Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad van State: gaswinning Groningen niet te hoog dit jaar

Raad van State: gaswinning Groningen niet te hoog dit jaar

DEN HAAG (ANP) - De regering heeft dit jaar niet een te hoge gaswinning toegestaan in Groningen. Dat oordeelt de Raad van State in een zaak die is aangespannen door de Groninger Bodem Beweging en een aantal inwoners van de provincie. Die vonden dat er te veel gas mag worden gewonnen uit het Groningerveld, maar daar gaat de hoogste bestuursrechter van het land niet in mee.

De regering had aanvankelijk besloten dat 3,9 miljard kubieke meter gas mag worden gewonnen in het 'gasjaar' dat loopt van oktober 2021 tot en met september 2022. Dat vonden de Groninger Bodem Beweging en de ontevreden burgers al te hoog. In april werd dit maximum ook nog verhoogd naar 4,5 miljard kubieke meter gas. Dit doel geldt bij een gemiddelde temperatuur.

De toegestane hoeveelheid gas uit het Groningerveld werd in april onder meer verhoogd omdat de bouw van een stikstoffabriek in Zuidbroek vertraging opliep. Deze installatie maakt het mogelijk om buitenlands gas uit bijvoorbeeld Noorwegen te gebruiken in Nederlandse huishoudens en bedrijven. Daardoor zou op termijn juist minder Gronings gas nodig zijn.

Vraag naar gas

Bij het besluit van staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) om de maximale gaswinning te verhogen, telde ook mee dat de Duitse vraag naar Gronings gas hoger uitpakte dan eerder verwacht. De bewindsman heeft volgens de Raad van State een juiste afweging gemaakt tussen de belangen van de Groningers om de gaswinning te beëindigen en die van bedrijven en huishoudens om te worden voorzien van voldoende gas.

De regering is bezig de gaswinning in Groningen af te bouwen naar nul in 2023 of 2024 vanwege de aardbevingen die hierdoor worden veroorzaakt. De Raad van State stelt vast dat de meningen - ook tussen wetenschappers - uiteenlopen over het aantal gebouwen dat moet worden versterkt vanwege de veiligheid. Volgens de Raad van State houdt staatssecretaris Vijlbrief hier voldoende rekening mee omdat alle gebouwen die mogelijk niet aan de veiligheidsnorm voldoen, in het versterkingsprogramma staan.

De problemen met het versterkingsprogramma zijn volgens de bestuursrechter niet zo groot dat de maximale gaswinning omlaag moet. "De meerderheid van de schadevergoedingsverzoeken over fysieke schade aan gebouwen wordt binnen de streeftermijn van een half jaar afgehandeld΅, zo zet de Raad van State uiteen. "Dat dit niet in alle gevallen lukt, maakt nog niet dat de schadeafhandeling zo traag verloopt dat de staatssecretaris daarom tot een ander besluit had moeten komen over het niveau van gaswinning."

Meer uit Binnenland

Rechtbank doet uitspraak in zaak Greenpeace over stikstof

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet uitspraak in de zaak die Greenpeace heeft aangespannen tegen de Staat. De milieuorganisatie wil dat de Staat gedwongen wordt om snel veel minder stikstof neer te laten komen op kwetsbare natuur.

2 uur geleden
Halsema: VVD-plan voor inperken demonstratierecht helpt ons niet

HILVERSUM (ANP) - Met de plannen van de VVD voor strengere regels tegen demonstraties die de openbare orde verstoren, zijn gemeenten niet geholpen. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in het BNNVARA-programma Bar Laat. Volgens haar zijn voor de uitvoering van de plannen meer politiemensen nodig dan nu bij demonstraties, terwijl de politie kampt met personeelstekorten.

4 uur geleden
Rijksmuseum krijgt beeld van Bernini permanent in bruikleen

AMSTERDAM (ANP) - Het Rijksmuseum in Amsterdam krijgt een beeld van de Italiaanse kunstenaar Bernini permanent in bruikleen. Het is het enige beeld van de wereldberoemde beeldhouwer in Nederland, meldt het museum woensdag. Het gaat om een terracotta modelbeeld van de Griekse zeegod Triton, staand op een schelp. Het beeld werd in opdracht van paus Innocentius X gemaakt voor een fontein op het Piazza Navona in Rome.

4 uur geleden
Bewoners Tarwekamp kunnen voorlopig niet terug, pand te onveilig

DEN HAAG (ANP) - Bewoners van de Haagse Tarwekamp kunnen voorlopig niet naar hun appartement terugkeren. Een groot deel van de koopwoningen in het pand is nog niet veilig na de fatale explosies van 7 december, meldt de gemeente Den Haag namens de bewoners en de Vereniging van Eigenaren. Dat blijkt uit bouwkundig onderzoek dat door een extern adviesbureau is uitgevoerd.

8 uur geleden
Nog één Nederlander wil weg uit de Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - In de Gazastrook verblijft nog één Nederlander die weg wil uit de verwoeste Palestijnse kuststrook. Israël laat hem om veiligheidsredenen niet vertrekken, zei minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer. Vier andere Nederlanders willen om familieredenen in de Gazastrook blijven, zei de minister.

8 uur geleden
Automobilist (78) overleden door ongeluk met vrachtwagen op N322

AFFERDEN (ANP) - Een 78-jarige man uit Nijmegen is dinsdagmiddag overleden door een verkeersongeluk op de N322 bij het Gelderse Afferden. Bij het ongeval waren een personenauto en een vrachtwagen betrokken. De man bestuurde de auto, waarin ook een 75-jarige vrouw uit Nijmegen zat. Zij is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

11 uur geleden
Onderzoek TU Eindhoven naar cyberaanval in april klaar

EINDHOVEN (ANP) - De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) laat uitzoeken hoe hackers ruim een week geleden hebben geprobeerd binnen te dringen in haar computernetwerk. Dat onderzoek, uitgevoerd door cyberbeveiliger Fox-IT, wordt op zijn vroegst in april gepubliceerd. Dan komt ook een ander onderzoek naar buiten, naar de manier waarop de universiteit op de aanval heeft gereageerd.

12 uur geleden