Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad van State oordeelt in voordeel politiek actieve vluchtelingen

Raad van State oordeelt in voordeel politiek actieve vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingen kunnen ook aanspraak maken op asiel als zij pas in Nederland politiek actief worden en daardoor gevaar lopen bij terugkeer, oordeelt de Raad van State. De afdeling bestuursrechtspraak van de raad heeft zich gebogen over de zaken van twee Soedanese vluchtelingen die in Nederland politiek actief werden en dat aandroegen als reden om asiel aan te vragen. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vond dat ze pas bescherming verdienden als ze konden aantonen dat ze een diepe politieke overtuiging hadden. Daar is de raad het niet mee eens.

De uitspraken gaan over een man en een vrouw die zijn gevlucht uit Soedan. De man beweerde bij aankomst in Nederland actief te zijn geweest bij een oppositiepartij in Soedan en daarvoor te zijn gearresteerd en gemarteld. Het kabinet vond dit verhaal niet geloofwaardig en daarin ging de rechter mee bij zijn eerste asielaanvraag. Later diende hij weer een asielaanvraag in met de redenatie dat hij zich inmiddels in Nederland kritisch heeft uitgelaten over de politieke situatie in Soedan en daarom niet veilig kon terugkeren.

De vrouw was zover bekend niet politiek actief in Soedan en is dat pas geworden in Nederland. Ze raakte betrokken bij een Soedanese politieke partij, deed mee aan demonstraties en plaatste kritische socialmediaberichten over de regering in haar land van herkomst. Ze diende een asielaanvraag in met de motivatie dat ze door deze politieke activiteiten niet veilig kon terugkeren.

Opnieuw beoordelen

In beide gevallen wees het kabinet de asielaanvragen af. Van der Burg vond dat de Soedanezen pas recht hebben op asiel als hun politieke overtuiging was "vergroeid" met hun identiteit.

Een dergelijke eis mag de staatssecretaris niet stellen, oordeelde het Europese Hof van Justitie dit najaar. De Raad van State vindt dat de asielaanvragen daarom opnieuw moeten worden beoordeeld. Na de uitspraak van de Europese rechter heeft de staatssecretaris al gezegd zijn beleid aan te passen.

Meer uit Politiek

Van der Burg: 1500 asielplekken minder sinds hoofdlijnenakkoord

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht 1500 opvangplekken minder dan twee dagen geleden, meldt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Dat zou een direct gevolg zijn van het voornemen van PVV, VVD, NSC en BBB om de 'spreidingswet' te schrappen die de verdeling van asielzoekers over gemeenten regelt.

54 minuten geleden
Minister Helder 'enorm teleurgesteld' dat Brazilië WK mag houden

DEN HAAG (ANP) - Conny Helder baalt dat niet Nederland, België en Duitsland maar Brazilië het WK vrouwenvoetbal in 2027 mag houden. "Ik ben enorm teleurgesteld. Dat was een zwaar bericht vanochtend", zei ze vrijdag tegen parlementaire journalisten.

1 uur geleden
Boeren krijgen onder nieuwe coalitie minder geld, zegt Adema

DEN HAAG (ANP) - De beoogde coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB zet juist minder geld voor boeren opzij dan het huidige kabinet van plan was, zegt demissionair landbouwminister Piet Adema.

1 uur geleden
Jetten ziet klimaatdoelen onder nieuwe coalitie uit beeld raken

DEN HAAG (ANP) - De klimaatdoelen raken uit beeld met het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB, zegt demissionair klimaatminister Rob Jetten. "Er wordt beknibbeld op het klimaatgeld. Een eerlijke prijs op vervuiling door bedrijven wordt weer teruggedraaid. En je stopt dus met het helpen van mensen thuis om te isoleren en de energierekening naar beneden te krijgen."

1 uur geleden
Bewindslieden sneren over excuusbriefje van Plasterk aan Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Verschillende bewindslieden sneren over de excuses die Ronald Plasterk via een ingezonden brief in De Telegraaf maakte aan NSC-leider Pieter Omtzigt. Plasterk is volgens ingewijden in het vizier van PVV-leider Geert Wilders om premier te worden. Maar zijn voordracht laat op zich wachten, omdat Omtzigt twijfels heeft over zijn kandidatuur, zo schreef NRC donderdag.

1 uur geleden
Van Weyenberg haalt uit naar 'kabinet-Wilders' om Europakoers

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg verwondert zich over een "ongelooflijk negatief oordeel over Europa" van de beoogde coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB. "Je kunt doen alsof je problemen oplost als je heel boos wordt in Brussel, maar daar gaan Nederlandse mensen helemaal niks aan hebben."

2 uur geleden
NSC-jongeren pleiten tegen Plasterk: 'rug recht houden'

DEN HAAG (ANP) - De jongerenorganisatie van Nieuw Sociaal Contract (NSC) pleit op X tegen Ronald Plasterk als premierskandidaat. "Heel leuk deze excuses, maar de vorige informateur Gom van Strien moest aftreden vanwege een fraudeonderzoek", schrijft Jong Sociaal Contract op X. "Waarom zou Ronald Plasterk dan wel premier mogen worden, nog tijdens een fraudeonderzoek? NSC, rug recht houden!"

2 uur geleden