Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad van State kraakt voorstel kabinet voor box 3-belasting

Raad van State kraakt voorstel kabinet voor box 3-belasting

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State meent dat er "zwaarwegende bezwaren" kleven aan het nieuwe stelsel dat het kabinet voorstelt voor de belastingheffing op het rendement op vermogen (box 3). Dat staat in een maandag gepubliceerd advies van de belangrijkste raadgever van het kabinet en de Tweede Kamer. Doe het niet zo, luidt de conclusie.

Het voorstel heeft "ingrijpende gevolgen" voor burgers en de Belastingdienst, waarschuwt de Raad van State. Het stelsel wordt "veel complexer" dan het huidige en doet een groot beroep op het "doenvermogen" van belastingplichtigen. Zij moeten zelf bijhouden uit welke categorieën (bijvoorbeeld spaargeld, aandelen en vastgoed) hun vermogen bestaat.

De Raad van State plaatst ook vraagtekens bij de wens van het kabinet om de nieuwe box 3-belasting zo in te richten dat die evenveel opbrengt voor de staatskas als de oude. "Het strikt vasthouden aan dit uitgangspunt belemmert het maken van een zorgvuldige en integrale afweging tussen de verschillende belangen die aan de orde zijn bij de vormgeving van een nieuw box 3-stelsel."

Zoveelste tegenvaller voor kabinet

Vermogende Nederlanders betaalden jarenlang belasting over een verondersteld rendement op hun spaargeld of beleggingen. Na een aantal jaren met een extreem lage rente stapten spaarders naar de rechter om dat aan te vechten, en zij kregen tot aan de hoogste rechter gelijk. Inmiddels heeft een nieuwe rechtsgang duidelijk gemaakt dat de belasting op basis van een zogeheten forfaitair rendement ook voor beleggingen niet mocht.

Er is het kabinet veel aan gelegen snel belasting te kunnen heffen op daadwerkelijk behaald rendement. Ieder jaar dat dit niet lukt, kost dat de staatskas honderden miljoenen euro's. Het advies van de Raad van State is daarbij de zoveelste tegenvaller. Eerder liet de Belastingdienst al weten dat het uitvoeringstechnisch niet mogelijk is het nieuwe stelsel in 2027 te laten ingaan.

Meer uit Politiek

Timmermans: ik ken geen geheime lobbycontracten over Green Deal

DEN HAAG (ANP) - Leider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA is naar eigen zeggen niet bekend met geheime contracten die volgens De Telegraaf zijn gesloten toen hij Eurocommissaris was. Hierin zou volgens het dagblad zijn afgesproken dat milieuorganisaties in ruil voor subsidies van de Europese Commissie lobbyden voor de Green Deal van Timmermans. "Ik heb zelf nooit contracten gesloten en me er niet rechtstreeks mee beziggehouden in mijn tijd als Eurocommissaris", reageert hij.

8 uur geleden
Uitermark: herdenking beschermen tegen demonstratie 'ingewikkeld'

DEN HAAG (ANP) - Herdenkingen beschermen tegen verstoringen door demonstraties is een "ingewikkelde puzzel", zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) in een debat over het demonstratierecht. In de Kamer gaan stemmen op om bijvoorbeeld strenger op te treden tegen demonstraties rond 4 mei-herdenkingen, maar daar gaat de minister niet direct in mee.

10 uur geleden
Gelderland: meer geld vanuit Rijk nodig voor aanpak stikstof

ARNHEM (ANP) - De uitspraak in de 'stikstofzaak' van Greenpeace tegen de Staat laat opnieuw zien "hoe belangrijk het is dat onze natuurdoelen worden gehaald", vindt de provincie Gelderland. Volgens het provinciebestuur toont de uitspraak ook wederom aan dat Gelderland meer geld van het Rijk nodig heeft om de stikstofuitstoot terug te dringen en natuurherstel te realiseren.

10 uur geleden
Wiersma na stikstofuitspraak: gedwongen uitkoop gaan we niet doen

DEN HAAG (ANP) - Hoe de nieuwe stikstofplannen van het kabinet er na de uitspraak van de rechter uit gaan zien, kan landbouwminister Femke Wiersma nog niet zeggen. Wel is zij stellig over welke ingreep geen deel zal uitmaken van het nieuwe beleid: over gedwongen uitkoop heeft de coalitie afgesproken "dat we dat niet gaan doen", benadrukt de bewindsvrouw. "En ik ga dat als minister ook niet meemaken."

10 uur geleden
Europarlementariërs laaiend over 'groen lobbyschandaal'

STRAATSBURG (ANP) - Nederlandse Europarlementariërs van VVD, BBB en NSC vinden het onacceptabel dat de Europese Commissie jarenlang milieuorganisaties zou hebben gesubsidieerd, waarvoor die in ruil moesten lobbyen voor de Green Deal van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans. Zij vinden dat het "groene lobbyschandaal", zoals BBB'er Sander Smit het noemt, tot op de bodem moet worden uitgezocht. Ook eisen ze opheldering hierover van de Europese Commissie.

11 uur geleden
Van Weel verdedigt wegtrekken agenten: NAVO-top maakt juist trots

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet trots zijn dat het de komende NAVO-top mag organiseren, vindt justitieminister David van Weel. Hij heeft weinig op met het beklag van bijvoorbeeld burgemeesters dat de veeleisende rol van gastland gekkenwerk zou zijn. Dat de NAVO belangrijker is dan ooit en Nederland voor het eerst aan de beurt komt, moet volgens Van Weel zwaarder wegen dan de wissel die de top trekt op de politie. "We gaan dit gewoon doen."

12 uur geleden
FNV eist actieplan Qbuzz na klachten buschauffeurs Zuid-Holland

LEIDEN (ANP) - Vakbond FNV heeft in een brandbrief aan Qbuzz geëist dat het vervoersbedrijf snel actie onderneemt om de werkdruk voor de buschauffeurs in Zuid-Holland te verlagen. In een enquête onder het personeel gaf een grote meerderheid aan lichamelijke klachten door stress en spanning te hebben sinds Qbuzz half december het vervoer in het noordelijke deel van de provincie heeft overgenomen van Arriva.

12 uur geleden