Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad van State: afschot van edelherten in Oostvaardersplassen mag

Raad van State: afschot van edelherten in Oostvaardersplassen mag

DEN HAAG (ANP) - De provincie Flevoland heeft volgens de Raad van State voldoende aangetoond dat het nodig is om het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen terug te brengen naar maximaal 490 dieren. Dat is noodzakelijk voor de bescherming van de flora en fauna in het natuurgebied. De provincie mocht gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer dus een ontheffing geven voor het afschieten van honderden dieren.

De rechtbank oordeelde in november vorig jaar na bezwaar van dierenorganisaties dat de afgegeven ontheffing niet voldoende was onderbouwd. Daarmee kwam het gewenste afschot stil te liggen. Maar de Raad van State heeft die uitspraak woensdagmorgen vernietigd. De hoogste bestuursrechter vindt dat verschillende ecologische onderzoeken aantonen dat overbegrazing natuurschade veroorzaakt. Op grond van een ander onderzoek kwam Flevoland terecht tot de conclusie dat er hooguit 490 herten in de Oostvaardersplassen kunnen leven, aldus de raad.

De opdracht van de provincie aan Staatsbosbeheer gold tot 1 januari van dit jaar. Die periode is al verstreken, maar de uitspraak van de Raad van State is belangrijk voor het ondertussen vastgestelde nieuwe beleid voor de Oostvaardersplassen. Het was de bedoeling dat het Europese vogelreservaat een parkachtig landschap zou worden zonder ingrijpen van de mens. Het bleek echter dat de aantallen grote grazers veel te hard groeiden. Door overbegrazing zijn riet, struiken, bomen en vogels verdwenen. Reeën zijn niet meer waargenomen in het gebied. Daarom is besloten dat de gebiedsbeheerder de groepen grote grazers binnen de perken zal houden. Het overschot aan edelherten wordt afgeschoten en groepen konikpaarden worden zo veel mogelijk verhuisd.

Staatsbosbeheer gaat het afschot na de uitspraak van de Raad van State niet meteen hervatten, want de herten worden in de bronsttijd met rust gelaten. Eind oktober wordt geteld hoeveel herten afgeschoten moeten worden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

'Landelijke maatregelen nodig om virus onder controle te krijgen'

CORONAVIRUSDEN HAAG (ANP) - Er zullen landelijke maatregelen nodig zijn om het coronavirus weer onder controle te krijgen, zeggen deskundigen in het AD. Volgens hen hebben regionale coronamaatregelen op dit moment geen nut, gezien het aantal regio's waar het virus weer oplaait snel toeneemt.

18 minuten geleden
Grote brand bij metaalbedrijf in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam is in de nacht van woensdag op donderdag een grote brand ontstaan bij een oudijzerbedrijf aan de Kwadrantweg. Een schroothoop op het terrein staat in brand, meldt een brandweerwoordvoerder. De brandweer is met meerdere eenheden ter plaatse en probeert te voorkomen dat het vuur zich uitbreidt.

1 uur geleden
Samir A. voor rechter wegens verdenking financieren terrorisme

TERRORISMEROTTERDAM (ANP) - Samir A. (34) staat donderdag voor de rechtbank in Rotterdam op verdenking van het financieren van terrorisme. Het Openbaar Ministerie verdenkt A. van het geld inzamelen voor vrouwen en kinderen in IS-gebied. Sinds eind juni zit hij hiervoor vast. Samir A. is bekend als lid van de zogeheten Hofstadgroep, die eerder is veroordeeld voor terroristische activiteiten.

1 uur geleden
Opgelucht Scapino Ballet begint seizoen met hulp van rapper Dox

ROTTERDAM (ANP) - Scapino Ballet Rotterdam begint donderdag opgelucht aan een nieuw seizoen, met een voorstelling die gemaakt is samen met onder anderen rapper Dox ofwel Unorthadox. Op Prinsjesdag werd definitief dat het gezelschap toch subsidie krijgt van het Rijk.

1 uur geleden
Kabinet: regionale teams gaan mensen begeleiden naar ander werk

CORONAVIRUSDEN HAAG (ANP) - Regionale mobiliteitsteams gaan mensen die hun werk zijn kwijtgeraakt door de coronacrisis gericht begeleiden bij het zoeken naar een andere baan. In die teams werken gemeenten, uitkeringsinstantie UWV en sociale partners intensief met elkaar samen, schrijven minister Wouter Koolmees en staatssecretaris Bas van 't Wout (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan de Tweede Kamer.

4 uur geleden
UMCG krijgt 30 miljoen voor hoopgevend onderzoek lymfeklierkanker

GRONINGEN (ANP) - Universitair Medisch Centrum Groningen krijgt 30 miljoen euro van Zorginstituut Nederland en organisatie voor gezondheidsonderzoek ZonMw voor nader onderzoek naar een hoopgevende innovatieve immuuntherapie voor mensen met een zeer agressieve vorm van lymfeklierkanker. Het gaat om een vorm, diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL), die ieder jaar circa 1700 Nederlanders treft. De behandelingsmogelijkheid die wordt onderzocht, lijkt ook kansrijk voor patiënten met andere vormen van kanker.

5 uur geleden
Máxima vraagt betere toegang tot financiële diensten voor vrouwen

DEN HAAG (ANP) - Koningin Máxima heeft woensdagmiddag vanuit haar werkkamer in Huis ten Bosch via een videoverbinding deelgenomen aan een bijeenkomst van het G7 Partnership for Women’s Digital Financial Inclusion in Africa. De koningin is speciaal vertegenwoordiger van de VN-secretaris-generaal voor het verbeteren van toegankelijkheid tot financiële diensten (UNSGSA).

11 uur geleden