Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad van State in advies: breng oorzaken armoede beter in kaart

Raad van State in advies: breng oorzaken armoede beter in kaart

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State snapt dat het demissionaire kabinet extra geld uittrekt om armoede te bestrijden en vindt het een "goede stap" dat daar ditmaal op de begroting ook financiële dekking voor is gezocht. Maar er had beter onderzocht moeten worden hoe het komt dat zoveel mensen structureel moeite hebben om rond te komen.

Dat staat in het jaarlijkse advies van de Raad van State over de miljoenennota. Het kabinet stuurt volgens zijn belangrijkste adviseur in het armoedebeleid te veel op "losse indicatoren", zonder echt te begrijpen wat de onderliggende oorzaken zijn van armoede, of wat "bewezen effectieve en uitvoerbare maatregelen" zijn.

"Om onder meer werken te laten lonen en kansengelijkheid te vergroten (...) zijn echter structureel beleid en hervormingen benodigd op uiteenlopende beleidsterreinen, zoals de arbeidsmarkt en in de volkshuisvesting", schrijft de Raad van State. Dat vraagt om een "samenhangende analyse" van wat wel en niet goed gaat in de economie.

Extra steuntje

"We snappen de maatregel wel", zegt staatsraad Richard van Zwol over het koopkrachtpakket. Maar hij had graag "een betere analyse" gezien van wat het probleem veroorzaakt. Want het is bepaald niet de eerste keer dat een kabinet op Prinsjesdag pleisters moet plakken, omdat kwetsbare groepen erop achteruit dreigen te gaan.

Het kabinet trekt 2 miljard euro extra uit om arme gezinnen een extra steuntje in de rug te geven, onder meer met verhogingen van het kindgebonden budget en de huurtoeslag. Zonder deze ingrepen dreigde volgens een raming van het Centraal Planbureau het aantal mensen onder de armoedegrens volgend jaar op te lopen tot meer dan 1 miljoen.

Financieel gedekt

In tegenstelling tot het vorig jaar aangekondigde prijsplafond voor energie, zijn deze koopkrachtmaatregelen al wel meteen financieel gedekt. Het geld wordt grotendeels opgehaald bij mensen die relatief veel verdienen. Zij gaan over een groter deel van hun inkomen het hoge belastingtarief betalen.

Het inmiddels demissionaire kabinet begon met stevige ambities op het gebied van armoedebestrijding. Het liet wel een commissie onderzoeken welk bedrag mensen minimaal nodig hebben om rond te komen. Het huidige sociaal minimum voldoet bij lange na niet, luidde de conclusie. Maar de achterliggende oorzaken van armoede kwamen in deze studie niet aan bod.

Meer uit Politiek

Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

21 uur geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

2 dagen geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

2 dagen geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

2 dagen geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

2 dagen geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

2 dagen geleden