
Raad: zorg moet meer samenwerken met naasten en vrijwilligers
DEN HAAG (ANP) - Zorgverleners moeten meer samenwerken met mantelzorgers, andere naasten en vrijwilligers, zo stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Zonder zo'n "fundamentele omslag" van de manier waarop de zorg is georganiseerd "zal de kwaliteit van zorg snel afnemen", concludeert de raad in een rapport.
De zorg kampt met grote personeelstekorten en die nemen alleen maar toe. Naasten en vrijwilligers zijn volgens de RVS een "essentieel onderdeel" van de langdurige zorg en moeten veel meer "op gelijke voet" kunnen samenwerken met professionele zorgverleners, om zo de zorg toekomstbestendig te maken.
Deze samenwerking is volgens de raad "niet langer vrijblijvend", maar hard nodig. Als de aanpak in de zorg niet drastisch verandert, heeft dat volgens de raad namelijk als gevolg dat "verschillen in gezondheid en levensverwachting verder toenemen, dat de balans tussen mannen en vrouwen in het zorgen verder uit evenwicht raakt, en dat de tegenstelling tussen zorgverleners onderling zal groeien, net als het verschil tussen rijk en arm, en tussen burgers die hun verantwoordelijkheid nemen en zij die wegkijken. Dat is onwenselijk."
Mantelzorgers
Een woordvoerster van MantelzorgNL zegt dat professionele zorgverleners en mantelzorgers nu inderdaad "soms nog meer naast elkaar dan met elkaar werken". Meer samenwerken is volgens de belangenclub daarom ook een goed idee, maar er moet wel aandacht zijn voor de hoge verwachtingen van de prestaties van mantelzorgers. Volgens een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau uit 2019 is 10 procent van de mantelzorgers overbelast. "Bovendien: de krapte die onder professionele zorgverleners speelt, is er ook bij mantelzorgers."
Als mantelzorg meer onderdeel moet worden van de professionele zorg, zal ook de regelgeving rond de hulp van naasten en vrijwilligers verbeterd moeten worden. "Denk bijvoorbeeld aan het regelen van vervanging zodat mantelzorgers ook op vakantie kunnen, of bijvoorbeeld verlofmogelijkheden op het werk."
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 42.777 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie weten. Allen krijgen zij het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Op de laatste wandeldag van het evenement vielen 411 wandelaars uit.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbanken werken aan meerdere alternatieven om strafzaken zoveel mogelijk door te laten gaan, terwijl het Openbaar Ministerie is afgesloten van het internet. Dit meldt de Raad voor de rechtspraak.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie weet niet hoelang medewerkers nog van internet verstoken blijven. Het onderzoek naar de mogelijke kwetsbaarheid in de systemen duurt voort.
7 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls kijkt tevreden terug op de Nijmeegse Vierdaagse. Ondanks enkele "akkefietjes" tijdens de Vierdaagsefeesten is het wandelevenement vooralsnog zonder noemenswaardige incidenten verlopen, zegt hij. "Als je alles overziet, met de vele duizenden mensen, is het voortreffelijk gegaan."
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdere gemeenten en ziekenhuizen die gebruikmaken van diensten van Citrix zeggen dat ze die vorige maand al hebben gerepareerd, nadat een gat in de beveiliging was ontdekt. Daarom hoeven ze de systemen nu niet los te koppelen, zoals het Openbaar Ministerie wel heeft gedaan.
10 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Meerdere mensen hebben zich gemeld nadat er donderdag geblurde foto's van zes verdachten die worden gezocht voor de rellen rond het kampioensfeest van PSV naar buiten waren gebracht. Dat meldt de politie vrijdag. Een politiewoordvoerder kan niet direct zeggen om hoeveel personen het precies gaat.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizen naar Venezuela wordt afgeraden. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat vanaf deze vrijdag voor het hele land op rood. Sinds de presidentsverkiezingen van juli 2024 is het onrustig in het land.
10 uur geleden