Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad van State oordeelt donderdag of derdelanders mogen blijven

Raad van State oordeelt donderdag of derdelanders mogen blijven

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, laat volgende week donderdag weten of gevluchte derdelanders uit Oekraïne in Nederland mogen blijven. Op die dag om 10.00 uur volgt uitspraak in de beroepen die zijn aangespannen tegen zestien beslissingen van lagere rechters.

Eerder had de Raad van State al bepaald dat enkele derdelanders voorlopig mochten blijven.

De derdelanders woonden met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne toen Rusland dat land ruim twee jaar geleden binnenviel. Ze vluchtten naar Nederland en kregen hier bescherming, net als alle andere vluchtelingen uit Oekraïne. Ze mochten hier wonen, werken en studeren en hadden recht op leefgeld.

Opvanglocaties

De overheid besloot om de opvang van derdelanders te stoppen en kreeg begin dit jaar goedkeuring van de Raad van State. Op 4 maart stopte de bescherming en uiterlijk op 2 april moesten de derdelanders de opvanglocaties verlaten hebben. Ze ontvingen een terugkeerbesluit van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Veel derdelanders zijn naar de rechter gestapt om dat besluit aan te vechten. De rechtbanken spraken elkaar tegen. Van sommige rechters mochten de derdelanders blijven, van andere rechters moesten ze weg.

De rechtbank in Amsterdam vroeg de Europese rechters om duidelijkheid. In afwachting van dat antwoord mochten derdelanders van de Raad van State blijven. Die uitleg komt waarschijnlijk pas over een paar maanden. Over de inhoud van de uitspraak van donderdag zegt de Raad van State niets.

Voorlopige voorziening

Enkele gemeenten hebben derdelanders al uit hun opvanglocaties verwijderd. De meeste gemeenten hebben besloten af te wachten en de groep vluchtelingen voorlopig in de opvang te houden. Honderden derdelanders mochten überhaupt niet verwijderd worden, omdat ze asiel hadden aangevraagd of omdat een rechter het met een voorlopige voorziening had geblokkeerd.

De zaken hebben geen gevolgen voor Oekraïense vluchtelingen en voor derdelanders die een permanente Oekraïense verblijfsvergunning hadden. Zij worden in elk geval tot volgend jaar opgevangen.

Meer uit Binnenland

Ook twee campings in Meerssen geëvacueerd

MEERSSEN (ANP) - Twee campings in het Limburgse Meerssen worden zaterdag uit voorzorg ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het gaat om de campings 't Geuldal en Geul & Bos. Eerder werden al de gasten van twee campings in Etenaken, bij Wijlre, geëvacueerd.

3 uur geleden
Tweede jonge vrouw overleden na ongeval A50

HERVELD (ANP) - De 18-jarige vrouw uit Lent die op 12 mei zwaargewond raakte na een ongeval op de A50 ter hoogte van het Gelderse Herveld, is overleden. Dat meldt de politie. Het slachtoffer werd vorige week zondagochtend met zware verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

3 uur geleden
Dode door zwaar verkeersongeval Broek in Waterland

BROEK IN WATERLAND (ANP) - Bij Broek in Waterland (Noord-Holland) zijn vrijdagavond een vrachtwagen en een personenauto frontaal op elkaar gebotst. Dat gebeurde op de N247, een paar kilometer van de aansluiting met de ringweg A10. De bestuurder van de personenauto, een 73-jarige man uit de gemeente Waterland, is overleden, meldt de politie.

4 uur geleden
Zeven gewonden bij frontale botsing in Maasland

MAASLAND (ANP) - Bij een frontale botsing tussen twee auto's in Maasland (Zuid-Holland) zijn zaterdag zeven gewonden gevallen. Dat waren alle inzittenden van beide voertuigen.

5 uur geleden
Ruim 5000 deelnemers beginnen aan Roparun

ENSCHEDE (ANP) - Ruim 5000 mensen, verdeeld over meer dan tweehonderd teams, doen dit weekend mee aan de Roparun. Voor de 33e editie wordt geld opgehaald om het leven van mensen met kanker waar mogelijk draaglijker te maken, zegt de organisatie.

10 uur geleden
Huizen Rotterdam ontruimd nadat bewoner gaskraan openzet

ROTTERDAM (ANP) - Op de Brederodestraat in Rotterdam-West hebben de hulpdiensten in de nacht van vrijdag op zaterdag verschillende huizen ontruimd omdat een man in zijn woning de gaskraan had opengezet. De man is inmiddels gearresteerd door een arrestatieteam, meldt de politie.

11 uur geleden
Ook VVD-jongeren willen Plasterk niet als premier

DEN HAAG (ANP) - De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich aan bij de jongerenorganisatie van NSC.

13 uur geleden