Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad van State: Amsterdam moet rondvaartbeleid aanpassen

Raad van State: Amsterdam moet rondvaartbeleid aanpassen

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdamse reders van rondvaartboten krijgen gelijk in hun verzet tegen het vergunningenstelsel van de gemeente. De Raad van State heeft in 28 zaken bepaald dat de wijziging van het systeem "onevenredig bezwarend" is voor met name kleine reders. De gemeente moet beter motiveren dat het stellen van een maximumaantal vergunningen voor de passagiersvaart noodzakelijk is, zo stelt de raad.

Om de groeiende drukte op de grachten tegen te gaan, kwam de gemeente Amsterdam een paar jaar geleden met een nieuw vergunningenstelsel voor de passagiersvaart, waar onder meer rondvaart- en salonboten onder vallen. In plaats van vergunningen voor onbepaalde tijd werd een maximaal aantal tijdelijke vaarvergunningen verloot. In het nieuwe systeem, dat dit jaar is ingegaan, is plek voor 550 vergunningen. De reders vrezen door de loting voor het voortbestaan van hun bedrijven en spanden rechtszaken aan.

In 2022 was de rechtbank het nog eens met de gemeente Amsterdam, en kregen de reders van rondvaartboten ongelijk. "De rechtbank is het met het college eens dat het algemeen belang van een leefbare stad zo'n dringende reden is dat het terecht is dat het aantal vergunningen wordt gemaximeerd", zo stelde de rechter toen. Ook was de overgangstermijn naar het nieuwe stelsel niet te kort, vond de rechtbank, omdat reders meerdere jaren kregen om zich in te stellen op de nieuwe situatie. De reders stapten daarop naar de Raad van State.

'Geschikt en noodzakelijk'

"De gemeente mag om veiligheidsredenen een maximum stellen aan het aantal vergunningen voor passagiersvervoer op de Amsterdamse binnenwateren, maar dan moet ze wel goed motiveren dat de maatregelen die ze hiervoor neemt 'geschikt en noodzakelijk' zijn en dat heeft ze niet gedaan", zo meldt de Raad van State woensdag.

De hoogste bestuursrechter stelt ook dat de manier waarop de oude vergunningen afliepen, niet eerlijk was voor kleinere reders. Door een bepaalde rangschikking liepen hun vergunningen eerder af dan die van reders met grote rondvaartboten.

Door de uitspraak van de Raad van State gelden de oude vergunningen met onbepaalde tijd weer. Het is nu aan de gemeente om het beleid aan te passen. "Als de gemeente wil vasthouden aan een maximaal aantal vergunningen, dan zal ze opnieuw beleid moeten vaststellen waarbij de maatregelen die zij zal nemen goed zijn gemotiveerd en deze niet zullen leiden tot onevenwichtige resultaten."

Meer uit Binnenland

Librije houdt drie Michelinsterren, Inter Scaldes krijgt er twee

MAASTRICHT (ANP) - De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

9 minuten geleden
Hoofdkantoor Booking.com in Amsterdam beklad en vernield

AMSTERDAM (ANP) - Het hoofdkantoor van hotelboekingssite Booking.com in Amsterdam is in de nacht van zondag op maandag beklad en zwaar beschadigd geraakt. De politie bevestigt berichtgeving door lokale media daarover. Tientallen ruiten en deuren zijn vernield. Ook is het pand beklad met een rode vloeistof.

1 uur geleden
OM eist boete tegen FVD'er Van Houwelingen om hakenkruis-tweet

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft een boete van 450 euro geëist tegen FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen voor een "onnodig grievende" tweet over voormalig ministers Ernst Kuipers en Karien van Gennip. Hierop is een bewerkte foto te zien van de toenmalige bewindspersonen met een hakenkruisvlag.

1 uur geleden
Amsterdam wijst locatie aan voor tegenprotest Israël-manifestatie

AMSTERDAM (ANP) - De groep die maandag een tegendemonstratie wil houden bij de manifestatie voor Israël op de Dam heeft een locatie aangewezen gekregen op enige afstand. Burgemeester Femke Halsema heeft besloten dat de betogers niet ook op de Dam mogen staan om wanordelijkheden te voorkomen. De actievoerders kunnen terecht op het nabijgelegen Damrak, ter hoogte van de Oudebrugsteeg.

1 uur geleden
Eieren van hobbykippen via regenwormen vervuild met PFAS

DORDRECHT (ANP) - Regenwormen lijken de belangrijkste oorzaak te zijn van de hoge concentraties PFAS in de eieren van hobbykippen uit de buurt van de Chemours-fabriek in Dordrecht. Dat concludeert advies- en ingenieursorganisatie Arcadis na onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht. In kippeneieren uit de regio Zuid-Holland Zuid is vooral PFOS aangetroffen, een stof die onder de verzamelnaam PFAS valt, maar voor zover bekend nooit is gebruikt door chemiebedrijf Chemours en voorganger DuPont.

2 uur geleden
Vorige week zo'n 900 asielaanvragen, veel minder dan vorige jaren

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer negenhonderd mensen hebben afgelopen week asiel aangevraagd in Nederland. Voor die week is dat het laagste aantal sinds 2020, in de beginperiode van de coronapandemie. In dezelfde week vorig jaar waren er zo'n 1400 aanvragen en liep de instroom snel op.

2 uur geleden
Yeşilgöz en Bikker: nieuw Catshuisgesprek over antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - Wat VVD en ChristenUnie betreft gaat het kabinet opnieuw in gesprek met Joodse organisaties over het aanhoudende antisemitisme. Dat zeggen de politici in Goedemorgen Nederland, een jaar na de Hamas-aanval op Israël. Die terreuraanval en de vele aanvallen van Israël op Gaza in reactie erop leidden ook in Nederland tot veel spanningen. Verschillende organisaties melden een enorme toename in het aantal antisemitische incidenten.

2 uur geleden