
Raad van State: onderbouw beter waarom partij ook zonder leden kan
DEN HAAG (ANP) - De Raad van State vraagt zich af waarom het kabinet partijen als de PVV niet dwingt om meer leden toe te laten. Dat zou wel passen bij het doel van de nieuwe wet die het kabinet heeft ontworpen om de democratie beter te beschermen tegen misbruik van en door partijen, stelt de belangrijke adviseur van de regering.
De Raad van State boog zich over een wetsvoorstel dat voor het eerst speciale regels stelt aan politieke partijen. Die regels zijn nodig, nu vijandige buitenlanden als Rusland en China soms proberen om Nederland en zijn bondgenoten te ontwrichten via politieke partijen die propaganda kunnen verspreiden of zand in de motor van politiek en bestuur kunnen gooien, vreest het kabinet.
De nieuwe wet dwingt partijen om openheid van zaken te geven over bijvoorbeeld hoe ze aan hun geld komen en hoe ze zijn georganiseerd. Maar ze zijn niet verplicht om bijvoorbeeld leden toe te laten die echte invloed hebben op de koers van de partij. Zo heeft de PVV al van meet af aan maar één lid, dat alleen de dienst uitmaakt: Geert Wilders, en dat zou zo kunnen blijven.
Door daaraan niets te veranderen, bereikt het kabinet mogelijk zijn zelfverklaarde doel niet dat partijen "steunen op maatschappelijke verbondenheid en deze ook bevorderen", oordeelt de Raad van State. Het kabinet zou dat verlies kunnen nemen, omdat verdere eisen aan partijen ook de grondwettelijke vrijheid van vereniging inperkt. Maar het kabinet zou in ieder geval moeten uitleggen of en hoe het die afweging maakt.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
1 dag geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.
2 dagen geleden