Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad van State komt met voorlopige voorziening over derdelanders

Raad van State komt met voorlopige voorziening over derdelanders

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State, de hoogste bestuursrechter in het land, komt dinsdagavond met een voorlopige voorziening over de gevluchte derdelanders uit Oekraïne. Het tijdstip en de inhoud zijn nog niet bekend.

Volgens een woordvoerder is de voorlopige voorziening een vervolg op een zogeheten ordemaatregel van afgelopen vrijdag. Toen bepaalde de Raad van State dat één derdelander die zijn uitzetting aanvocht, voorlopig niet mocht worden uitgezet, omdat er meer onderzoek nodig is naar de rechten van derdelanders. Lagere rechters spraken elkaar namelijk tegen over hun positie. Sommige rechtbanken bepaalden dat ze toch mogen blijven, andere rechtbanken oordeelden juist dat ze moeten vertrekken. Ook zijn er vragen gesteld aan de hoogste Europese rechter. Die ordemaatregel gold alleen voor die ene derdelander, niet voor de hele groep.

Derdelanders woonden met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne toen Rusland dat land binnenviel. Ze vluchtten naar Nederland en kregen dezelfde bescherming als Oekraïners. Ze mochten hier wonen, werken en studeren, en kregen leefgeld. Voor derdelanders verliep dat vorige maand. Ze kregen vier weken de tijd om asiel aan te vragen of het land te verlaten. Dat verliep dinsdag. De eerste gemeenten zijn begonnen met het uitzetten van de derdelanders uit de gemeentelijke opvanglocaties.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden