waarbij voor ons de continuïteit van de afvalverwerking en de duurzaamheid ervan vooropstaan."
Klimaatneutraal
De beslissing van de ACM biedt volgens Erik Bobeldijk (SP) de kans om het afvalbedrijf "gewoon een overheidsbedrijf te laten blijven", schrijft het raadslid op Twitter. "Dat is zoals het zou moeten zijn. Afvalverwerking is belangrijk voor de stad. En dat geldt ook voor de warmtevoorziening die zij leveren."
"Ik was enorm opgelucht toen het nieuws kwam", zegt Anke Bakker van de Partij voor de Dieren (PvdD). Volgens haar past de verkoop niet in de plannen van het Amsterdamse stadsbestuur om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Daarom moet de gemeente de AEB volgens Bakker "niet aan de commerciële markt overlaten, want zij zullen maximaal verbranden".
Juliet Broersen van Volt zegt dat het behoud van de fabriek kansen biedt "om onze klimaatdoelstellingen te halen en de CO2-uitstoot te verminderen". De fractie wil van het college weten welke stappen het nu wil nemen.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie investeert de komende jaren 1,3 miljard euro in kunstmatige intelligentie, cyberbeveiliging en digitale vaardigheden. De investeringen vallen onder het Digitale Europa-programma 2025-2027, maakte de Europese Commissie vrijdag bekend.
16 minuten geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De export van Duitse auto's naar de Verenigde Staten zal flink dalen als er daadwerkelijk importheffingen van 25 procent komen door de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens een rapport van accountantsbureau Deloitte kan die export dan met wel 29 procent krimpen. De invoertarieven moeten vanaf 3 april ingaan.
51 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat strenger toezien op de naleving van de regels voor telemarketing. De toezichthouder geeft bedrijven tot 1 juli de tijd om hun processen op orde te brengen en te voldoen aan de wettelijke vereisten. Daarna wordt gecontroleerd of bedrijven zich aan de regels houden. Als dat niet het geval is zal de ACM optreden door boetes of lasten onder dwangsom op te leggen.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Chinese fabrikanten van elektrische auto's wisten in februari niet te profiteren van de sterke opleving van de vraag naar elektrische voertuigen in Europa. Van de elektrische voertuigen die vorige maand in Europa werden geregistreerd werd slechts 6,9 procent gemaakt door Chinese bedrijven, meldt onderzoeksbureau Dataforce. Dat is ruim onder de 7,8 procent van januari en het laagste aandeel sinds februari 2023.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Critici van miljardair Elon Musk hebben zaterdag uitgeroepen tot wereldwijde actiedag tegen Tesla, de door hem geleide fabrikant van elektrische auto's. Wereldwijd zijn protesten aangekondigd bij vestigingen van het Amerikaanse bedrijf, waaronder locaties in Amsterdam, Tilburg en Den Haag. De organisatoren zijn boos over de ingrepen die Musk als adviseur van het Witte Huis doet bij tal van federale overheidsorganisaties in de Verenigde Staten.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse luchtvaartbrancheorganisatie Airlines for America (A4A) dreigt een rechtszaak aan te spannen tegen het kabinet over de krimpplannen voor luchthaven Schiphol om geluidshinder tegen te gaan. Dat staat in een brief die is verzonden aan minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) waar eerder al De Telegraaf over schreef. Bij A4A zijn maatschappijen aangesloten als Delta Air Lines, United Airlines, JetBlue, American Airlines en ook de vrachtvervoerders FedEx en UPS.
2 uur geledenBANGKOK (ANP) - De uitbater van de aandelenbeurs in de Thaise hoofdstad Bangkok heeft de handel stilgelegd vanwege de aardbeving in buurland Myanmar. Trillingen waren ook in Bangkok voelbaar en een wolkenkrabber in aanbouw is in die stad ingestort, waarna de noodtoestand is uitgeroepen.
3 uur geleden