
Raad van State: meer waarborgen nodig in wet voltooid leven
DEN HAAG (ANP) - De Raad van State vindt dat de initiatiefwet voor een vrijwillig levenseinde nog niet goed genoeg is. Er zijn meer waarborgen nodig om vast te stellen dat mensen echt in aanmerking komen voor euthanasie, vindt de afdeling advisering.
De wet gaat over euthanasie voor mensen die euthanasie willen, niet omdat ze ongeneeslijk ziek zijn, maar om een andere reden. Volgens het hoogste adviesorgaan is het belangrijk dat vastgesteld kan worden dat mensen echt dood willen, er goed over nagedacht hebben en niet meer twijfelen en dat hun doodswens geen verband houdt met bijvoorbeeld geldproblemen. Voordat het wetsvoorstel van voormalig D66-Kamerlid Pia Dijkstra in behandeling wordt genomen, moeten meer waarborgen worden ingebouwd.
Hulp bij zelfdoding blijft in het wetsvoorstel in principe strafbaar, tenzij het gaat om ouderen van minimaal 75 jaar en als aan een reeks zorgvuldigheidseisen wordt voldaan. Zo moet de oudere wilsbekwaam zijn, moet er minimaal twee maanden bedenktijd tussen het eerste en definitieve verzoek zitten en moet zijn vastgesteld dat het een vrijwillige en weloverwogen keuze is, stelt D66 voor.
Leeftijdsgrens
Die twee maanden bedenktijd voldoet in ieder geval niet, oordeelt de Raad van State. De Raad heeft ook vraagtekens bij de leeftijdsgrens van 75 jaar en wil een betere en op onderzoek gebaseerde onderbouwing zien.
D66 gaat de tijd nemen om het advies van de Raad van State "uitgebreid en zorgvuldig" te bestuderen, stelt D66-Kamerlid Paul van Meenen in een reactie. "We blijven in nauw overleg met betrokkenen en mensen in de samenleving. Hiermee doen we recht aan de complexiteit en zwaarte van het onderwerp." Coalitiegenoot ChristenUnie (CU) en de SGP hopen dat dit het einde betekent van het initiatiefvoorstel.
Betuttelend
De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) vindt dat de Raad in het advies te veel leunt op een oud onderzoek, waarin werd vastgesteld dat er maar weinig mensen dood willen omdat ze klaar zijn met leven en dat ze er dan ook vaak nog tweeslachtig in zijn. "Wij krijgen heel andere signalen", zegt bestuurslid Dick Bosscher.
Hij vindt het advies ook betuttelend. "Het gaat om mensen die klaar zijn met leven en de mogelijkheid willen hebben om op een zeker moment uit het leven te stappen." Ze nemen volgens hem dan ook een weloverwogen besluit. Ook vindt hij het onjuist dat er een arts bij de levensbeëindiging in deze gevallen aanwezig zou moeten zijn.
Meer uit Politiek
ARNHEM (ANP) - Na Limburg heeft ook de provincie Gelderland een nieuwe coalitie. De BoerBurgerBeweging (BBB), VVD, CDA, ChristenUnie en SGP laten zaterdag weten dat ze een coalitieakkoord hebben bereikt. De vijf partijen bezetten samen 30 van de 55 zetels in Provinciale Staten. Het akkoord wordt woensdag gepresenteerd.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging (BBB) gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2026. Het BBB-bestuur heeft dat besloten tijdens een digitale ledenvergadering waarin veel interesse naar voren kwam over deelname aan lokale verkiezingen, meldt voorzitter Erik Stegink van de partij van Caroline van der Plas.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer stuurt aan op een debat over de rol van verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) in de discussie over Kamerlid Pieter Omtzigt. Uit een reconstructie van Nieuwsuur over maart 2021 komt naar voren dat het tweetal actief de positie van Omtzigt besprak met toenmalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Ze noemden hem een probleem en risico voor een toekomstig kabinet als het CDA daarin zou zitten.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) zagen Pieter Omtzigt, toen nog Tweede Kamerlid namens het CDA, vanaf het begin van de formatie in maart 2021 als een probleem en een risico voor de stabiliteit van een toekomstig kabinet. Dat meldt Nieuwsuur zaterdag op basis van zowel vertrouwelijke als openbare documenten en achtergrondgesprekken.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het internet moet een publieke plek blijven waar niet alleen landen de regels bepalen, vindt het kabinet. Daarom probeert onder anderen minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) te voorkomen dat de Verenigde Naties (VN) het gezag op internet naar zich toe trekken, zoals landen als China en Rusland willen. Dat staat in de internationale cyberstrategie die hij samen met andere kabinetsleden naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
1 dag geledenLOTTUM (ANP) - Het nieuwe coalitieakkoord van de provincie Limburg ademt op veel onderdelen de geest van BBB, met tien zetels de grootste fractie in Provinciale Staten. In Limburg ligt de focus voortaan niet meer op 'stoppers', het beëindigen van boerenbedrijven dus, maar op blijvers en starters. Daartoe wordt een Blijversfonds opgetuigd dat innovaties en verduurzaming stimuleert. Ook een wens van het CDA overigens.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De tienduizenden ondernemers die nog helemaal niets hebben afbetaald van hun coronaschulden bij de Belastingdienst, hebben nog tot uiterlijk 29 augustus de tijd om te betalen, of zich te melden. Eerst zouden bedrijven hier volgende week al een brief over krijgen, maar de brieven gaan pas begin juli de deur uit. De datum die op de brieven wordt vermeld, is 15 augustus. Twee weken daarna beginnen de invorderingen van de schulden. Op die manier wordt ook rekening gehouden met de zomervakantie van ondernemers.
1 dag geleden