Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad van State besluit over edelherten Oostvaardersplassen

Raad van State besluit over edelherten Oostvaardersplassen

DEN HAAG/AMERSFOORT (ANP) - De Raad van State spreekt zich woensdag uit over het afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen. Gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer kreeg van de provincie Flevoland in 2019 een ontheffing om een overschot aan edelherten in het natuurgebied af te schieten, maar de rechter vond in november vorig jaar dat het besluit om herten af te schieten niet goed was onderbouwd. Sindsdien ligt het afschot van herten in het Europese vogelreservaat stil.

Het was de bedoeling dat zich in de Oostvaardersplassen een parkachtig landschap zou ontwikkelen zonder ingrijpen van de mens. Maar een paar jaar geleden bleek dat er veel teveel grote grazers in het gebied rondliepen, die ook niet genoeg te eten hadden. Na veel discussie is toen besloten dat Staatsbosbeheer de edelhertenstand door afschot op maximaal 490 dieren zal houden. Omdat dat nieuw beleid was moest er een nieuw faunabeheersplan worden gemaakt. Aangezien het aantal herten ondertussen steeds toenam, gaf de provincie alvast een ontheffing, die de rechter na bezwaar van dierenorganisaties niet toeliet.

Staatsbosbeheer en de provincie Flevoland stapten naar de Raad van State. Die beslist nu over een ontheffing, die maar tot 1 januari van dit jaar gold. Maar het gaat volgens Staatsbosbeheer eigenlijk om de onderliggende discussie, namelijk of de gebiedsbeheerder actief mag ingrijpen in de hertenstand door afschot. "Wij constateren dat de wilde flora en fauna en de biodiversiteit in het natuurgebied teveel lijden onder het grazen van te grote groepen herten en dat daardoor de doelstellingen niet worden gehaald. Anderen vinden dat de natuur meer tijd moet krijgen om zichzelf te reguleren", aldus een woordvoerster.

Als de hoogste bestuursrechter het afschot ook verbiedt, moeten de provincie en Staatsbosbeheer zich beraden op de situatie, zegt de woordvoerster. Als het afschot wel wordt toegestaan, begint Staatsbosbeheer ook nog niet meteen, want de herten worden met rust gelaten tijdens de bronstperiode. Er lopen ondertussen alweer veel meer dan 490 edelherten in de Oostvaardersplassen.

Meer uit Binnenland

Nog eens 8 relschoppers rond voetbalwedstrijd Utrecht aangehouden

UTRECHT (ANP) - De politie heeft deze week nog eens acht verdachten aangehouden in de zaak van de rellen na de thuiswedstrijd van FC Utrecht tegen Go Ahead Eagles op zondag 26 mei. Het gaat om mannen uit Utrecht, Maarssen, Vleuten en Houten. Alle verdachten zitten vast voor verhoor.

18 minuten geleden
Kamer debatteert 3 juli over regeringsverklaring kabinet-Schoof

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat woensdag 3 juli in debat over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet onder leiding van beoogd premier Dick Schoof. Dat is althans het "streven" van Kamervoorzitter Martin Bosma. Dat kabinet is dan net één dag beëdigd: op dinsdag staat de ministersploeg op het bordes.

25 minuten geleden
Landbouwminister Wiersma: kunnen niet iedereen tevreden stellen

DEN HAAG (ANP) - De beoogde minister van Landbouw Femke Wiersma (BBB) is zich ervan bewust dat ze verantwoordelijk wordt voor een ingewikkeld dossier. "In het algemeen denk ik dat we het nooit iedereen helemaal tevreden kunnen maken", aldus de aanstaande bewindsvrouw na een gesprek met de formateur en de beoogde premier. "Dat is gewoon de realiteit waar we in leven."

49 minuten geleden
PVV'er Markuszower zegt inhoud AIVD-screening niet te kennen

DEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Gidi Markuszower is niet op de hoogte van de inhoud van de AIVD-screening over hemzelf, zegt hij. "Vooralsnog ken ik de feiten niet." Na die zogeheten 'naslag' trok PVV-leider Geert Wilders Markuszower terug als kandidaat-minister van Asiel en Migratie. Markuszower: "Ik heb betere weken gekend."

1 uur geleden
Agent gebruikt vuurwapen in Ter Apel, man raakt gewond aan been

TER APEL (ANP) - In het Groningse Ter Apel heeft een politieagent dinsdagmiddag zijn vuurwapen gebruikt, waarbij een man gewond is geraakt aan zijn been. De Rijksrecherche doet onderzoek naar het voorval.

1 uur geleden
Hongaarse premier Orbán steunt Rutte als nieuwe NAVO-chef

BOEDAPEST (ANP) - De Hongaarse premier Viktor Orbán steunt Mark Rutte als volgende secretaris-generaal van de NAVO. Orbán lag lang dwars bij de benoeming, maar had maandag een "goed gesprek" met de Nederlandse demissionaire premier. Hij liet toen al doorschemeren hem te zullen steunen.

1 uur geleden
Licht wisselvallig weer tijdens Pinkpop

LANDGRAAF (ANP) - Het wordt komend weekend wisselend weer tijdens festival Pinkpop. Volgens Weeronline wordt het prima festivalweer, maar behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden.

1 uur geleden