Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad van State vraagt Europees hof om uitleg over derdelanders

Raad van State vraagt Europees hof om uitleg over derdelanders

DEN HAAG (ANP) - Ook de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, vraagt het Hof van Justitie van de Europese Unie wat de afspraken over derdelanders zijn. De Raad van State wil weten wanneer de bescherming van derdelanders eindigt en sluit zich daarom aan bij vragen die de rechtbank in Amsterdam aan de Europese rechters had gesteld.

De derdelanders woonden met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne toen Rusland dat land ruim twee jaar geleden binnenviel. Ze vluchtten naar Europa en kregen bescherming. Ongeveer 2900 derdelanders belandden in Nederland. Ze mochten hier wonen, werken en studeren en hadden recht op leefgeld.

De regering wil nu dat ze terugkeren naar hun land van herkomst om daar op het einde van de oorlog in Oekraïne te wachten. Hun bescherming verliep op 4 maart. Daarna kregen ze tot begin april om asiel aan te vragen of Nederland te verlaten.

Snel antwoord

De bescherming van andere vluchtelingen uit Oekraïne loopt wel door. De Raad van State wil nu van het hof in Luxemburg weten of de groep derdelanders net zolang bescherming moet krijgen als de anderen "of dat de bescherming eerder kan worden beëindigd als een EU-lidstaat dat wil".

De Raad van State vraagt de hoogste Europese rechters om snel antwoord te geven. De bescherming van de andere vluchtelingen eindigt volgend jaar. Bij een normale behandeling is er dan nog geen duidelijkheid, en dan is het antwoord voor de Raad sowieso niet relevant meer. Bovendien beschermt de overheid alleen derdelanders als dat van de rechter moet.

Beroep

Veel derdelanders zijn naar de rechter gestapt om beroep aan te tekenen tegen de mededeling dat ze moeten vertrekken. Bij die beroepsprocedures spreken rechters elkaar tegen. Sommige rechtbanken besloten dat ze inderdaad weg moeten, andere rechtbanken oordeelden juist dat ze mogen blijven. Enkele gemeenten hebben derdelanders uit de opvang verwijderd, andere gemeenten laten ze daar bewust zitten.

De Raad van State bepaalde eerder dat zes derdelanders mogen blijven tot er duidelijkheid is van het Europese hof in Luxemburg. Lagere rechters hebben die lijn daarna overgenomen in andere zaken.

Meer uit Binnenland

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

HOUTEN (ANP) - Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14 graden. In het zuidoosten wordt rekening gehouden met temperaturen tot maximaal 18 graden.

2 uur geleden
Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

AMSTERDAM (ANP) - De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal is zaterdagavond "laat in vrijheid gesteld", aldus Ebbink.

2 uur geleden
Bevrijdingsdag trapt af in Roermond

ROERMOND (ANP) - Bevrijdingsdag trapt af in het Limburgse Roermond. Na de 5 mei-lezing van jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalves-Ho Kang You wordt het bevrijdingsvuur aan het begin van de middag ontstoken door demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende Snijders in de gastprovincie. Daarna gaan alle vrijheidsvieringen in het land van start.

6 uur geleden
Darby en Meeuwis sluiten Bevrijdingsdag af met 5 mei-concert

AMSTERDAM (ANP) - April Darby, Emma Kok, FLEMMING, Gaia Aikman en Guus Meeuwis geven zondagavond een optreden tijdens het traditionele 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Daar treden ze op in het bijzijn van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en demissionair minister-president Mark Rutte. Het is de dertigste keer dat het concert plaatsvindt.

6 uur geleden
Claude, Wende, Son Mieux en FLEMMING per heli naar festivals

GILZE (ANP) - De Ambassadeurs van de Vrijheid van dit jaar - Claude, Wende, FLEMMING en Son Mieux - vertrekken zondag vanaf vliegbasis Gilze-Rijen per helikopter naar diverse bevrijdingsfestivals verspreid over het hele land. Zij staan dan op het podium van de festivals ieder op hun eigen manier stil bij wat vrijheid precies betekent.

6 uur geleden
Bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken door twee WO II-veteranen

WAGENINGEN (ANP) - De 101-jarige Canadese oorlogsveteraan Pierce 'George' Brewster en de 99-jarige Britse veteraan Geoff Roberts hebben even voor middernacht in Wageningen het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken. Dat deden zij samen met burgemeester Floor Vermeulen op het plein voor Hotel de Wereld, waar in 1945 werd onderhandeld over de Duitse capitulatie.

9 uur geleden
Advocaat: 3 demonstranten aangehouden kort voor stilte op de Dam

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn drie personen aangehouden, en niet één zoals eerder werd gemeld. Dat laat Willem Jebbink, de advocaat van de drie, weten. Op de Dam was, net als vorig jaar tijdens de dodenherdenking, een groepje demonstranten aanwezig dat aandacht vroeg voor de politieke situatie in Oeganda. De overgebleven betogers bleven stil tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur.

10 uur geleden