
Raad van State oordeelt in voordeel politiek actieve vluchtelingen
DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingen kunnen ook aanspraak maken op asiel als zij pas in Nederland politiek actief worden en daardoor gevaar lopen bij terugkeer, oordeelt de Raad van State. De afdeling bestuursrechtspraak van de raad heeft zich gebogen over de zaken van twee Soedanese vluchtelingen die in Nederland politiek actief werden en dat aandroegen als reden om asiel aan te vragen. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vond dat ze pas bescherming verdienden als ze konden aantonen dat ze een diepe politieke overtuiging hadden. Daar is de raad het niet mee eens.
De uitspraken gaan over een man en een vrouw die zijn gevlucht uit Soedan. De man beweerde bij aankomst in Nederland actief te zijn geweest bij een oppositiepartij in Soedan en daarvoor te zijn gearresteerd en gemarteld. Het kabinet vond dit verhaal niet geloofwaardig en daarin ging de rechter mee bij zijn eerste asielaanvraag. Later diende hij weer een asielaanvraag in met de redenatie dat hij zich inmiddels in Nederland kritisch heeft uitgelaten over de politieke situatie in Soedan en daarom niet veilig kon terugkeren.
De vrouw was zover bekend niet politiek actief in Soedan en is dat pas geworden in Nederland. Ze raakte betrokken bij een Soedanese politieke partij, deed mee aan demonstraties en plaatste kritische socialmediaberichten over de regering in haar land van herkomst. Ze diende een asielaanvraag in met de motivatie dat ze door deze politieke activiteiten niet veilig kon terugkeren.
Opnieuw beoordelen
In beide gevallen wees het kabinet de asielaanvragen af. Van der Burg vond dat de Soedanezen pas recht hebben op asiel als hun politieke overtuiging was "vergroeid" met hun identiteit.
Een dergelijke eis mag de staatssecretaris niet stellen, oordeelde het Europese Hof van Justitie dit najaar. De Raad van State vindt dat de asielaanvragen daarom opnieuw moeten worden beoordeeld. Na de uitspraak van de Europese rechter heeft de staatssecretaris al gezegd zijn beleid aan te passen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
52 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
21 uur geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
4 dagen geleden