Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad voor het Regeringsbeleid hamert op betere kwaliteit werk

Raad voor het Regeringsbeleid hamert op betere kwaliteit werk

DEN HAAG (ANP) - Werk moet beter. Een goede baan voor iedereen die wil en kan werken is van wezenlijk belang voor de werkende zelf, maar ook voor de hele samenleving.

Dat stelt een onafhankelijke organisatie, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De raad doet een oproep aan bedrijven, instellingen, vakbonden en overheid om voor goed werk te zorgen.

De WRR komt met een reeks aanbevelingen, want als het gaat om goed werk is Nederland Europees gezien geen voorloper. Steeds meer mensen hebben bijvoorbeeld onzeker werk. Bij degenen met een baan in de publieke sector, zoals zorg, onderwijs en politie staat de kwaliteit het meest onder druk. Daarnaast zijn er 1 miljoen mensen die aan de slag willen maar geen werk hebben, aldus de raad.

De WRR roept op tot het voorkomen van oneerlijke concurrentie tussen werkenden met verschillende contractvormen. Ook moeten er basisverzekeringen en voorzieningen voor alle burgers komen. Op de arbeidsmarkt is onder andere meer aandacht voor persoonlijke begeleiding nodig.

Verder moeten mensen makkelijker kunnen bepalen hoeveel uren ze willen werken, bijvoorbeeld door goede kinderopvang en ouderenzorg te bieden. Meer werken moet ook makkelijker afdwingbaar worden. Daarnaast pleit de WRR voor langdurige, collectief betaalde verlofregelingen voor zorg en meer zeggenschap over arbeidstijden.

In een reactie op het rapport stelt vakbond CNV voor dat Nederland snel overgaat op een werkweek van 30 uur. Daarbij moeten werkenden meer zeggenschap krijgen over hun eigen werktijden zodat ze werk en privé beter kunnen combineren. "Een nieuwe balans is noodzakelijk om de problemen in de toekomst het hoofd te bieden", aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin, volgens wie "het evenwicht volledig zoek is". Hij ziet een tweedeling ontstaan tussen aan de ene kant werknemers met ruime financiële middelen en veel regelruimte in hun werk. En aan de andere kant een grote groep met weinig middelen en nauwelijks regelruimte.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

13,3 procent bloeddonors draagt antistoffen tegen coronavirus

AMSTERDAM (ANP) - Het percentage bloeddonors dat antistoffen tegen het coronavirus draagt, is landelijk gezien gestegen naar 13,3, meldt Sanquin. In december was dat nog 10,3 procent.

15 minuten geleden
Avondklok stuit op weerstand van jongeren D66, GroenLinks en VVD

DEN HAAG (ANP) - De effecten van een avondklok wegen niet op tegen de schadelijke gevolgen die die op jongeren zou hebben, stellen de jongerenpartijen van D66 en GroenLinks in een gezamenlijke verklaring. De organisaties roepen hun moederpartijen op de avondklok te blokkeren, die mogelijk nog deze week komt. Ook de JOVD, jongerenpartij van de VVD, is tegen: "mensen zitten al aan hun limiet, dit gaat te ver."

1 uur geleden
'Kabinet zet in op avondklok op zeer korte termijn'

DEN HAAG (ANP) - De kans is zeer groot dat in Nederland zo spoedig mogelijk een avondklok wordt ingevoerd, tussen 20.00 uur 's avonds en 04.00 uur 's nachts. Dat is althans de inzet van het demissionaire kabinet, dat daarover woensdagochtend een besluit zal nemen, melden ingewijden. Aan het begin van de middag volgt een persconferentie. Aansluitend zal de Tweede Kamer erover debatteren, vanaf 15.30 uur.

1 uur geleden
Marcus Azzini weg bij Oostpool, bestuurscultuur wordt aangepakt

ARNHEM (ANP) - Marcus Azzini vertrekt definitief als artistiek directeur van Toneelgroep Oostpool in Arnhem naar aanleiding van de uitkomsten van een 'signaal-en cultuuronderzoek' dat werd ingesteld na meldingen over grensoverschrijdend gedrag bij het gezelschap. Hij had zijn werk vorig jaar al neergelegd. Ook wordt de wijze van besturen van de groep nu aangepakt, is dinsdag door Oostpool bekendgemaakt.

2 uur geleden
Voor derde dag op rij meer coronapatiënten in ziekenhuizen

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is voor de derde dag op rij gestegen. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 2445 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 16 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

2 uur geleden
Brussel vraagt inenten 70 procent volwassen EU-burgers voor zomer

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie roept de EU-landen op om 80 procent van de tachtigplussers en de zorgverleners uiterlijk in maart te hebben gevaccineerd en minimaal 70 procent van alle volwassenen tegen de zomer. "Dat is ambitieus maar haalbaar", zegt EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid). Met de verwachte toename van nieuwe leveringen van vaccins de komende maanden is het belangrijk dat vaccineren onverwijld volgt, aldus het dagelijks EU-bestuur.

2 uur geleden
Omtzigt wil 'echt tijdspad' voor compensatie toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil precies van het kabinet weten hoe snel de gedupeerden in de toeslagenaffaire geholpen worden. "Ik wil een tijdspad hebben", zegt hij. "En nu een echt tijdspad en niet zo'n fake tijdspad." Omtzigt heeft ook weinig vertrouwen in de huidige compensatieregeling. "Die verandert met de dag", zegt hij.

2 uur geleden