Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad van State tegen preventief opnemen gesprekken gedetineerden

Raad van State tegen preventief opnemen gesprekken gedetineerden

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State kraakt wetswijzigingen van VVD en BBB om vertrouwelijke gesprekken van advocaten met gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) en in de Afdeling Intensief Toezicht (AIT) preventief op te nemen. Beide amendementen zijn volgens de adviseur van de regering "onverenigbaar" met de Grondwet, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Unierecht.

In de EBI en AIT verblijven de zwaarste criminelen die extra toezicht nodig hebben. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) wil het regime in beide instellingen strenger maken. Hij wil visueel toezicht zonder geluid toestaan op het contact tussen raadsman en cliënt. Weerwind wil zo voorkomen dat ze stiekem informatie uitwisselen zoals Ridouan Taghi deed met zijn neef die ook zijn advocaat was. Maar dit wetsvoorstel ging VVD en BBB niet ver genoeg.

Daarom kwam Lilian Helder (BBB) met een wetswijziging om het contact tussen raadsman en alle gedetineerden in EBI en AIT op te nemen en te filmen. Met het amendement van VVD'er Ulysse Ellian krijgt de minister meer mogelijkheden om gesprekken van bepaalde gevangenen met hun advocaat op te nemen in audio. Beide amendementen kregen in maart de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer.

Uitzonderlijke omstandigheden

Minister Weerwind oordeelde dat de amendementen in strijd waren met de Grondwet en vroeg daarop de Raad van State om advies. Die vindt beide wijzigingen "een verregaande beperking van het recht op vertrouwelijke communicatie met een advocaat. Dat recht behoort tot de kern van het recht op een eerlijk proces en is in een democratische rechtsstaat van groot belang."

De vertrouwelijke communicatie mag alleen in "uitzonderlijke omstandigheden" en in individuele gevallen worden beperkt, oordeelt de Raad van State. Die zegt ook dat het "zeer de vraag" is of de huidige regelgeving van afluisteren van vertrouwelijke gesprekken nog wel uitgebreid kan worden.

Eerlijke rechtsgang

De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) laat weten niet verrast te zijn door het oordeel van de raad. "Gesprekken tussen cliënt en advocaat moeten te allen tijde vertrouwelijk zijn, want alleen dan is er sprake van een eerlijke rechtsgang", aldus NOvA, die zich ook keert tegen het voorstel van de minister om alleen visueel toezicht toe te staan.

Meer uit Binnenland

Erasmus Universiteit sluit donderdag gebouwen om demonstratie

ROTTERDAM (ANP) - De Erasmus Universiteit in Rotterdam sluit uit veiligheidsoverwegingen donderdag 16 mei alle gebouwen op campus Woudestein en het Erasmus University College. Pro-Palestijnse organisaties hebben vanaf 13.00 uur een demonstratie aangekondigd op de campus.

10 minuten geleden
OM wil met zaak tegen vertrouweling Taghi coldcases oplossen

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie hoopt met de arrestatie van Jaouad W. vijf ruim tien jaar oude moorden te hebben opgelost. "Het is belangrijk dat we alles in het werk stellen om de waarheid boven tafel te krijgen", zei de officier van justitie woensdag tijdens de eerste openbare zitting in de beveiligde rechtbank op Schiphol.

15 minuten geleden
Uitspraak over paintballen op wolf binnen twee weken

ARNHEM (ANP) - De rechtbank in Arnhem doet binnen twee weken uitspraak in de zaak die de Faunabescherming heeft aangespannen over het schieten met een paintballgeweer op wolven in Gelderland. Een exacte datum is woensdag niet genoemd, maar een woordvoerster van de rechtbank verwacht dat de volle twee weken nodig zijn om tot een besluit te komen.

45 minuten geleden
Pro-Palestijnse sit-in bij UvA verplaatst naar kantoor Booking.com

AMSTERDAM (ANP) - De pro-Palestijnse sit-in die woensdagavond zou plaatsvinden bij twee locaties van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is verplaatst naar het hoofdkantoor van Booking.com. De actie begint om 18.00 uur bij de Stopera, waarna de demonstranten een mars houden richting het hoofdkantoor van het boekingsplatform op de Oosterdokskade.

1 uur geleden
Celstraffen tot 14 jaar voor Marumse zwembadmoord

LEEUWARDEN (ANP) - Voor de Marumse zwembadmoord zijn in hoger beroep celstraffen tot veertien jaar opgelegd aan de toenmalige vriendin, Monique H., zwager Marcel H. en schoonmoeder van het slachtoffer, Jacoba van der L. Johan L., die het wapen zou hebben geleverd, krijgt zes jaar.

1 uur geleden
15-jarige jongen aangehouden voor steekincident tram Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 15-jarige jongen uit Rotterdam is aangehouden omdat hij mogelijk een rol heeft gespeeld bij het steekincident van afgelopen zondag in een tram in de Maasstad. De verdachte werd in de nacht van dinsdag op woensdag aangehouden nadat hij zichzelf had gemeld op een politiebureau, meldt de politie woensdag.

1 uur geleden
OM eist levenslang tegen 'Lucky' voor schietpartij Zwijndrecht

DORDRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag een levenslange celstraf geëist tegen de 50-jarige Minh Nghia V., bijgenaamd Lucky. Hij staat terecht voor het neerschieten van zijn ex-vriendin Anneke bij een winkelcentrum in Zwijndrecht op 21 januari vorig jaar. Haar 66-jarige moeder kwam bij de schietpartij om het leven.

2 uur geleden