
Raad van State besluit over edelherten Oostvaardersplassen
DEN HAAG/AMERSFOORT (ANP) - De Raad van State spreekt zich woensdag uit over het afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen. Gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer kreeg van de provincie Flevoland in 2019 een ontheffing om een overschot aan edelherten in het natuurgebied af te schieten, maar de rechter vond in november vorig jaar dat het besluit om herten af te schieten niet goed was onderbouwd. Sindsdien ligt het afschot van herten in het Europese vogelreservaat stil.
Het was de bedoeling dat zich in de Oostvaardersplassen een parkachtig landschap zou ontwikkelen zonder ingrijpen van de mens. Maar een paar jaar geleden bleek dat er veel teveel grote grazers in het gebied rondliepen, die ook niet genoeg te eten hadden. Na veel discussie is toen besloten dat Staatsbosbeheer de edelhertenstand door afschot op maximaal 490 dieren zal houden. Omdat dat nieuw beleid was moest er een nieuw faunabeheersplan worden gemaakt. Aangezien het aantal herten ondertussen steeds toenam, gaf de provincie alvast een ontheffing, die de rechter na bezwaar van dierenorganisaties niet toeliet.
Staatsbosbeheer en de provincie Flevoland stapten naar de Raad van State. Die beslist nu over een ontheffing, die maar tot 1 januari van dit jaar gold. Maar het gaat volgens Staatsbosbeheer eigenlijk om de onderliggende discussie, namelijk of de gebiedsbeheerder actief mag ingrijpen in de hertenstand door afschot. "Wij constateren dat de wilde flora en fauna en de biodiversiteit in het natuurgebied teveel lijden onder het grazen van te grote groepen herten en dat daardoor de doelstellingen niet worden gehaald. Anderen vinden dat de natuur meer tijd moet krijgen om zichzelf te reguleren", aldus een woordvoerster.
Als de hoogste bestuursrechter het afschot ook verbiedt, moeten de provincie en Staatsbosbeheer zich beraden op de situatie, zegt de woordvoerster. Als het afschot wel wordt toegestaan, begint Staatsbosbeheer ook nog niet meteen, want de herten worden met rust gelaten tijdens de bronstperiode. Er lopen ondertussen alweer veel meer dan 490 edelherten in de Oostvaardersplassen.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De Loep 2022, prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, gaat naar de artikelen van NRC en Dagblad van het Noorden (DVHN) over de gaswinning in Groningen en de parlementaire enquête. De producties hebben in de categorie Controlerende onderzoeksjournalistiek gewonnen. Alle winnaars van de Loep 2022 zijn vrijdag op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek bekendgemaakt.
16 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Jacobine Geel legt haar functie als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens (CvRM) tijdelijk neer. Ze doet dat, schrijft ze in een brief aan collega's, omdat ze ze ziek is geworden van de situatie die is ontstaan na een melding van intimidatie, discriminatie en vriendjespolitiek over haar. Ze ervaart de situatie als onveilig.
1 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hulporganisatie Cordaid heeft vrijdag het gironummer 667 geopend om geld in te zamelen voor slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne. In het zuiden van het land is dinsdag de Kachovka-dam in de rivier Dnipro doorgebroken waardoor er duizenden mensen zijn geëvacueerd. Ook zijn er meerdere doden.
5 uur geledenHOUTEN (ANP) - Voor het eerst dit jaar is de temperatuur ergens in Nederland boven de 30 graden uitgekomen. In het Limburgse Arcen ging het kwik om 15.30 uur naar 30,5 graden. Daarmee is sprake van de eerste lokale tropische dag, meldt Weeronline.
6 uur geledenGRONINGEN (ANP) - De hoogste alarmfase voor het risico op een natuurbrand geldt vanaf dit weekeinde ook voor Groningen, Drenthe en Friesland. Tot nu toe was het in de drie noordelijke provincies nog nat genoeg, maar de brandweer constateert dat het steeds droger wordt en dat het bovendien flink waait, waardoor extra alertheid nodig is. De hoogste alarmfase gold al sinds het midden van de week voor de rest van Nederland.
8 uur geledenHOOGEVEEN (ANP) - Pomphouders rekenen op grote drukte de laatste dagen van deze maand. Dan zijn de laatste kansen om te tanken tegen de huidige tarieven, voordat op 1 juli de accijns op benzine en diesel weer omhooggaat. Tankstations zorgen volgens Belangenvereniging Tankstations (BETA) dat de brandstofpompen "bom- en bomvol" zitten om de koopjesjagers aan te kunnen.
9 uur geleden