Raad van toezicht in gesprek met redacteuren omroep WNL
HILVERSUM (ANP) - Raad van toezicht-voorzitter Loek Hermans van omroep WNL is donderdagmiddag in gesprek gegaan met redacteuren van de omroep. Dat bevestigt raad van toezicht-lid Fons van Westerloo aan het ANP na berichtgeving daarover van het AD. Omroepdirecteur Bert Huisjes was niet bij het gesprek aanwezig. Over de uitkomst van het gesprek is vooralsnog niets bekend.
Aanleiding voor de bijeenkomst is de discussie rond Huisjes. Het AD publiceerde donderdag een artikel waarin met name oud-medewerkers, onder wie bekende presentatoren als Merel Westrik en Eva Jinek, zich uitlieten over de cultuur bij de omroep. Huisjes zou zich volgens hen schuldig hebben gemaakt aan zwangerschapsdiscriminatie en manipulatief gedrag.
De raad van toezicht van de omroep reageerde op het artikel door te stellen dat zij "zich gelukkig prijst" met Huisjes, met name omdat hij zoveel bereikt heeft met de omroep. Wel stelde de raad het "spijtig" te vinden dat oud-medewerkers "slechte herinneringen hebben over hun tijd bij WNL".
Verbaasd
Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariette Hamer stelde daarop "verbaasd" te zijn door deze reactie. Ze stelde dat de omroep niets lijkt te hebben geleerd van het rapport van de commissie-Van Rijn, dat vorige maand verscheen over wangedrag bij de NPO. Ook de NPO zelf veroordeelde de reactie van WNL op het artikel. "De allereerste stap om iedereen een sociaal veilige werkomgeving te bieden, is het erkennen van de slachtoffers en hun verhaal", zei een NPO-woordvoerder. "Elk signaal, elke melding moet serieus worden genomen."
De raad van toezicht van WNL liet eerder weten hun eerdere reactie op het artikel niet te herzien naar aanleiding van de kritiek van Hamer en de NPO. Ook zeiden ze wel aan de slag te zijn gegaan met het rapport van de commissie. Zo zou er een tevredenheidsonderzoek zijn ingesteld en is voorgesteld om de hoofdredactie uit te breiden.
Meer uit Binnenland
LUXEMBURG (ANP) - Nederland mocht niet langer de tijd nemen voor beslissingen over asielaanvragen, volgt uit een belangrijk advies van de advocaat-generaal aan het Europees Hof van Justitie. Het verlengen van de zogeheten beslistermijn had alleen gemogen als er plotseling meer asielzoekers naar Nederland zouden zijn gekomen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de plek waar afgelopen zaterdag vijf woningen instortten aan de Tarwekamp in Den Haag wordt nog altijd onderzoek gedaan door de politie. Zo lopen er achter de hekken met zwarte schermen nog mensen van de forensische opsporing rond. Een woordvoerder van de politie zegt dat niet bekend is hoelang het onderzoek nog duurt, maar dat het in elk geval donderdag nog verdergaat.
1 uur geledenTER APEL (ANP) - Het aantal asielzoekers dat bij het aanmeldcentrum in Ter Apel overnacht, loopt de laatste weken weer gestaag op. Waar halverwege november door opening van de grote opvangplek in Biddinghuizen nog 1537 bedden werden beslapen in het noorden, waren dat er in de nacht van afgelopen maandag op dinsdag 1980. In het centrum mogen niet meer dan 2000 mensen verblijven, en dus dreigt voor het eerst de verhoogde boete van 50.000 euro voor het COA.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De 31-jarige man uit Voorburg die om het leven kwam bij de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag was daar op bezoek bij een vriendin. Dat meldt Namens de Familie. De bekende bij wie hij logeerde, heeft het overleefd en verblijft in een ziekenhuis. Zij is buiten levensgevaar.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft een vierde verdachte aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag. Waar deze man is aangehouden is niet bekend, en ook niet wat hij met het incident te maken zou hebben.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van universiteiten en hogescholen overwegen te staken na het akkoord tussen de coalitie en vier oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. De aangekondigde bezuinigingen worden weliswaar verlaagd, maar zijn niet volledig van de baan. "We laten ons niet uit elkaar spelen en gaan ons nu samen met de leden beraden op vervolgacties. Stakingen zijn daarbij niet uitgesloten", zegt FNV-bestuurslid Bas van Weegberg in een verklaring.
5 uur geledenVOORTHUIZEN (ANP) - De jaarlijkse Miss Nederland-verkiezing stopt na 35 jaar. Dat heeft Monica van Ee, de eigenaar van de wedstrijd, donderdag bekendgemaakt. De verkiezing maakt plaats voor een nieuw onlineplatform dat zich richt op het versterken en ondersteunen van jonge vrouwen. Het platform krijgt de naam Niet meer van deze tijd.
5 uur geleden