Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad van State: gaswinning Groningen niet te hoog dit jaar

Raad van State: gaswinning Groningen niet te hoog dit jaar

DEN HAAG (ANP) - De regering heeft dit jaar niet een te hoge gaswinning toegestaan in Groningen. Dat oordeelt de Raad van State in een zaak die is aangespannen door de Groninger Bodem Beweging en een aantal inwoners van de provincie. Die vonden dat er te veel gas mag worden gewonnen uit het Groningerveld, maar daar gaat de hoogste bestuursrechter van het land niet in mee.

De regering had aanvankelijk besloten dat 3,9 miljard kubieke meter gas mag worden gewonnen in het 'gasjaar' dat loopt van oktober 2021 tot en met september 2022. Dat vonden de Groninger Bodem Beweging en de ontevreden burgers al te hoog. In april werd dit maximum ook nog verhoogd naar 4,5 miljard kubieke meter gas. Dit doel geldt bij een gemiddelde temperatuur.

De toegestane hoeveelheid gas uit het Groningerveld werd in april onder meer verhoogd omdat de bouw van een stikstoffabriek in Zuidbroek vertraging opliep. Deze installatie maakt het mogelijk om buitenlands gas uit bijvoorbeeld Noorwegen te gebruiken in Nederlandse huishoudens en bedrijven. Daardoor zou op termijn juist minder Gronings gas nodig zijn.

Vraag naar gas

Bij het besluit van staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) om de maximale gaswinning te verhogen, telde ook mee dat de Duitse vraag naar Gronings gas hoger uitpakte dan eerder verwacht. De bewindsman heeft volgens de Raad van State een juiste afweging gemaakt tussen de belangen van de Groningers om de gaswinning te beëindigen en die van bedrijven en huishoudens om te worden voorzien van voldoende gas.

De regering is bezig de gaswinning in Groningen af te bouwen naar nul in 2023 of 2024 vanwege de aardbevingen die hierdoor worden veroorzaakt. De Raad van State stelt vast dat de meningen - ook tussen wetenschappers - uiteenlopen over het aantal gebouwen dat moet worden versterkt vanwege de veiligheid. Volgens de Raad van State houdt staatssecretaris Vijlbrief hier voldoende rekening mee omdat alle gebouwen die mogelijk niet aan de veiligheidsnorm voldoen, in het versterkingsprogramma staan.

De problemen met het versterkingsprogramma zijn volgens de bestuursrechter niet zo groot dat de maximale gaswinning omlaag moet. "De meerderheid van de schadevergoedingsverzoeken over fysieke schade aan gebouwen wordt binnen de streeftermijn van een half jaar afgehandeld΅, zo zet de Raad van State uiteen. "Dat dit niet in alle gevallen lukt, maakt nog niet dat de schadeafhandeling zo traag verloopt dat de staatssecretaris daarom tot een ander besluit had moeten komen over het niveau van gaswinning."

Meer uit Binnenland

Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

1 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

5 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

8 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

8 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

10 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

18 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

18 uur geleden