
Raad van State: Faber onzorgvuldig bij voorbereiding asielwetten
DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber is "onzorgvuldig" geweest bij de voorbereiding van haar wetsvoorstellen die moeten helpen de asielinstroom te verlagen. Dat schrijft de Raad van State in een advies. Organisaties als de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de rechtspraak hebben bijvoorbeeld veel te kort de tijd gehad om hun zienswijze te geven.
De voorstellen zijn bedoeld om de druk op de asielketen te verlichten, maar kunnen volgens de raad in plaats daarvan juist tot een zwaardere belasting leiden. De IND zal "bewerkelijkere beslissingen" moeten nemen. Bovendien wordt "niet aannemelijk gemaakt" dat de voorgestelde maatregelen leiden tot een daling van de asielinstroom, terwijl dat juist een van de hoofddoelen is.
Het valt volgens de raad te verwachten dat asielzoekers vaker naar de rechter stappen. De afdeling advisering van de raad verwacht bovendien dat procedures langer zullen duren, met als gevolg dat mensen langer in de asielopvang blijven. Dat kan ook ten koste gaan van het recht op een eerlijk proces.
Noodrecht
Zoals eerder al in de media is uitgelekt, adviseert de raad om de wetten eerst aan te passen voordat deze naar de Tweede Kamer worden gestuurd. De adviseurs manen Faber om "voor iedere maatregel dragend te motiveren waarom deze effectief en uitvoerbaar is, en anders van de maatregel af te zien". Dat ligt vooral gevoelig bij coalitiepartner PVV, die elke aanpassing er één te veel vindt.
In het coalitieakkoord was aanvankelijk afgesproken dat het staatsnoodrecht zou worden toegepast om het asielbeleid fors aan te scherpen. Op aandringen van NSC werd daaraan de voorwaarde gesteld dat Faber die omstreden stap van een "dragende motivering" zou voorzien. Dat lukte haar niet, waarna besloten werd alsnog snel met reguliere wetgeving te komen.
Europese regels
De raad maant het kabinet om de grondrechten van asielzoekers niet uit het oog te verliezen. "In het bijzonder relevant zijn hierbij het verbod op discriminatie, de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en het recht op familie- en gezinsleven."
De adviseurs voorzien verder praktische problemen omdat uitvoerders in dezelfde periode ook te maken krijgen met nieuwe regels van het Europese Asiel- en Migratiepact. Ook dat leidt tot extra werklast in de migratieketen. Zulke zorgen hebben de Raad voor de rechtspraak en het IND eerder ook al uitgesproken. De Raad van State adviseert Faber om haar wetsvoorstellen beter af te stemmen op de nieuwe Europese regels.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) schrijft op X dat ze het "on-uit-leg-baar" vindt dat jongeren van het asielzoekerscentrum (azc) van Sint Annaparochie binnenkort een uitje hebben naar de Efteling. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft het jaarlijkse uitje van het azc bewust dan georganiseerd om onrust tijdens het dorpsfeest te voorkomen, schrijft de Leeuwarder Courant.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Trumps beoogde Amerikaanse ambassadeur voor Nederland, Joe Popolo, wil zich vooral inzetten voor handel, veiligheid en samenwerking op technologisch vlak. Dat zei hij tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat over zijn voordracht als ambassadeur.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans bepleit dat een volgend kabinet een akkoord sluit met werknemers en werkgevers en daarin een flinke salarisverhoging afspreekt. In ruil daarvoor krijgen ondernemers investeringen die de productiviteit moeten verhogen. De leider van GroenLinks-PvdA zal zijn plan donderdagavond toelichten als hij de Spiekmanlezing geeft in de Pelgrimvaderskerk in Rotterdam.
10 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) moet in 2029 4100 cellen sluiten als er geen extra geld voor de gevangenissen komt. Dat zegt ze tijdens een werkbezoek aan een Huis van Bewaring in Rotterdam. De PVV-bewindsvrouw heeft 500 miljoen euro nodig om de problemen in de gevangenissen op te lossen, maar kreeg dat geld tijdens de bijstelling van de begroting niet.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden tegen oud-minister Ben Bot (87) om een verkeersongeval in november 2022. De officier van justitie eist ook dat de oud-minister 3000 euro overmaakt aan Slachtofferhulp. Bot reed met zijn auto over een stoep aan de Badhuisweg in Den Haag en reed daarbij een 14-jarig meisje aan. Zij brak haar been en neus.
12 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
1 dag geleden