Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad van State trok al aan de bel over procedure avondklok

Raad van State trok al aan de bel over procedure avondklok

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is gewaarschuwd voor de ongebruikelijke procedure waarmee de avondklok is geregeld. De Raad van State, de hoogste adviseur van de regering, noemde het gekozen traject afwijkend en "niet vanzelfsprekend". De rechtbank in Den Haag oordeelde dinsdag dat de avondklok per direct moet worden opgeheven, onder meer vanwege de gebrekkige juridische onderbouwing.

De Raad van State bracht begin februari een advies uit over de avondklok, en met name de manier waarop deze tot stand is gekomen. De meeste coronamaatregelen worden in de Covid-wet vastgelegd, maar voor de avondklok is gekozen voor de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). Deze wet regelt dat bepaalde noodzakelijke regels snel kunnen worden ingevoerd.

Maar over de avondklok is eerst nog uitgebreid gedebatteerd in de Tweede Kamer. Ook is het RIVM nog weer om advies gevraagd. De spertijd ging bovendien pas enkele dagen later in. Normaal gesproken wordt de Wbbbg alleen gebruikt voor maatregelen als "er sprake is van zodanig buitengewone en spoedeisende omstandigheden dat parlementaire goedkeuring van de te nemen maatregelen niet kan worden afgewacht", aldus de RVS. "Naast de vertraging ... rijst de vraag hoe de feitelijk gevolgde procedure zich verhoudt tot de door de Wbbbg voorgeschreven wetsprocedure."

De RVS zegt daarnaast dat de avondklok net als de andere coronaregels gewoon in de Covid-wet kon worden opgenomen. Maatregelen kunnen via die wet over het algemeen snel en makkelijk geregeld worden. "Uit de toelichting blijkt niet op grond van welke argumenten, bijvoorbeeld de ingrijpendheid van de maatregel, in dit geval in plaats daarvan gekozen is voor toepassing van de Wbbbg", schreef de Raad van State over de uitleg van het kabinet.

Meer uit Binnenland

Fans boos om urenlang wachten op Madonna in Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Op sociale media reageren fans boos en teleurgesteld omdat zij vrijdagavond lang moesten wachten op Madonna. De 65-jarige artiest begon haar optreden in de Ziggo Dome pas tegen 22.30 uur, zo'n anderhalf uur nadat het voorprogramma was afgelopen. Verschillende fans melden dat zij daardoor maar een half uur van het concert konden zien, voordat zij moesten vertrekken om de trein te halen.

22 minuten geleden
Ernstig ongeluk bij Neherkade in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Op de kruising van de Neherkade en de Calandstraat in Den Haag is in de nacht van vrijdag op zaterdag een ernstig ongeluk gebeurd. Dat melden diverse plaatselijke media op X. Twee auto's botsten op elkaar. Er vielen meerdere gewonden, aldus Regio 15.

46 minuten geleden
Malik Azmani opnieuw VVD-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Malik Azmani is opnieuw lijsttrekker voor de VVD bij de Europese verkiezingen in juni. De migratiespecialist en tweede man van de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement gaat op voor zijn tweede termijn als Europarlementariƫr.

2 uur geleden
Gerechtshof: nieuw onderzoek nodig naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - De behandeling van het hoger beroep in de viervoudige moord in Enschede ligt voor onbepaalde tijd stil. Het gerechtshof in Zwolle wil meer onderzoek naar anonieme getuigen die zich via het Openbaar Ministerie hebben gemeld.

5 uur geleden
UWV: eigen organisatie keuringsartsen niet de oplossing problemen

AMSTERDAM (ANP) - Het UWV ziet een onafhankelijke medische dienst niet als de oplossing voor de achterstanden die bij de organisatie zijn ontstaan. Dat zegt UWV in een reactie op het voornemen van de keuringsartsen om zich los te maken van uitkeringsinstantie UWV.

7 uur geleden
Advocaten willen nieuw onderzoek naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - Advocaten van de twee tot levenslang veroordeelde verdachten voor de viervoudige moord in Enschede in 2018 willen nieuw onderzoek in deze zaak. Ze willen anonieme getuigen horen die zich pas recent via het Openbaar Ministerie hebben gemeld, zeiden ze vrijdag op de zitting bij het hof in Zwolle.

8 uur geleden
Tweede en laatste weekend zonder treinen van en naar Rotterdam CS

ROTTERDAM (ANP) - Voor het tweede weekend op rij kunnen mensen die naar Rotterdam Centraal willen reizen dat niet per trein doen. Het treinverkeer van en naar het station ligt stil door werkzaamheden van ProRail. De stremming vormt het sluitstuk van werkzaamheden rond Rotterdam Centraal van ProRail die op 23 oktober zijn begonnen.

9 uur geleden