
Raad van toezicht NTR stapt op na meldingen over mediadirecteur
HILVERSUM (ANP) - De volledige raad van toezicht van omroep NTR stapt per direct op. De leden hebben hun ontslag aangeboden aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een woordvoerder van de taakomroep bevestigt dat na berichtgeving van het AD. Aanleiding is "een aanzienlijk aantal meldingen van serieuze aard" over mediadirecteur Willemijn Francissen. De NTR heeft een brief gestuurd naar de werknemers.
Een onderzoeksbureau doet momenteel intern onderzoek naar misstanden binnen de NTR. De raad van toezicht kreeg tussentijds bericht over het onderzoek. Volgens de raad is een apart onderzoek nodig naar de rol en het gedrag van de mediadirecteur. De raad zegt "geschrokken" te zijn van het bericht van de onderzoekers. "Het is voor de NTR in onze ogen beter als dat onderzoek wordt begeleid door nieuwe toezichthouders", aldus de terugtredende raad van toezicht.
Het interne onderzoek naar misstanden bij de NTR ging afgelopen zomer fout door problemen met de databeveiliging van het onderzoek. De omroep meldde in oktober dat een nieuw onderzoek zou worden gedaan en dat Francissen uiterlijk 1 december zou terugkeren. De raad van toezicht noemt het "gegeven de ernst van het bericht onwenselijk" dat Francissen per 1 december zou terugkeren.
Verantwoordelijkheid
De toezichthouders zeggen "gezamenlijk geconcludeerd" te hebben dat de leden hun verantwoordelijkheid moeten nemen "voor het feit dat verbetering van de NTR-cultuur te lang op zich heeft laten wachten". Daarbij bieden de vertrekkende leden ook hun excuses aan aan de medewerkers van de taakomroep. "Wij hebben geconcludeerd dat we onvoldoende in beeld hebben gehad wat er binnen de NTR speelde en nog speelt. (...) Door op te stappen, maken wij de weg vrij voor anderen om deze verbetering echt in gang te zetten." De NTR benadrukt wel "unaniem" zakelijk directeur Lucas Goes te steunen.
Francissen trad afgelopen zomer al tijdelijk terug om een onderzoek naar misstanden binnen de taakomroep "zo onafhankelijk en constructief mogelijk" te kunnen laten doen. Later kwam naar buiten dat Francissen in september 2025 definitief stopt als mediadirecteur van NTR.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
6 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
5 uur geleden