Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad van State: meer waarborgen nodig in wet voltooid leven

Raad van State: meer waarborgen nodig in wet voltooid leven

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State vindt dat de initiatiefwet voor een vrijwillig levenseinde nog niet goed genoeg is. Er zijn meer waarborgen nodig om vast te stellen dat mensen echt in aanmerking komen voor euthanasie, vindt de afdeling advisering.

De wet gaat over euthanasie voor mensen die euthanasie willen, niet omdat ze ongeneeslijk ziek zijn, maar om een andere reden. Volgens het hoogste adviesorgaan is het belangrijk dat vastgesteld kan worden dat mensen echt dood willen, er goed over nagedacht hebben en niet meer twijfelen en dat hun doodswens geen verband houdt met bijvoorbeeld geldproblemen. Voordat het wetsvoorstel van voormalig D66-Kamerlid Pia Dijkstra in behandeling wordt genomen, moeten meer waarborgen worden ingebouwd.

Hulp bij zelfdoding blijft in het wetsvoorstel in principe strafbaar, tenzij het gaat om ouderen van minimaal 75 jaar en als aan een reeks zorgvuldigheidseisen wordt voldaan. Zo moet de oudere wilsbekwaam zijn, moet er minimaal twee maanden bedenktijd tussen het eerste en definitieve verzoek zitten en moet zijn vastgesteld dat het een vrijwillige en weloverwogen keuze is, stelt D66 voor.

Leeftijdsgrens

Die twee maanden bedenktijd voldoet in ieder geval niet, oordeelt de Raad van State. De Raad heeft ook vraagtekens bij de leeftijdsgrens van 75 jaar en wil een betere en op onderzoek gebaseerde onderbouwing zien.

D66 gaat de tijd nemen om het advies van de Raad van State "uitgebreid en zorgvuldig" te bestuderen, stelt D66-Kamerlid Paul van Meenen in een reactie. "We blijven in nauw overleg met betrokkenen en mensen in de samenleving. Hiermee doen we recht aan de complexiteit en zwaarte van het onderwerp." Coalitiegenoot ChristenUnie (CU) en de SGP hopen dat dit het einde betekent van het initiatiefvoorstel.

Betuttelend

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) vindt dat de Raad in het advies te veel leunt op een oud onderzoek, waarin werd vastgesteld dat er maar weinig mensen dood willen omdat ze klaar zijn met leven en dat ze er dan ook vaak nog tweeslachtig in zijn. "Wij krijgen heel andere signalen", zegt bestuurslid Dick Bosscher.

Hij vindt het advies ook betuttelend. "Het gaat om mensen die klaar zijn met leven en de mogelijkheid willen hebben om op een zeker moment uit het leven te stappen." Ze nemen volgens hem dan ook een weloverwogen besluit. Ook vindt hij het onjuist dat er een arts bij de levensbeëindiging in deze gevallen aanwezig zou moeten zijn.

Meer uit Politiek

GroenLinks-PvdA pleit voor landelijke selectie van cold cases

DEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.

1 dag geleden
Kamerlid dat ook demissionair minister is, kan worden vervangen

DEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.

1 dag geleden
Dassen: Amerika is onze rivaal, lijkt op Duitsland uit jaren 30

DEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

1 dag geleden
PVV-ministers scharen zich achter hardere opstelling tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.

1 dag geleden
Veldkamp belooft beterschap na ergernis PVV over Israël-kritiek

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.

1 dag geleden
Faber wil bezuinigen op activiteitenbudget asielopvang

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.

1 dag geleden
Veldkamp zwijgt nog over spionagebeschuldiging tegen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.

1 dag geleden