Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad voor de rechtspraak wil ook achteraf over wetten adviseren

Raad voor de rechtspraak wil ook achteraf over wetten adviseren

HILVERSUM (ANP) - Om situaties als bij de toeslagenaffaire te voorkomen, wil de Raad voor de rechtspraak sommige bestaande wetten tegen het licht houden. Dat zei voorzitter Henk Naves van de Raad voor de rechtspraak vrijdag in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1.

Bij het ontwerpen van nieuwe wetten geeft de Raad al adviezen, maar Naves wil ook "feedback vanuit de praktijk geven" zodra wetten zijn ingevoerd. "We zien dagelijks of wetten werken of niet, wat het effect is van een wet en de uitvoering ervan. Rechters beschikken over een berg aan informatie. Met de toeslagenaffaire in het achterhoofd is dit misschien het moment om die feedback voorzichtig eens te geven", aldus Naves. "Het idee is om op zijn minst een keer per jaar terug te geven hoe wij een wet hebben ervaren en wat daarbij de grootste knelpunten zijn."

Zelf kreeg de rechtsspraak ook kritiek in de toeslagenaffaire. In ‘Ongekend Onrecht’, het verslag van de parlementaire ondervraging, werd kritiek geuit op de rol van rechters. Naves noemt de kritiek "pijnlijk, maar terecht. Daar hebben we wel iets laten liggen."

Meer uit Binnenland

Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

2 uur geleden
Ook Den Haag sluit pand Suri-Change na ontploffing

DEN HAAG/ROTTERDAM (ANP) - Ook in Den Haag sluit de burgemeester een vestiging van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change na een incident met een explosief. Amsterdam ging daar vrijdag al toe over, Rotterdam volgde zondag. Het pand aan de De Heemstraat moet zes maanden dichtblijven.

2 uur geleden
Voldoende zonneschijn op eerste dag meteorologische zomer

HOUTEN (ANP) - De meteorologische zomer begint dit jaar vrij zonnig, meldt Weeronline. Wel is er op de eerste zomerdag, donderdag 1 juni, sprake van grote temperatuurverschillen in het land. In het Waddengebied wordt het niet warmer dan 15 graden. Wat meer naar het oosten en zuiden toe en in de Randstad staan waarden tussen 19 en 22 graden op het programma.

2 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man in Spanbroek gevonden in Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is maandag gevonden in Beverwijk, meldt de politie. Hij wordt medisch onderzocht en daarna verhoord. "We bedanken echt iedereen die met ons mee heeft gezocht, het waren er velen!", aldus de politie.

3 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man gezien bij station Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De politie heeft maandag meerdere meldingen gekregen dat de man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is gezien in de omgeving van station Beverwijk, zo'n 35 kilometer vanaf de mogelijke ontvoerplek. De politie heeft hem echter nog niet gevonden en roept mensen op naar hem uit te kijken en 112 te bellen als ze hem zien. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de man in zijn eentje gezien is in de omgeving van het station.

5 uur geleden
Zege van BBB in Eerste Kamer kan nog wat groter worden

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging wordt dinsdag de grootste partij in de Eerste Kamer, dat staat wel vast. De boerenpartij krijgt vrijwel zeker zeventien zetels. Maar met hulp van andere partijen kunnen dat er misschien achttien worden, heeft de Verkiezingsdienst van het ANP doorberekend.

7 uur geleden
Ontploffing bij Surinaams geldwisselkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. Het gaat om een pand van de keten Suri-Change, die de laatste tijd vaker doelwit is geweest van explosies. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

8 uur geleden