Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad voor Cultuur adviseert over kunstsubsidies door het Rijk

Raad voor Cultuur adviseert over kunstsubsidies door het Rijk

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor Cultuur presenteert woensdagmiddag zijn vierjaarlijkse advies over de toekenning van subsidies door het Rijk aan culturele instellingen. Het gaat dan om subsidie voor de periode van 2025 tot en met 2028 voor podiumkunsten, musea, beeldende kunst, film, letteren, ontwerp ofwel design, ontwikkeling & vernieuwing en ondersteunende organisaties. Het adviesorgaan stelt met het advies voor wie of wat er een plek moet houden of krijgen in de zogenoemde culturele basisinfrastructuur (de bis) en wie of wat niet.

Op Prinsjesdag wordt duidelijk in hoeverre het kabinet dit advies wil overnemen. Kunstenaars en culturele instellingen kunnen ook nog voor bijdragen van de overheid in aanmerking komen via de zes verschillende rijkscultuurfondsen en ook via provincies en gemeenten. Daarover gaat het in dit advies allemaal niet. De fondsen maken hun beoordelingen wel ook woensdag bekend.

Per jaar heeft het Rijk voor de culturele basisinfrastructuur én de fondsen in 2025-2028 bijna 500 miljoen euro beschikbaar. De Raad adviseert alleen over de helft van dit geld, dat rechtstreeks naar de instellingen gaat. Bij de musea gaat het hier om regionale musea, rijksmusea vallen onder de Erfgoedwet.

Het geld dat het Rijk voor kunst en cultuur bestemt, moet volgens de Raad voor Cultuur overigens vanaf 2029 verdeeld gaan worden door één fonds. Dat moet niet alleen landelijk, maar ook per provincie gaan werken en een afdeling Caribisch gebied krijgen. Zo ontstaat een beter overzicht. Daardoor kunnen de verschillende regio's én de diverse vormen van kunst en cultuur een eerlijker en evenwichtiger aandeel krijgen uit de pot. Het budget moet verder met 200 miljoen per jaar omhoog, vindt het adviesorgaan.

Meer uit Binnenland

Burgemeester Bruls tolereert 'burgerwacht' bij Vierdaagse niet

NIJMEGEN (ANP) - De "geweldloze burgerwacht" die de groep Nijmegen4Palestine tijdens de Nijmeegse Vierdaagse langs de route wil inzetten, is niet welkom. Burgemeester Hubert Bruls zegt dat "eigenstandig ingrijpen door een burgerwacht" nooit zal worden getolereerd.

30 minuten geleden
Opnieuw relatie tussen tbs'er en medewerker in Almeerse kliniek

ALMERE (ANP) - Opnieuw is een medewerker van de Oostvaarderskliniek in Almere ontslagen vanwege een "niet-professionele relatie" met een tbs-patiënt, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Het is een volgend voorval in een reeks van ongewenste situaties in de kliniek in Almere.

41 minuten geleden
Panda in Ouwehands Dierenpark krijgt twee jongen, een overleden

RHENEN (ANP) - Voor de tweede keer heeft een reuzenpanda in Ouwehands Dierenpark jongen geworpen, waarvan één het niet heeft overleefd. Panda Wu Wen beviel vrijdagavond van twee jongen, waarvan eentje direct luid van zich liet horen, maar het tweede, veel kleinere jong overleed kort na de geboorte.

3 uur geleden
Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

9 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

11 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

16 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

18 uur geleden