Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad: wetsvoorstel hersteloperatie toeslagenaffaire 'ingewikkeld'

Raad: wetsvoorstel hersteloperatie toeslagenaffaire 'ingewikkeld'

DEN HAAG (ANP) - De verschillende schadeloosstellingen voor gedupeerden van de toeslagenaffaire die worden voorgesteld in het huidige concept-wetsvoorstel zijn ingewikkeld en onoverzichtelijk. Dat concludeert de Raad voor de rechtspraak in een advies aan staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen).

In het wetsvoorstel staan meerdere vormen van schadeloosstelling: een compensatie, een tegemoetkoming, een vast eenmalig bedrag en kwijtschelding van schulden. In het ene geval krijgen gedupeerden de schadeloosstelling automatisch, maar in het andere geval moeten mensen een aanvraag doen. "Hierdoor is het voor gedupeerden moeilijk te begrijpen óf ze iets moeten doen en wát ze moeten doen om schadeloosstelling te ontvangen", aldus de Raad.

Verder leggen de verschillende schadeloosstellingen een enorme druk op de instanties die ze moeten uitvoeren. Dat leidt volgens de Raad tot een risico op fouten, "waardoor gedupeerden toegekende compensatie mogelijk (deels) weer moeten terugbetalen". Daarmee komt het doel van het wetsvoorstel, namelijk het herstellen van vertrouwen in de overheid, onder druk te staan, aldus de Raad.

Onduidelijk

Verder is het volgens de Raad in het huidige wetsvoorstel onduidelijk naar welke rechter gedupeerden moeten stappen als zij het oneens zijn met een beslissing over de schadeloosstelling. De Raad adviseert daarom nadrukkelijk aan de staatssecretaris om een aparte paragraaf over rechtsbescherming in het wetsvoorstel op te nemen.

Staatssecretaris De Vries had de Raad voor de rechtspraak in maart gevraagd om naar het wetsvoorstel te kijken. Het concept-wetsvoorstel is vorige week ook voor een spoedadvies naar de Raad van State gestuurd. Doel is om het nog voor het zomerreces in de Tweede Kamer te behandelen. Het kabinet hoopt dan begin volgend jaar te kunnen beginnen met de eerste herstelbetalingen aan kinderen die de dupe zijn geworden van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag.

Meer uit Binnenland

Nederlandse film Sweet Dreams dingt mee naar European Film Awards

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

39 minuten geleden
Opvang: geen afname, maar juist toename aantal daklozen

AMSTERDAM (ANP) - Dat het aantal dakloze mensen vorig jaar zou zijn gedaald, is exact het tegenovergestelde van wat in de praktijk is te zien. Dat zegt bestuurder Douwe van Riet van HVO-Querido, dat opvang en begeleiding biedt aan mensen die dakloos zijn in Amsterdam, Haarlem en regiogemeenten. "We zien dat veel meer mensen op straat leven. De druk op onze dag- en nachtopvang neemt toe." Ook de Haagse organisatie Straat Consulaat stelt dat de dagelijkse realiteit haaks staat op de gepresenteerde cijfers.

3 uur geleden
Kinderen langs deuren voor verkoop 75e editie kinderpostzegels

LEIDEN (ANP) - Stichting Kinderpostzegels houdt voor de 75e keer de kinderpostzegelactie. Gedurende een week gaan kinderen langs de deuren om postzegels te verkopen. Deze editie staan er LEGO-figuurtjes op afgebeeld die samen spelen of elkaar helpen, passend bij het thema 'Laat ieder kind meedoen'.

7 uur geleden
In Nederland geboren panda Fan Xing verhuist naar China

RHENEN (ANP) - Fan Xing, de eerste en tot nu toe enige panda die in Nederland is geboren, verhuist woensdag naar China. Het ruim twee jaar oude dier gaat naar een opvangcentrum in China om daar hopelijk voor nageslacht te zorgen, aldus Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Wu Wen en Xing Ya, de ouders van de jonge panda, blijven nog een aantal jaren in de Rhenense dierentuin wonen, maar gaan op termijn ook terug naar China.

7 uur geleden
Forse kritiek op VVD na intrekken steun spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans heeft in de Tweede Kamer de wind van voren gekregen in het debat over de spreidingswet asielzoekers. Vooral de voormalige coalitiegenoten D66, CDA en ChristenUnie (CU) hadden forse kritiek op de draai die de VVD heeft gemaakt na de val van het kabinet begin juli. De VVD is nu fel tegen de spreidingswet, terwijl de liberalen die tot juli wel wilden.

8 uur geleden
Aantal dakloze mensen in Nederland vorig jaar gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederland telde vorig jaar naar schatting 26.600 dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dat waren er minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog sprake was van 32.000 daklozen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Ruim 38 procent van alle daklozen staat ingeschreven in één van de vier grote steden, aldus het CBS, en acht op de tien dakloze mensen is man.

10 uur geleden
PVV-Kamerlid vult 6 uur spreektijd over asielwet bij lange na niet

DEN HAAG (ANP) - De zes uur spreektijd die PVV-Kamerlid Gidi Markuszower had aangevraagd voor het Kamerdebat over de spreidingswet asielzoekers, heeft hij bij lange na niet benut. Na iets meer dan twee uur, inclusief enkele interrupties, hield hij het woensdag tegen middernacht voor gezien.

10 uur geleden