
Raad van State komt met duidelijkheid over stikstofgrenzen
DEN HAAG (ANP) - De Raad van State schept woensdag duidelijkheid over de omvang van een gebied waarover stikstofneerslag in de natuur berekend moet worden. Volgens het kabinet moet daarvoor de neerslag tot maximaal 25 kilometer in de omtrek van een project berekend worden, maar volgens zes bezwaarmakers moet dat gebied veel groter zijn. De Europese natuurwetgeving schrijft namelijk voor dat stikstofgevolgen "volledig, precies en definitief" in kaart moeten worden gebracht. De beslissing van de hoogste bestuursrechter is van groot belang voor iedereen die wil bouwen in Nederland.
De raad doet de uitspraak in de zaak van de aansluiting van de snelweg A15 op de snelweg A12 bij Arnhem. Over die ontbrekende 12 kilometer snelweg wordt al tientallen jaren gedebatteerd en geprocedeerd. In 2021 besloot de Raad van State dat de minister van Infrastructuur beter moest motiveren waarom de stikstofuitstoot van de weg maar tot 5 kilometer in de omtrek was berekend, terwijl bijvoorbeeld voor scheepvaart en de veehouderij uitstoot tot op veel grotere afstanden wordt meegerekend. Een oordeel over het tracébesluit voor de aansluiting werd om die reden aangehouden.
Het kabinet besloot daarna dat voor alle infrastructurele projecten in het vervolg stikstofneerslag moest worden berekend tot op 25 kilometer in de omtrek. Die afstand is vastgelegd in het nieuwste rekenmodel dat voor het berekenen van stikstofuitstoot verplicht gebruikt moet worden. Er is al in meerdere projecten rekening gehouden met die afstand van 25 kilometer, onder meer in een plan voor een woonwijk in Waalwijk waarover de Raad van State woensdag ook uitspraak doet. Maar als de hoogste bestuursrechter het met de bezwaarmakers eens is dat stikstof over een veel grotere afstand neerslaat, klopt het rekenmodel niet en zijn vergunningen op grond van dat model dus ongeldig.
De uitspraak van de Raad van State is onder meer bepalend voor de bouw van nieuwe woonwijken, industrie en wegen die nog geen natuurvergunning hebben. Als het anders moet, ligt de vergunningverlening voorlopig weer stil, vrezen diverse deskundigen en juristen.
Meer uit Binnenland
LEEUWARDEN (ANP) - De schipper van watertaxi Stormloper kan zich de aanvaring met de snelboot Tiger op de Waddenzee niet herinneren. Hij lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Dit bleek dinsdag bij de start van de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee op 21 oktober 2022, die vier opvarenden het leven kostte.
1 minuut geledenAMSTERDAM (ANP) - Amsterdam en Haarlem gaan nieuwe kunstgrassportvelden aanleggen die toekomstbestendig zijn. De velden worden zo gemaakt dat de bespelers minder last hebben van hitte. Onder de velden wordt regenwater opgeslagen dat in droge periodes kan worden gebruikt om bij warm weer de velden te koelen. Kunstgrasvelden kunnen in de zomer extreem warm worden, tot wel 70 graden, en regenbuien worden steeds intenser en langduriger.
15 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen op de basisschool leren het meest wanneer hun leerkracht langdurig in dienst is van de school. Als er veel verloop is, is dat juist fnuikend voor de kinderen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is de afgelopen jaren in rap tempo meer gaan investeren in klimaatvriendelijke technieken, van elektrische auto's tot zonnepanelen en van warmtepompen tot verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. In 2023 telden al deze investeringen volgens het CBS op tot bijna 41 miljard euro. Daarmee bedraagt de toename bijna 80 procent ten opzichte van 2019, exclusief inflatie.
3 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee families maken gebruik van hun spreekrecht tijdens de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee. De zaak tegen de twee schippers van de snelboot en de watertaxi begint dinsdag in de rechtbank in Leeuwarden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar zijn in het havengebied van Antwerpen 166 vermoedelijke uithalers gearresteerd, een recordaantal. De helft van hen heeft de Nederlandse nationaliteit, zo maakte de Belgische politie maandag bekend.
7 uur geledenZWOLLE (ANP) - Burgemeester Peter Snijders van Zwolle vindt dat Geert Wilders een voorbeeld kan nemen aan zijn stad. De gemeenteraad stemde maandagavond in met de komst van een asielzoekerscentrum voor vierhonderd vluchtelingen in een nieuwbouwbuurt in Zwolle. PVV-leider Wilders had voorafgaand aan de vergadering tegenstanders van een azc opgeroepen om het "niet te accepteren" als de raad zo'n besluit zou nemen.
12 uur geleden