Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad voor het Regeringsbeleid hamert op betere kwaliteit werk

Raad voor het Regeringsbeleid hamert op betere kwaliteit werk

DEN HAAG (ANP) - Werk moet beter. Een goede baan voor iedereen die wil en kan werken is van wezenlijk belang voor de werkende zelf, maar ook voor de hele samenleving.

Dat stelt een onafhankelijke organisatie, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De raad doet een oproep aan bedrijven, instellingen, vakbonden en overheid om voor goed werk te zorgen.

De WRR komt met een reeks aanbevelingen, want als het gaat om goed werk is Nederland Europees gezien geen voorloper. Steeds meer mensen hebben bijvoorbeeld onzeker werk. Bij degenen met een baan in de publieke sector, zoals zorg, onderwijs en politie staat de kwaliteit het meest onder druk. Daarnaast zijn er 1 miljoen mensen die aan de slag willen maar geen werk hebben, aldus de raad.

De WRR roept op tot het voorkomen van oneerlijke concurrentie tussen werkenden met verschillende contractvormen. Ook moeten er basisverzekeringen en voorzieningen voor alle burgers komen. Op de arbeidsmarkt is onder andere meer aandacht voor persoonlijke begeleiding nodig.

Verder moeten mensen makkelijker kunnen bepalen hoeveel uren ze willen werken, bijvoorbeeld door goede kinderopvang en ouderenzorg te bieden. Meer werken moet ook makkelijker afdwingbaar worden. Daarnaast pleit de WRR voor langdurige, collectief betaalde verlofregelingen voor zorg en meer zeggenschap over arbeidstijden.

In een reactie op het rapport stelt vakbond CNV voor dat Nederland snel overgaat op een werkweek van 30 uur. Daarbij moeten werkenden meer zeggenschap krijgen over hun eigen werktijden zodat ze werk en privé beter kunnen combineren. "Een nieuwe balans is noodzakelijk om de problemen in de toekomst het hoofd te bieden", aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin, volgens wie "het evenwicht volledig zoek is". Hij ziet een tweedeling ontstaan tussen aan de ene kant werknemers met ruime financiële middelen en veel regelruimte in hun werk. En aan de andere kant een grote groep met weinig middelen en nauwelijks regelruimte.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Taakstraf voor beledigen koningin Maximá

UTRECHT (ANP) - Een 63-jarige man uit Utrecht moet een taakstraf van 40 uur uitvoeren voor het beledigen van koningin Maximá. De man beledigde op 22 oktober vorig jaar in Utrecht de koningin meerdere keren met schuttingtaal.

1 uur geleden
Speciekuip gevonden bij zoektocht naar vermiste loodgieter

NIEUW-VOSSEMEER (ANP) - De politie heeft bij de zoektocht naar de vermiste Belgische loodgieter Johan van der Heyden een speciekuip met beton gevonden in het Rijn-Scheldekanaal bij het Brabantse Nieuw-Vossemeer. Eerder had de politie gemeld dat het lichaam van Van der Heyden mogelijk in stukken was gesneden en dat zijn stoffelijke resten daarna zouden zijn vervoerd in een speciekuip.

1 uur geleden
Opsporingsbericht met foto ontsnapte 'tattookiller' verspreid

SCHIEDAM (ANP) - De politie heeft donderdag de foto en de naam verspreid van een van de zogenoemde 'tattookillers'. Deze verdachte, Cor P. (36), ging er deze week vandoor nadat hij zijn enkelband had doorgeknipt. Hij was vrijgelaten na het uitzitten van het grootste deel van een straf voor een ander misdrijf. Hij is spoorloos en wordt gezocht.

1 uur geleden
Slachtoffers bij jehova's voelden zich niet gehoord

DEN HAAG (ANP) - Slachtoffers van seksueel misbruik onder de Jehova's getuigen die daar melding van deden, zijn zeer negatief over de behandeling van hun klacht. Driekwart van de melders geeft een onvoldoende aan hoe hun klacht is behandeld, het meest gegeven cijfer is zelfs een 1. Dat is de uitkomst van onderzoek dat de Universiteit Utrecht deed naar seksueel misbruik bij de geloofsgemeenschap.

1 uur geleden
Koning legt krans aan slot van Wereld Holocaust Forum

JERUZALEM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag een krans gelegd ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Holocaust. Hij deed dat aan het einde van het Wereld Holocaust Forum in Yad Vashem, het herinneringscentrum, in Jeruzalem.

2 uur geleden
Rapport Jehova's mag openbaar worden gemaakt

UTRECHT (ANP) - Het wetenschappelijk onderzoeksrapport naar aangiften van seksueel misbruik binnen de Jehova’s Getuigen Gemeenschap mag openbaar worden gemaakt. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag beslist.

2 uur geleden
School in Nijmegen ontruimd om dreiging

NIJMEGEN (ANP) - De politie heeft donderdagmiddag een school voor technisch onderwijs in Nijmegen ontruimd omdat er iemand met een wapen zou rondlopen in de school. Na aanhouding bleek dat het om een 25-jarige man ging die een nepwapen bij zich had.

4 uur geleden