Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad van State: twijfels bij langere beslistijd toeslagenherstel

Raad van State: twijfels bij langere beslistijd toeslagenherstel

DEN HAAG (ANP) - Het fors oprekken van beslistermijnen bij het rechtzetten van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag is "juridisch kwetsbaar", waarschuwt de Raad van State. Mogelijk komt daardoor het grondwettelijk recht op een eerlijk proces binnen een redelijke termijn in het gedrang.

De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) slaagt er al langere tijd niet in tijdig te beslissen als mensen om compensatie vragen of bezwaar maken tegen een eerder gemaakte beslissing. Het demissionaire kabinet wil daarom de wettelijke beslistermijnen flink verruimen.

De afdeling advisering van de Raad van State zegt te begrijpen dat dit voorstel bedoeld is om "de impasse te doorbreken" die in de praktijk van het toeslagenherstel is ontstaan. Een verlenging van de termijnen is ook "op zichzelf goed te volgen", maar de raad heeft zorgen bij de voorgestelde duur daarvan.

De Raad van State adviseert het kabinet vooral in te zetten op maatregelen die het proces van afhandeling van aanvragen en bezwaren versnellen. Als dat niet kan, dan zou dat beter moeten worden gemotiveerd in de toelichting op het wetsvoorstel.

Meer uit Binnenland

Grote brand in flatgebouw Vlissingen, een persoon gered

VLISSINGEN (ANP) - In een flatgebouw in Vlissingen is maandagavond een grote brand uitgebroken. Volgens de veiligheidsregio Zeeland gaat het om een gasbrand op de begane grond, in de portiek van het gebouw. Het trappenhuis staat daardoor vol rook.

1 uur geleden
LAKS heeft al 360.000 klachten binnen over eindexamens

UTRECHT (ANP) - Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft tot nu toe zo'n 360.000 klachten binnengekregen over de examens. Dit is veel meer dan vorig jaar. Toen eindigde de teller na ruim twee weken op 312.000 klachten.

1 uur geleden
Grote groep keert zich tegen politie bij onrust centrum Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam heeft een grote groep "agressieve demonstranten" zich tegen de politie gekeerd bij acties in het centrum. Op de Kalverstraat waren maandagmiddag enkele tientallen tegendemonstranten op de been die naar een pro-Israëlactie van de SGP op de Dam wilden gaan. Zij werden tegengehouden en aangehouden. Inmiddels is de rust in de hoofdstad terug, wel is er op verschillende plaatsen nog politie aanwezig.

2 uur geleden
Kabinet roept Israël 'met klem' op te stoppen met aanval Rafah

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet roept Israël "met klem" op te stoppen met de aanvallen op Rafah, schrijft demissionair premier Mark Rutte op X. Bij een aanval op het vluchtelingenkamp afgelopen zondag zijn tientallen mensen omgekomen. Buitenlandminister Hanke Bruins Slot noemt op X de beelden van na de aanval "afschuwelijk". Rutte en Bruins Slot roepen op tot "een onmiddellijk staakt-het-vuren en de vrijlating van alle gegijzelden".

2 uur geleden
Geen publiek bij volgende thuiswedstrijd Utrecht in Eredivisie

UTRECHT (ANP) - Bij de volgende thuiswedstrijd van FC Utrecht in de Eredivisie mogen geen toeschouwers op de tribunes zitten. Burgemeester Sharon Dijksma heeft daartoe besloten na de supportersrellen van zondag.

3 uur geleden
Politie gaat tientallen mensen arresteren bij protest Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In het centrum van Amsterdam worden tientallen mensen aangehouden die een pro-Israëlactie van de SGP wilden verstoren. De mensen uit de groep hebben zich schuldig gemaakt aan onder meer het gooien van vuurwerk, bedreiging en verstoring van de openbare orde, meldt een politiewoordvoerder. Hun "dynamische demonstratie" is door de driehoek (politie, officier van justitie en burgemeester) ontbonden.

3 uur geleden
Politie stopt tegendemonstranten bij pro-Israëlactie SGP op Dam

AMSTERDAM (ANP) - De politie houdt in het centrum van Amsterdam een groep van zo'n honderd mensen tegen die een pro-Israëlactie van de SGP wil verstoren. Volgens een politiewoordvoerder is de ME ook ingezet om de groep tegen te houden, zodat de actie van de SGP door kan gaan.

4 uur geleden