Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad van State: fiscus zette ons op verkeerde been met invordering

Raad van State: fiscus zette ons op verkeerde been met invordering

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State heeft lange tijd niet geweten dat de terugvordering van kinderopvangtoeslagen de betrokken ouders in diepe financiële ellende stortte. Dat kwam omdat de Belastingdienst op de zitting altijd meldde dat er een betalingsregeling zou komen, "maar er werd ons een ander verhaal verteld dan in werkelijkheid gebeurde", zei voorzitter Bart Jan van Ettekoven, sinds 2017 voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen de parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid onderzoekt.

De regeling hield volgens Van Ettekoven in dat - mits er geen sprake was van fraude of grove schuld - er in beginsel 24 maanden werd terugbetaald en dat bij het terug te betalen maandbedrag rekening werd gehouden met de financiële draagkracht en leefgeld voor basisvoorzieningen (beslagvrije voet). Eventuele restanten kwamen dan "op de plank terecht ter verjaring. Maar in de praktijk pakte dit heel anders uit, bleek later", zei Van Ettekoven. De richtlijnen werden niet gevolgd en de Raad van State had hier zelf geen zicht op. Van Ettekoven vindt "dat we dieper hadden moeten doorvragen ".

Dat rechters tot in hoogste instantie lang vasthielden aan de harde koers van de Belastingdienst komt volgens Van Ettekoven door onduidelijkheid in de wet. Rechters gaan de wet dan zelf interpreteren. Sinds 2006 was volgens de voorzitter "voor iedereen duidelijk" dat er sprake was van een dwingend karakter van de betreffende wetten Wet Kinderopvang en van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (Awir). Dat betekende dat ook kleine onregelmatigheden bepalend waren voor een negatief besluit en dat ouders dan alle ontvangen toeslagen moesten terugbetalen.

Achteraf

Zeker twintig rechtsgeleerden hebben hierover uiteenlopende opvattingen. Sommigen menen dat terugvordering kón maar niet verplicht was, hield de commissie voor, maar "dat zeiden ze achteraf", zei Van Ettekoven. Hij wees erop dat de Tweede Kamer zelf in veel wetten de bepaling dat 'het kan' heeft vervangen in dat 'het moet'. De Raad van State behandelde in dertien jaar tijd 1800 kinderopvangtoeslagzaken.

Pas in 2019 ging de hoogste bestuursrechter om en werd milder geoordeeld, onder meer omdat de rechtbanken in Den Haag en Rotterdam zich tegen de harde koers keerden. Een van de lessen die zijn geleerd is dat rechtbanken en de Raad voortaan informatie met elkaar moeten delen, vindt Van Ettekoven. Ook vindt hij het "buitengewoon spijtig en niet goed" dat de Raad niet was ingegaan op de zorgen die de rechters in Rotterdam al in 2014 naar voren brachten.

Meer uit Binnenland

Stroomstoring rond Delft door aardfout

POELDIJK (ANP) - Rond de Zuid-Hollandse plaatsen Schipluiden, Den Hoorn, Delft en Wateringen is vrijdagochtend rond 07.30 uur een stroomstoring ontstaan, meldt Westland Infra. Volgens de energiebeheerder lijkt de oorzaak een aardfout te zijn, wat betekent dat er stroom buiten de kabels loopt. De storing duurt naar verwachting drie uur, aldus Westland Infra.

1 uur geleden
OM-baas Otte: Weski wilde zelf in bunker in Zeist blijven

DEN HAAG (ANP) - Voormalig advocaat Inez Weski wilde na haar eerste dagen in voorarrest niet worden overgeplaatst naar een andere gevangenis, zegt OM-baas Rinus Otte in een interview tegen De Telegraaf. Eerder schreef Weski in haar boek dat het tijdens haar verblijf in de ondergrondse bunker in Kamp Zeist voelde alsof ze "levend begraven" was.

2 uur geleden
OM geeft stand van zaken op eerste zitting over kunstroof Assen

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.

4 uur geleden
Den Haag wil gratis openbaar vervoer tijdens NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.

6 uur geleden
Den Haag wil beelden relschoppers Scheveningen online

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.

6 uur geleden
Ook afgelopen winter veel bijenvolken gestorven

WAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.

12 uur geleden
Schoof geeft plan Rutte voor hoger defensiebudget wel kans

OSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.

13 uur geleden