
Raad van State komt met duidelijkheid over stikstofgrenzen
DEN HAAG (ANP) - De Raad van State schept woensdag duidelijkheid over de omvang van een gebied waarover stikstofneerslag in de natuur berekend moet worden. Volgens het kabinet moet daarvoor de neerslag tot maximaal 25 kilometer in de omtrek van een project berekend worden, maar volgens zes bezwaarmakers moet dat gebied veel groter zijn. De Europese natuurwetgeving schrijft namelijk voor dat stikstofgevolgen "volledig, precies en definitief" in kaart moeten worden gebracht. De beslissing van de hoogste bestuursrechter is van groot belang voor iedereen die wil bouwen in Nederland.
De raad doet de uitspraak in de zaak van de aansluiting van de snelweg A15 op de snelweg A12 bij Arnhem. Over die ontbrekende 12 kilometer snelweg wordt al tientallen jaren gedebatteerd en geprocedeerd. In 2021 besloot de Raad van State dat de minister van Infrastructuur beter moest motiveren waarom de stikstofuitstoot van de weg maar tot 5 kilometer in de omtrek was berekend, terwijl bijvoorbeeld voor scheepvaart en de veehouderij uitstoot tot op veel grotere afstanden wordt meegerekend. Een oordeel over het tracébesluit voor de aansluiting werd om die reden aangehouden.
Het kabinet besloot daarna dat voor alle infrastructurele projecten in het vervolg stikstofneerslag moest worden berekend tot op 25 kilometer in de omtrek. Die afstand is vastgelegd in het nieuwste rekenmodel dat voor het berekenen van stikstofuitstoot verplicht gebruikt moet worden. Er is al in meerdere projecten rekening gehouden met die afstand van 25 kilometer, onder meer in een plan voor een woonwijk in Waalwijk waarover de Raad van State woensdag ook uitspraak doet. Maar als de hoogste bestuursrechter het met de bezwaarmakers eens is dat stikstof over een veel grotere afstand neerslaat, klopt het rekenmodel niet en zijn vergunningen op grond van dat model dus ongeldig.
De uitspraak van de Raad van State is onder meer bepalend voor de bouw van nieuwe woonwijken, industrie en wegen die nog geen natuurvergunning hebben. Als het anders moet, ligt de vergunningverlening voorlopig weer stil, vrezen diverse deskundigen en juristen.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Filmproducent Rob Houwer is overleden, bevestigde Ineke van Wezel, die jarenlang met Houwer samenwerkte, zondag aan het ANP na berichtgeving van Het Parool. De producent van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt. Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.
16 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap tegen Wales is "in totaal door 2,9 miljoen" mensen bekeken. Dat meldt zondagochtend de NOS, die de wedstrijd uitzond. Via de site en app van de NOS keken bijna 180.000 mensen.
17 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.
19 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.
19 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
1 dag geleden