
Raad van State: dwangsom voor VWS als Wob-besluit uitblijft
DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) moet uiterlijk 30 november een besluit nemen over drie informatieverzoeken van het televisieprogramma Nieuwsuur. Doet hij dat niet, dan moet het departement een dwangsom betalen. Dat heeft de Raad van State (RvS) woensdag bepaald.
Nieuwsuur deed in mei vorig jaar een aantal verzoeken om informatie op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Omdat over die verzoeken tot dusver niet binnen de wettelijke termijn volledig is besloten, spande het programma een zaak aan. Vanwege de coronacrisis gaat VWS al langer anders om met Wob-verzoeken. In plaats van alle verzoeken individueel te behandelen, worden documenten om de zoveel tijd per rubriek openbaar gemaakt. Alle verzoeken los behandelen is vanwege de crisis niet haalbaar, luidt de redenering van het ministerie.
Deze werkwijze is "niet in strijd met de wet", oordeelt de Raad van State. Maar dan moet er wel bij elk zogenoemd deelbesluit duidelijk worden gemaakt aan welk deel van het verzoek tegemoet is gekomen. Dat was eerder niet het geval, maar het ministerie paste vorige maand de werkwijze aan om deze duidelijkheid wel te bieden.
De RvS heeft "begrip" voor het feit dat er door de coronacrisis minder of geen tijd was voor de behandeling van Wob-verzoeken. Tegelijkertijd vindt de RvS dat de minister pas ná een uitspraak van een rechter deze zomer "voldoende de ernst van het gebrek aan voortgang" met betrekking tot de Wob-verzoeken heeft ingezien. Daarmee heeft hij "onvoldoende rekening gehouden met het feit dat de coronapandemie tot voor burgers en ondernemingen ingrijpende maatregelen en hevige maatschappelijke discussies heeft geleid".
Over de drie verzoeken van Nieuwsuur is nog geen volledig besluit geveld. De Raad van State geeft VWS tot eind november de tijd om te beslissen. Gebeurt dat niet, dan moet het ministerie een dwangsom van 100 euro per dag per Wob-verzoek betalen, met een maximum van 15.000 euro.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
20 uur geledenBORCULO (ANP) - De wolk met de gevaarlijke stoffen die vrijdagavond op het terrein van FrieslandCampina in Borculo vrijkwam, is inmiddels verdampt. Er zijn geen gevaarlijke stoffen op de grond terechtgekomen. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland omstreeks 01.00 uur zaterdagochtend.
1 dag geledenBORCULO (ANP) - Bij een bedrijf in Borculo is een gevaarlijke stof vrijgekomen die voor een chemische reactie heeft gezorgd. Dat meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Die laat weten dat een NL-Alert is verstuurd voor het gebied rondom Borculo richting Haarlo met het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden en de gebouwventilatie uit te zetten. Op beelden is een oranjeachtige rookwolk in de lucht te zien.
1 dag geledenCOEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil demissionair premier Dick Schoof horen in de strafzaak van een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De medewerker wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten. Schoof was voorheen hoofd van de NCTV. Ook het huidige hoofd, Pieter-Jaap Aalbersberg, is toegewezen als getuige in de zaak.
1 dag geledenHILVERSUM (ANP) - Suzan & Freek zijn toch te zien bij The Voice of Holland. Dat maakte het muzikale duo vrijdag bekend op Instagram. "Je ziet het goed: we zijn er gewoon bij, we nemen dit najaar plaats in onze duo-stoel bij The Voice of Holland", schrijft het duo bij een foto met de andere coaches van de talentenjacht.
1 dag geleden