Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raadsleden over AEB: goede afvalverwerking heeft prioriteit

Raadsleden over AEB: goede afvalverwerking heeft prioriteit

AMSTERDAM (ANP) - Goede afvalverwerking in Amsterdam heeft de prioriteit en dat moet dan ook meewegen in toekomstige plannen. Dat laten fractievoorzitter Ilana Rooderkerk van D66 en een woordvoerder van de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad weten in een reactie op het besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om de overname van de Amsterdamse afvalverwerker AEB door Afvalverwerking Rijnmond (AVR) te verbieden. Volgens ACM zou er een te machtig bedrijf ontstaan wat zou leiden tot hogere prijzen voor bijvoorbeeld het verwerken van huishoudelijk afval.

"Voor de PvdA staat het publieke belang dat het AEB dient voorop", meldt de woordvoerder. "De verwerking van huishoudelijk afval en ander afval van alle Amsterdammers moet onverstoord door kunnen gaan. Hierbij moet ook en vooral rekening worden gehouden met alle werknemers van het AEB, zij hebben nu duidelijkheid nodig."

Rooderkerk van D66 geeft aan dat haar fractie de uitspraak van de ACM goed gaat bestuderen. "Van het risico dat de ACM de overname zou verbieden waren we ons bewust. Het is nu tijd om te kijken hoe we verder gaan, waarbij voor ons de continuïteit van de afvalverwerking en de duurzaamheid ervan vooropstaan."

Klimaatneutraal

De beslissing van de ACM biedt volgens Erik Bobeldijk (SP) de kans om het afvalbedrijf "gewoon een overheidsbedrijf te laten blijven", schrijft het raadslid op Twitter. "Dat is zoals het zou moeten zijn. Afvalverwerking is belangrijk voor de stad. En dat geldt ook voor de warmtevoorziening die zij leveren."

"Ik was enorm opgelucht toen het nieuws kwam", zegt Anke Bakker van de Partij voor de Dieren (PvdD). Volgens haar past de verkoop niet in de plannen van het Amsterdamse stadsbestuur om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Daarom moet de gemeente de AEB volgens Bakker "niet aan de commerciële markt overlaten, want zij zullen maximaal verbranden".

Juliet Broersen van Volt zegt dat het behoud van de fabriek kansen biedt "om onze klimaatdoelstellingen te halen en de CO2-uitstoot te verminderen". De fractie wil van het college weten welke stappen het nu wil nemen.

Meer uit Financieel

Medeoprichter kantoor achter Panama Papers overleden

PANAMA-STAD (AFN/RTR/AFP) - Zakenman Ramón Fonseca, medeoprichter van het advocatenkantoor achter de zogeheten Panama Papers, is overleden. Dat heeft zijn advocaat bevestigd.

23 minuten geleden
Omzetdaling Warner Bros. door stakingen en minder advertenties

NEW YORK (ANP) - Entertainmentconcern Warner Bros. Discovery had het afgelopen kwartaal last van een zwakke advertentiemarkt en stakingen van acteurs in Hollywood. Hierdoor daalde de omzet tot minder dan 10 miljard dollar (9,3 miljard euro). Dat is 7 procent minder vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar, werd donderdag bekend.

1 uur geleden
Chinese BYD overweegt bouw van tweede Europese autofabriek

SZEGED (ANP/AFP) - BYD, een grote fabrikant van elektrische auto's in China, overweegt volgend jaar een tweede assemblagefabriek voor auto's in Europa te bouwen, zegt Michael Shu, directeur van de Europese tak van het concern. Volgens hem wil BYD tegen 2030 een toonaangevende producent van elektrische voertuigen in Europa zijn. "We hebben er vertrouwen in dat we tegen die tijd een leidende positie kunnen innemen", stelt Shu.

1 uur geleden
Britse centrale bank houdt rente opnieuw onveranderd

LONDEN (ANP) - De Bank of England heeft het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk opnieuw onveranderd gelaten op 5,25 procent. De Britse centrale bank hield de rente daarmee voor de zesde keer op rij op het hoogste niveau sinds februari 2008. Ook economen hadden verwacht dat de leenkosten ongewijzigd zouden blijven.

2 uur geleden
Tesla versnelt banenreductie in China, zeggen bronnen

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla versnelt de banenreductie in China. Deze week is het bedrijf begonnen met het ontslaan van klantenservicemedewerkers, ingenieurs, productiemedewerkers en logistiekmedewerkers, volgens bronnen die met persbureau Bloomberg spraken.

3 uur geleden
Spaanse bank BBVA doet vijandig bod op rivaal Sabadell

BILBAO (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Spaanse bank BBVA heeft een vijandig overnamebod gedaan op zijn kleinere rivaal Banco de Sabadell. Met het bod richt de op een na grootste bank van Spanje zich nu direct tot de aandeelhouders van zijn concurrent en wordt het bestuur van het bankbedrijf gepasseerd. De stap volgt op de afwijzing van het bod van BBVA van 11,5 miljard euro door het bestuur van Sabadell eerder deze week. Het is het eerste vijandige bod in de Spaanse banksector sinds eind jaren tachtig.

4 uur geleden
Vegaburgerfabrikant Beyond Meat ziet vraag flink afnemen

EL SEGUNDO (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van vleesvervangers Beyond Meat heeft een flinke daling in de vraag naar zijn producten gezien in het eerste kwartaal van dit jaar. De verkopen gingen met 18 procent omlaag tot 75,6 miljoen dollar, omgerekend 70,4 miljoen euro.

5 uur geleden